icamaster Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 As vrea sa imi construiesc doua boxe si am niste intrebari. Le voi face asa, ca hobby, deci nu vreau sunet HiFi sau altceva. Vreau ceva ieftin si nu neaparat bun. La difuzoare de medii/joase m-am gandit la http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... ts_id=4139 . Iar ca si inalte as vrea un tweeter de acesta : http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... ts_id=3454 . Sau de acesta http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... ts_id=5136 . Sunt bune produsele sau imi recomandati altceva in banii acestia? (total 40 de lei) Ca si amplificator voi face un 2X22W cu un TDA1557Q alimentate de la o sursa de calculator. Difuzoarele o sa fie de 8ohm puse in paralel pentru ca amplificatorul este pe 4ohm. Intrebarea este daca se impaca aceste produse intre ele si ce cutie trebuie sa fac stiind doar aceste specificatii : Impedanta: 4 Ohm Sensibilitate: 91dB Frecventa: 30Hz - 5kHz Magnet : 24 Oz Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 Vezi ca impedanta tweeterului nu prea o sa se mai puna odata ce ii pui filtru. Deci pe bas tot cu 8 ohm lucrezi, ceea ce la TDA'ul ala micut nu e tocmai ok ca nu scoti nici aia 22W din el asa. Tweeterul e ok al 2-lea, piezo'urile alea suna naspa rau. Pe boxe de chefuri merg dar nu pt ascultat acasa.Cat despre cutie, ori faci dupa ochi ori masori, sunt 2 variante. Pentru masurat ai nevoie doar de o placa de sunet, de o rezistenta de 10 ohmi si de niste cabluri... Daca nu vrei sa'ti bati capul, diful ala merge intr'o incinta de 30l inchisa. Din cate am incercat eu, la tipul asta de difuri (membrana rigida, magnet mic) nu castigi cu nimic daca le faci bas reflex. Link spre comentariu
icamaster Postat Noiembrie 30, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 In legatura cu filtrul. Cum trebuie sa il fac? Imi poti da niste linkuri? Intre asta si asta care este mai bun? Merge daca pun difuzorul mare jos si tweeterul sus, in aceeasi cutie, cu un volum de 30 de litri inchisa? PS. Membrana rigida = membana de cauciuc sau ce este. Ce cel de pe mivarom are membrana de cauciuc (sau spuma, cum se cheama). Am facut o cutie a.i. sa aiba volumul de ~ 30l (31.5 mai exact). L=35 cm l=20 cm h=45 cm E bine asa? Link spre comentariu
icamaster Postat Noiembrie 30, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 Pot sa folosesc ca si filtru de inalte 2 condensatori de 1uf/63V conectati astfel : - la de la un cond unul din terminalele boxelor, + la + celuilalt cond si - la amp? Afecteaza asta cumva impendanta tweeterului? Eu vreau un tweeter de 8ohm si unu difuzor de 8 ohm puse in paralel. Daca voi pune conzii mai sus asa trebuie sa iau difuzorul de 4 ohm sau las asa de 8ohm? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 1, 2009 Partajează Postat Decembrie 1, 2009 La puterea asta merge un singur cond la tweeter, eu as pune de 2.2uF, si neaparat nepolarizat. Ideea e ca din 2 difuri de 8 ohmi nu faci 4 ohmi decat daca ambele difuri redau aceeasi banda de frecvente (ex 2 woofere sau 2 tweetere). Deci cu difurile astea nu folosesti toata puterea acelui circuit si o sa se auda cam incet.Rigiditatea membranei nu depinde foarte mult de material ci de cum este prelucrat. In general difurile cu suspensiile alea colorate au membrana foarte rigida. Cu cat membrana este mai rigida cu atat diful cere cutie mai mare, iar daca il pui in cutie mica va avea un varf mare la o anumita frecventa, dupa care raspunsul va scadea rapid. Adica exact ceea ce se numeste bas "bubuit". Link spre comentariu
icamaster Postat Decembrie 2, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2009 La puterea asta merge un singur cond la tweeter, eu as pune de 2.2uF, si neaparat nepolarizat. Ideea e ca din 2 difuri de 8 ohmi nu faci 4 ohmi decat daca ambele difuri redau aceeasi banda de frecvente (ex 2 woofere sau 2 tweetere). Deci cu difurile astea nu folosesti toata puterea acelui circuit si o sa se auda cam incet.Rigiditatea membranei nu depinde foarte mult de material ci de cum este prelucrat. In general difurile cu suspensiile alea colorate au membrana foarte rigida. Cu cat membrana este mai rigida cu atat diful cere cutie mai mare, iar daca il pui in cutie mica va avea un varf mare la o anumita frecventa, dupa care raspunsul va scadea rapid. Adica exact ceea ce se numeste bas "bubuit".Ieri am dat comanda si culmea pe stoc nu mai aveau de 1uf si am zis hai ca iau de 2.2uf (nepolarizati) de 100V.Tweeterul e pe 8ohm iar celalalt e pe 4ohm. Daca pun pe - tweeter-ului un capat de la condensator celalat capat pe - de la dif. de 4ohm iar + de la tweeter pe + de la 4ohm o sa iasa ceva? O sa fie bine asa incat sa reziste amplificatorul cu TDA1554 pe 4ohm? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Ampliful rezista, chiar lucreaza mai relaxat. Eu asta incercam sa zic, un amplif care merge pus pe 4 ohmi va debita doar jumatate din putere pe 8 ohmi. Insa jumatate din putere inseamna o diferenta de doar 3dB, care nici nu se simte daca difuzoarele pe 8 ohmi au sensibilitate mai mare. Urechea umana percepe sunetele logaritmic deci scara in decibeli a fost facuta tot logaritmic. Ca urechea sa perceapa un volum "de 2 ori mai mare" sunt necesari 6dB adica de 4 ori puterea. Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 in ideea ca nu am venit tarziu,cateva sugestii:ar fi de luat in seama un wofer de 6-7-cel mult 8" la niv acesta de pret pt ca nu o sa ai medii(presupun ca ai nevoie ),si nici tw nu este f extraordinarfiltre poti sa folosesti un cond de 2,2-2,7-3,3-3,9uf(ce gasesti,le poti pune in paralel calare si valorile se aduna si asculti comparativ cu cealalta boxa) in serie pe plusul tw iar pe wf o bobina de 1-1,5mH(tot asa in serie).Poate va trebuie si o rez ceva tot pe tw in caz ca suna mai mai tare ca wf.Rez sa fie cu 10-15w ,si poti incepe cu 3-4 ohmi si pana pe la 10ohmi.Cutia..aici ai probleme,totusi pt 6-7" poti face ceva la 15-20L.O gauresti apoi dupaia daca nu bubuie bine .ampliful este cam slabutz,el este pt uz auto la alimentarea din bateria de 12-14v,debitand o putere de maxim 22w pe o sarcina de 4 ohmi cu 10% distorsiuni(maxim 17-18 la 1%).Deci ar fi recomandat sa iei ambele difuri pe 4 ohmi,deoarece in 8 ohmi va avea undeva putin sub 10w,iar difurile garantat au sensibilitate mica.Acest integrat este legat deja in punte,deci nici asta nu o mai poti face.Alegerea este totusi neinspirata deoarece acest acest model are sensibilitatea f mare la intrare si daca nu ii pui o punte divizoare o sa fasaie in gol,si o sa urle de mama mama cu semnal standard.Parca 1558q are sensibilitatea mai normala pe intrare.Oricum,eu ti-as fi sugerat un 8560q ,sau ceva de la toshiba,seriile TA ,sau hitachi,care suna mai bine,dar nu cu mult si costa tot asa,2 sticle de sucPt ca semnalul sa fie perceput de ureche de 2 ori mai trebuie sa fie cu 10db mai mult ca intensitate de fiecare data,iar cu 6db scade la dublarea distantei fata de sursa sonora,oricum nu ajuta prea mult ,presupun ca acesta este totusi un experiment Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum