Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Gloria, versiuni

+_Florin_+

Postări Recomandate

Parerea mea: dupa schimbarea tranzistoarelor finale si prefinale cu unele corect imperecheate, reglarea tensiunii mediane si a curentului de mers in gol sunetul va fi foarte bun. Asta daca si celelalte piese sunt ok.
:jytuiyu

Gloria S(4) ar trebui sa se auda excelent, distorsiunile de care spuneai nu au la baza neaparat cauza din reactia negativa.

Corect!

Trebuie neaparat verificata tensiunea de 4-4,8V in baza tranzistorului T13 , apoi se desface strapul din emiterul T15 se cupleaza un mA si se masoara curentul de repaus mai mic de 5mA;

Aici nu sunt de acord. Curentul de mers in gol poate fi chiar mai mare, in jur de 10mA. Se scapa de distorsiunile crossover (sunet "metalic" la puteri mici). BD235 sunt solide si nu se ambaleaza asa usor in aplicatia respectiva.

Citatul e din alta parte.

Am mai facut niste incercari de corectie a gajaielii din Gloria S a mea, esuate din pacate. Va voi spune si voua ce am incercat. Sper sa nu va suparati pe mine, eu nu sunt profesionist ca voi si nu lucrez cu aparatura complexa.

-Deci conform sfaturilor date pe-aici am inceput cu inlocuirea C417, fara nici un rezultat;

-Am incercat modificarea rezistentei R418 ce pare a fi o ramura de bucla de reactie fara nici o ameliorare. Chiar suntarea acei rezistente este un rezultat zero. In schimb modificarea condensatorului C415 de langa ea (prin asezarea unuia in paralel) provoaca scaderea inaltelor;

Deci nu ar mai fi de experimentat decat schimbarea finalilor si prefinalilor cu unii "mai bine imperecheati" cum ziceti voi, lucru imposibil pentru mine si eventuala modificare a curentilor in finali, de care am uitat.

Oricum, am mai discutat si c-un prieten ce are trei exemplare de Glorii, 1 cu germaniu (ce merge mai bine) si 2 Gloria 4 ce mi-a spus ca este imposibil de ameliorat aceasta problema, ea fiind prezenta la aproape toate exemplarele de la Tehnoton.

Tin sa spun ca exista totusi o mica ameliorare, datorita modificarii parametrilor de emisie a singurei statii locale de unde medii din zona mea: emite ceva mai slab, gajaiala fiind mai ameliorata, Oricum, nu mai doresc sa-mi mai bag nasul in el. Cred ca problema asta a gajaielii probabil ar putea fi eliminata prin introducerea unui amplificator AF cu integrat, lucru pe care nu-l voi face.

Inchei spunand ca acest aparat ramane pentru mine, cu toate pacatele lui, una din piesele cele mai preferate din mica mea colectie

Link spre comentariu

Deci nu ar mai fi de experimentat decat schimbarea finalilor si prefinalilor cu unii "mai bine imperecheati" cum ziceti voi, lucru imposibil pentru mine si eventuala modificare a curentilor in finali, de care am uitat.

Pai astea erau cele mai importante lucruri alaturi de reglarea tensiunii mediane si a curentului de mers in gol. Garantez ca sunetul va fi super ok dupa aducerea la normal a acestor aspecte.

Oricum, am mai discutat si c-un prieten ce are trei exemplare de Glorii, 1 cu germaniu (ce merge mai bine) si 2 Gloria 4 ce mi-a spus ca este imposibil de ameliorat aceasta problema, ea fiind prezenta la aproape toate exemplarele de la Tehnoton.

Nu este adevarat, nimic nu e imposibil daca se intervine acolo unde trebuie. Orice schema industriala de amplificator audio, indiferent ca este cu finali complementari, cvasicomplementari, germaniu/siliciu, trafuri de iesire sau orice topologie o fi trebuie sa se auda frumos, nedistorsionat si fara gajait atata timp cat ESTE REALIZATA CORECT, cu piese valide, tinand seama de toate regulile de realizare a unui amplificator audio. Conceptul de "schema gajaita" nu exista. Se poate ca fabrica din motive obiective sa fi facut anumite derogari de la unele din aceste reguli sau sa fi folosit piese mai slabe calitativ si de aici problemele. Dar totul se poate corecta si aduce pe fagasul normal destul de usor, nu exista "nu se poate".
Link spre comentariu

Trebuie lamurit, cum bine zicea d-l Doru, in ce consta acest gajait, adica aspectul auditiv. Ar trebui sa avem date precise, constand in fisiere audio postate aici, intr-o arhiva. Ideal ar fi asa: muzica si vorba preluate din 1) mufa de inregistrare (deci la intrarea in amplif. audio); 2) aceleasi, dar preluate de la bornele difuzorului. In ambele cazuri nu prin microfon (telefon), ci folosind borna de inregistrare pe un casetofon, magnetofon. Aceste inregistrari sa fie facute a) pe post slab; b) pe post local, puternic, pe MA si pe FM.

Numai asa am putea rezolva problema, lamurindu-ne mai intai ce cautam de fapt... :dsgfds

Colegul are dreptate, stiu cam ce nemultumire are in privinta Gloria. Sunt, intradevar, distorsiuni, de exemplu cand basii sunt dati la maxim, sunetul nu mai este cat de cat natural. La noi, in Iasi, postul local foarte puternic (pana de curand emitea cu 1 Megawatt) producea distorsiuni daca aparatul nu avea RAA pus la punct (si multe armonici in unde scurte). Uneori, emisia era supramodulata, distorsiunile erau enervante cand crainicul rostea consoanele suieratoare.

Testul 1) ar lamuri daca distorsioneaza partea de radiofrecventa (dereglarea filtrelor, a detectorului), iar testul 2) ar da verdictul in privinta amplificatorului audio. Audio se verifica cel mai usor si altfel: introducand semnal de la un picap.

Pana nu se pune la punct acest plan de bataie, eu zic sa nu se mai faca modificari in circuit, cu atat mai mult la tranzistorii finali (acolo avem cuplaje directe, nu prin condensatori, si este complicat de reglat in graba).

Link spre comentariu

Foarte interesant topicul vostru, l-am urmarit de la cap la coada, dar am o nelamurire.. cum va dati seama care radiouri Gloria sunt facute doar de Electronica? Pe multe modele scrie doar "Gloria" si "Solid State"... de exemplu, primul model cu grila argintie si ornamentul din fata de aluminiu era facut doar de Electronica sau si de Tehnoton?! Cineva spunea ca cele facute pana in '76 sunt de Electronica si restul dupa '76 (inclusiv) de Tehnoton? Cum se poate afla anul altfel decat de pe unii condensatori?! Va intreb pentru ca vreau sa cumpar un radio Gloria, dar nu stiu de cine este facut, si bineinteles as prefera sa fie de Electronica. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Cineva spunea ca cele facute pana in '76 sunt de Electronica si restul dupa '76 (inclusiv) de Tehnoton? Cum se poate afla anul altfel decat de pe unii condensatori?! Va intreb pentru ca vreau sa cumpar un radio Gloria, dar nu stiu de cine este facut, si bineinteles as prefera sa fie de Electronica. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Salut,e simplu daca gasesti pe spatele aparatului eticheta de identificare,altfel,e greu de spus cu certitudine cine l-a fabricat,sigur e doar faptul ca odata preluata productia de Tehnoton,acel tip de aparat nu a fost produs in paralel de cele doua fabrici,deci singurul indiciu asupra datei de fabricatie ramane tot data de pe piesele de la interior,codul de pe cablaje nu poate fi luat in considerare,pt ca odata cu preluarea tipului de aparat,Electronica livra si tot ce era pe stoc in acel moment,deci pot exista aparate fabricate la Iasi,cu placi cu indicative de la Bucuresti.Ca fapt divers,intre cele doua aparate,nu exista absolut nici un fel de diferenta,deci daca se urmareste cumpararea unui exemplar bun,oricare este corespunzator,altfel,daca se vrea numai de Electronica din anumite considerente care acum imi scapa,singurul argument care sa linisteasca sufleteste pe detinator, ar fi acea placuta de pe spatele aparatului.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Au fost Gloria S si Gloria S2...la care a fost inlocuit variabilul cu dielectric cu aer cu cele cu dielectric solid,de forma celor care au echipat receptoarele Cosmos,cu demultiplicare pe ax,dar cu sectiuni si pt UUS,si placa ce contine etajul final a fost schimbata total,in sensul ca a fost folosit un TBA810 sau TCA 150.De fapt la Gloria S a fost schimbat doar variabilul cu blocul de UUS,finalul pe siliciu(BD-uri),iar la Gloria S2 s-a modificat si placa finalului,cu CI.S-a mai eliminat si intrerupatorul actionat de axul potentiometrului,functia de intrerupator fiind preluata de primul buton al claviaturii,cel (fost) de CAF.Ca etaj final,nu se comporta rau aceste integrate,avand in vedere ca nu erau solicitate la maxim,doar ca dinamica reglajelor de ton nu mai e aceeasi,partea care nu prea cadreaza politic e blocul de UUS care nu mai e in forma clasica,asa cum il stim la exemplarele clasice,s-a eliminat chiar si ecranajul initial din aluminiu,apoi din tabla din fier galvanizata,acum deloc...dar s-a "indeplinit o sarcina de partid"(sau o indicatie pretioasa...),s-a redus consumul de metal in constructia acestui radioreceptor,implicit pretul de cost(de productie,binenteles)cu (mici!?) compromisuri in detrimentul calitatii,stiut fiind ca variabilele cu aer au fost fiabile in comparatie cu celelalte...partea buna e ca a fost pastrata configuratia placilor de RF,si cu mici bibileli,se obtin rezultate destul de bune,avand ca etalon primul tip,cel cu masca de aluminiu(indiferent cine l-a produs).

Link spre comentariu

Cred ca ar fi bine de mentionat in cazul Gloriilor S (nu stiu daca si la cele ce au urmat) desfiintarea tuturor mufelor, (exceptand alimentarea) si a luminii.Eu am o singura Glorie (de tip S), poate ca as fi putut sa mi le procur si pe celelalte dar nu am dorit.Modificarile de la Gloria S incolo mie personal mi s-au parut ridicole. Este inadmisibil dupa parerea mea ca un asemenea portabil sa nu mai aiba nici mufa de casca.Nu stiu cum au putut sa-i faca asemenea modificari de prost-gust, in situatia in care indicatiile partidului nu mai erau, deja incepusera sa puna piese de import in ele, iar aparatele noastre incepusera deja sa concureze cu aparatele din import.

Link spre comentariu

Pai mufa de casca nu a avut de la inceput,a avut doar mufa difuzor extern,si mufa pt redare-inregistrare semnal audio(lasand la o parte mufa pt antena exterioara si cea auto)...iar raspunsul tocmai l-ai dat singur...concurenta aparatelor ieftine din exterior,a dus la eliminarea a tot ce se putea elimina pt a reduce pretul de cost...si toate in detrimentul calitatii,binenteles....ultima "zvacnire"a fost(cred) cu Gloria Nova,in care au inlocuit tot,mai putin carcasa :rade: Acum probabil stam si ne intrebam cum a fost posibil,dar in disperarea de a rezista pe o piata pt care nu a fost pregatita nici o intreprindere romaneasca,au facut tot ce-au putut pana si-au dat ultima suflare,si au trimis majoritatea oamenilor in somaj...trist,dar adevarat,si asta e valabil pt toti producatorii autohtoni,chiar si Electronica a dat drumul la cateva glume tehnice pe piata,in speranta ca vor rezista ...asta e,n-a fost sa fie,au intrat la apa adanca,si cei mai multi s-au inecat,si daca e sa discutam cauzele,intram in offtopic,pt ca politicul nu si-a facut treaba absolut deloc dupa 89 incoace,toti au alergat dupa imbogatire usoara,cat mai rapida,sacrificand interesul national,in favoarea celui personal...din pacate lucrarea asta inca mai continua si azi.Pt cine nu le stie,cam asa arata la interior Gloria S si S2 si Nova(macar la Nova au revenit la vechiul CV cu aer...iar difuzorul la exemplarul asta e cel pe care-l stim cu totii,dar am intalnit exemplare cu difuzor chinezesc,adaptat mecanic cu niste table,pt ca forma ramei nu mai era dreptunghiulara ci patrata,cum erau cele de Albatros,dar mult mai proaste)

Link spre comentariu

Pai mufa de casca nu a avut de la inceput,a avut doar mufa difuzor extern,si mufa pt redare-inregistrare semnal audio(lasand la o parte mufa pt antena exterioara si cea auto)...iar raspunsul tocmai l-ai dat singur...concurenta aparatelor ieftine din exterior,a dus la eliminarea a tot ce se putea elimina pt a reduce pretul de cost...si toate in detrimentul calitatii,binenteles....ultima "zvacnire"a fost(cred) cu Gloria Nova,in care au inlocuit tot,mai putin carcasa :rade:

Eu m-am referit la faptul ca ma asteptam sa concureze cu aparatele din import prin cresterea sau macar mentinerea calitatii

Acum probabil stam si ne intrebam cum a fost posibil,dar in disperarea de a rezista pe o piata pt care nu a fost pregatita nici o intreprindere romaneasca,au facut tot ce-au putut pana si-au dat ultima suflare,si au trimis majoritatea oamenilor in somaj...trist,dar adevarat,si asta e valabil pt toti producatorii autohtoni,chiar si Electronica a dat drumul la cateva glume tehnice pe piata,in speranta ca vor rezista ...asta e,n-a fost sa fie,au intrat la apa adanca,si cei mai multi s-au inecat,si daca e sa discutam cauzele,intram in offtopic,pt ca politicul nu si-a facut treaba absolut deloc dupa 89 incoace,toti au alergat dupa imbogatire usoara,cat mai rapida,sacrificand interesul national,in favoarea celui personal...din pacate lucrarea asta inca mai continua si azi.

Din pacate, tragedia asta s-a intamplat si-n America, leaganul nasterii electronicii ca stiinta. Asta ca "premiu de consolare".

[...]

Link spre comentariu

Fiecare are punctul lui de vedere,insa pt mentinerea sau cresterea calitatii,cu mentinerea sau scaderea pretului de cost,in conditiile productivitatii unei economii centralizate,si nu libere cum erau cele cu traditie care ne "concurau"(sau pe care voiam noi sa le concuram)...erau deziderate greu de atins,problema a fost ca s-a dat cu ciocanul in tot ce aveam,in loc sa se procedeze cum au facut si la Dacia Pitesti..un caz fericit,si acolo cred ca s-a nimerit din greseala,daca cineva din politicul fost sau actual ar fi banuit ce colaborare buna iese cu firma Renault,altele ar fi fost comisioanele,cu riscul de a o demola si pe aia,parca ce mai conta pe langa toate celelalte,chiar daca grosul nu ramane la noi,macar s-au pastrat (si chiar inmultit locurile de munca),si ne mai falim si noi ca nu suntem o tara agrara(macar de-am fi si asta). Una peste alta,evolutia,sau cum spunea cineva mai devreme,involutia Gloriei a urmat traiectoria generala care au urmat-o majoritatea produselor noastre,dar macar putem discuta de ceva care a fost al nostru....sa vedem generatiile viitoare despre ce vor discuta.In ce priveste America,am mai spus si repet,ca si la aparate de radio,nu e bine sa comparam mere cu pere...deranjeaza la stomac :rade:

Link spre comentariu

[...]dar macar putem discuta de ceva care a fost al nostru....sa vedem generatiile viitoare despre ce vor discuta.[...]

Pai vor putea discuta si de Glorii, pentru ca aparatul a fost produs in multe exemplare. Uite-te de exemplu la aparate gen Turist(1961) sau Electronica cate exemplare sunt in colectii si prin talciocuri.Cat despre "al nostru" intr-adevar, ai dreptate. Din acest forum si din Proradioantic se poate vedea clar ca afara s-au produs aparate cu mult mai destepte ca Gloria, si totusi cand vad un lucru romanesc gen un Aro, o Dacie, un televizor A-N cu integrate, un radio romanesc etc. simt o senzatie deosebita admirandu-l pentru simplu motiv ca este "de-al nostru".Revenind la Gloria S al meu, voiam sa va semnalez ca are variabil cu dielectric solid, acest lucru fiind cauza blocarii frecvente a mecanismului de acord. In aceasta situatie, ori trebuie sa-l desfac rotind fulia cu mana ori sa-l pacalesc prin rotirea mecanismului intr-un anume fel.Vad ca ai prezentat o Glorie Nova cu variabil cu aer. Voiam sa intreb, acel variabil este identic ca firma cu cel de pe Gloriile din anii 70?
Link spre comentariu

[Vad ca ai prezentat o Glorie Nova cu variabil cu aer. Voiam sa intreb, acel variabil este identic ca firma cu cel de pe Gloriile din anii 70?

Da,e acelasi tip de variabil,dar nu as baga mana in foc sa fie si de aceeasi firma,chiar nu m-a preocupat aspectul,o sa ma uit,dar dupa cum seamana,ma indoiesc sa fie altele decat cele folosite la vechile aparate....posibil sa le fi avut chiar pe stoc la lansarea modelului,ca Nova nu au fost la fel de multe produse ca celelalte tipuri...din ce-am remarcat personal,Gloria 4 a avut cel mai mare numar de aparate fabricate din aceasta gama,judecand dupa cat de des le intalnesc...posibil sa ma insel,nu detin statistici oficiale ale fabricii(de altfel ma indoiesc sa mai existe pe undeva asa ceva)PS-asta e variabilul de Nova,de la Gloria 4,si de la Gloria 1 (Electronica)...se remarca sigla IEI si Electronica

post-20793-139829602985_thumb.jpg

post-20793-139829602991_thumb.jpg

post-20793-139829602996_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un element interesant din componenta "Gloriei auto" pe care o detin ('72 cred) este puntea redresoare. Se vede in partea de jos a pozei, cea metalica aurie. Nu scrie nimic pe ea si nu am mai vazut ceva asemanator. Sa fie vorba de o punte cu germaniu fabricata la noi? Pun si o poza cu condensatorul variabil. Referitor la sunet: am conectat din curiozitate la mufa de difuzor suplimentar o boxa "Technics" cu filtru de separare si 3 cai. Am ramas masca, suna nemaipomenit pe FM, cu siguranta ca difuzorul original + carcasa de plastic a aparatului joaca un rol negativ in calitatea sunetului, in special la volum mare.Scuze pentru calitatea proasta a pozelor, sunt facute cu telefonul mobil...

Link spre comentariu

Eu cred ca au mai si innebunit carcasele. Am doua Gloria S, unul cu cv mica si TBA in final si unul cu cv aer si BD-uri. Asemanarile dintre cele doua : lipsa mufelor , a luminii si intrerupatorul pus in loc de CAF. Deci la unele au pus S2 la altele nu....Imi amintesc ca prin 1996 cand inca mai existau magazinele comuniste cu marfa romaneasca erau cateva radiouri si TV-uri expuse. Cred ca au stat mult timp acolo. Tin minte si acum ca un Gloria NOVA costa 450 000 lei. Cum treceam din cand in cand pe acolo , ma mai uitam si o data am vazut pretul modificat la 480 000 lei, in conditiile in care era acelasi radio, deci marfa trebuia sa ramana la pretul vechi si totusi crescuse pretul. In vremea respectiva, tata voia sa asculte Radio Oltenia Craiova, dificil de receptionat in bloc de beton in RM.VL. Chiar si la tara, 20 km sud se receptiona cateodata greu.... Si l-a batut gandul sa cumpere Gloria NOVA dar zicea ca `totusi e cam scump , ma!` Si asa e pt ca marcile de renume straine erau mai ieftine mult, poate chiar la jumate. Am constatat tot timpul ca resouri, fiare de calcat, aragazuri, aspiratoate etc erau mai scumpe ca cele fabricate de marcile de renume....In conditiile astea nu poti tine o companie in productie...din pacate...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări