mișa Postat Iulie 1, 2010 Partajează Postat Iulie 1, 2010 Cuarturi din alea se gasesc si sunt foarte ieftine. Eu am construit un modulator AM ( viewtopic.php?f=183&t=4549&p=225458&hilit=modulator#p225458 ) dar acesta nu prea merita folosit daca ai bloc FM. Se pot construi usor convertoare din CCIR in OIRT si invers. Eu am pus pe undeva pe aici schema care am folosit-o eu.De asemenea, in cazul asta, pentru a asculta din surse externe de semnal, mult mai bine e sa construiesti un modulator FM micut, cu un tranzistor. Banda audio receptionata pe FM e de vreo 15Khz la receptoare gen Gloria, iar banda receptionata AM cu greu depaseste 4Khz. Adica, pe intelesul tuturor, receptia AM va fi mult mai slaba calitativ decit receptia FM.Modulator AM merita construit doar pentru receptoarele care nu receptioneaza FM, si chiar si asa, trebuie luata treaba ca un experiment, neavind utilitate practica reala.edit: aici si convertorul: viewtopic.php?f=183&t=4549&st=0&sk=t&sd=a&start=1215 Link spre comentariu
mila Postat Iulie 1, 2010 Partajează Postat Iulie 1, 2010 Eu am un aparat de radio pe lampi care nu are UUS si are un sound placut.Mere perfect cu modulatorul AM + ca il folosesc si la depanare. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 O achizitie interesanta am facut azi,la o prima privire,nimic deosebit,o Glorie,ca toate celelalte,abia cand am ajuns acasa,am constatat ca are UUS in norma vest de la mama ei,oricare ar fi asta,pt ca nu pot spune daca e de Electronica sau de Tehnoton,pretul a fost asa de neinsemnat,ca nu m-am mai uitat in amanunt la locul faptei,nu odata din cauza ca am parut interesat,pretul a crescut instantaneu… Ca si configuratie cablaj,e exact ca primul tip de Gloria,cel cu masca din Al,si cu cablajul plantat fara pauze,complet,finalul e cu AC-uri,nu am apucat s-o alimentez,pt ca normal,ca mai toate aparatele recuperate are lipsa cordonul de retea,e cel mai des recuperat element,daca nu,macar stecherul,atunci cand cineva renunta la un aparat…astia sunt ai nostri… Inclin sa cred,desi nu sunt sigur, ca a fost facuta pt francezi sau pt o tara vorbitoare de franceza,si ca e facuta de Bucuresti,daca are cineva o certitudine in acest sens,ar fi bine de lamurit aspectul,e o varianta de Glorie pe care nu am mai intalnit-o pana acum.La pachet cu asta am mai luat si o Glorie S,cand voi avea timp,voi arunca o privire si la aia sa vad ce varianta e(cu AC-uri,cu BD-uri sau cu TBA/TCA in final,asta sigur e de Tehnoton) Link spre comentariu
ChRS Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Azi am trecut prin targul de vechituri de la Brasov si am dat de o Gloria Plus, cu FM1 si FM2. Nenea cerea 25 de lei pe ea, dar vroiam sa-i dau la schimb un Gloria auto (primu' model) si ceva banuti. Era batut in cap, se vaita ca el nu face schimb pt ca Gloria e mai mare si ca nu vrea sa care ceva mai greu. I-am dat pace si am plecat (in urma mea se certa cu altii posibil cumparatori pentru niste piese). @doru3160 e chiar interesanta Gloria dumneavoastra cu norma CCIR, mai ales ca are scala vopsita cu frecventele "noi". Puteti face niste poze in interiorul blocului de UUS? Eventual sa vedem daca sunt modificari majore sau nu. Link spre comentariu
augustin87r Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 DA ,al dvs e facut pt Franta. Mai ales datorita notatiile pt gamele de unde si inscrisurilor de pe spate. Tehnoton a trimis radiouri in Franta, dupa cum spune si istoricul site-ului: http://www.tehnoton.com/tehnoton-istoric.php?id=2007 Eu stiam de modelul acesta din cartea de la editura Albatros (ceva cu de la A la Z ii spunea). Cand aveti timp poate puneti niste poze cu blocul UUS si cu ce mai e modificat. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Se poate sa fie facute la Tehnoton,probabil ca de asta au scris pe el doar Made in Romania,o sa intru cu poze si din interior,dar cum spuneam,la o prima privire,e identic cu cel de Electronica fabricat in 75,si norocul meu e ca nu a fost umblat deloc in bobine,iar cablajul e neatins,cred ca pana au inceput sa le "modifice" in stil propriu,au avut o perioada in care le-au fabricat in forma in care le-au primit de la Bucuresti,varianta destul de reusita de altfel,si care poate tine pasul cu orice receptor din aceeasi clasa.Pana acum,detin Gloria cu masca de Al,de Electronica,Gloria S,Gloria 4,Gloria 3, Gloria Nova,si varianta asta pt export,nu am prins Gloria Plus,si nici nu am vazut in zona noastra pana acum la nici un detinator...probabil au fost comercializate in vestul tarii sau export,pe aici inca nu am vazut nici una.Nu stiu Golf-ul in ce categorie sa-l incadrez,la interior e identic cu Gloria,doar exteriorul e diferit,cred ca poate fi numit o varianta a Gloriei pana la urma Link spre comentariu
feri.visky Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Ce ar fi, zic si eu asa, daca ai prezenta variantele de "Glorii" in revista Pro Radio Antic intr-un articol dragut... merita, ca cine stie daca va mai vorbi cineva de ele... cu atata pasiune!Asaaa!... sunt multe articole aici pe forum care merita "imortalizate" si in scris... Link spre comentariu
mila Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Gloria era un aparat scump la vremea respectiva, pe mine m-ar fi costat un salariu, asa ca am cumparat de la un vecin un aparat Neptun2...bun si asta(acum am in colectie si Neptunul si un aparat Gloria 3)Priveam cu invidie pe posesorii de Gloria mai ales pe cei care aveau aparate originale Electronica cele cu grila metalica(se facea deja deosebirea de calitate)Detinerea unui astfel de aparat definea o anumita bunastare! Link spre comentariu
doru3160 Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Nu cred ca de bunastare poate fi vorba,cat de posibilitatea/dorinta si de ce nu,capacitatea de a alege, de a cumpara un lucru bun.Gloria pe care o am din aprilie '75 a costat fix 1450 lei,si se putea cumpara si in rate,mai scump mi s-a parut Modernul,care in iunie '64 a costat 2200 lei,iar un Rubin 102 in sept '63 a costat 3680 lei...astea da preturi.Am cautat de curiozitate prin "arhiva" si am gasit inclusiv certificatele de garantie si facturile din acea vreme...prin comparatie cu ce se vinde acum,cred ca din banii de pe un Rubin,acum se poate lua un LCD de firma fara probleme. Link spre comentariu
feri.visky Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Inca nu am primit raspuns la intrebarea cu articolul... nu de alta dar mai incolo o sa ne lamentam "mioritic" ca numeni nu face nimic pentru pastrarea patrimoniului tehnic romanesc...Deci? Link spre comentariu
doru3160 Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Am raspuns mai sus,am zis ca o sa incerc sa vedem ce iese,daca o fi bun de tipar,ok,daca nu lasam pe altii mai grei/vechi de pe aici. Link spre comentariu
mila Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Nu cred ca de bunastare poate fi vorba,cat de posibilitatea/dorinta si de ce nu,capacitatea de a alege, de a cumpara un lucru bun.Gloria pe care o am din aprilie '75 a costat fix 1450 lei,si se putea cumpara si in rate,mai scump mi s-a parut Modernul,care in iunie '64 a costat 2200 lei,iar un Rubin 102 in sept '63 a costat 3680 lei...astea da preturi Am cautat de curiozitate prin "arhiva" si am gasit inclusiv certificatele de garantie si facturile din acea vreme...prin comparatie cu ce se vinde acum,cred ca din banii de pe un Rubin,acum se poate lua un LCD de firma fara probleme Apoi domnule "doru3160" in 1980 eu aveam 1600 lei salar! si 1400lei pe o Glorie nu-mi puteam permite sub nici-o forma...in 1982 am fost la Saturn in concediu eu si sotia (cu 1000lei in total)si tin minte ca a fost unul din cele mai reusite concedii!(eh eram tineri)dar sincer am facut un efort mare pentru acel concediu!(poate pentru unii a fost mai usor si sigur unii au uitat cum am trait in acea epoca) Link spre comentariu
doru3160 Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Aveti perfecta dreptate in privinta pretului,poate si la nivelul salarizarii,numai ca sa nu uitam ca doar cu un avans de 30% se putea face o rata, si in cateva luni era gata,dobanzile dupa cum bine stiti erau nesemnificative,nu nesimtite ca in zilele noastre,locurile de munca stabile...in cele din urma era o optiune si in functie de ce dorea fiecare,asta cumpara...acum ca am rascolit un pic prin hartii, m-am minunat si eu sa vad ca un frigider Fram costa in iunie '65, 2500 lei,o Alba Lux 3,2100 lei,iar in '82 am cumparat un Maiak 205 cu 4900 lei...binenteles ca se renunta la concediu la mare de cate ori se facea cate o astfel de achizitie...si cu sufletul in rai mai greu.Vremuri trecute...nici eu nu pot spune ca aveam prea multi bani,tin minte ca primul salariu luat in '79 a fost de 1970 leiAm intrat un pic in Gloria pt export Franta,si m-am cam mirat ca acele plachete de 47 nf,100nf, sunt la fel de proaste ca cele pt piata interna,electroliticii,cei 3 din filtraj si iesire,de 1000mf, au trebuit schimbati,am mai schimbat preventiv cativa electrolitici(cuplaje) si a inceput sa mearga.Blocul de UUS are bobinele exact ca in materialul prezentat aici pe forum pt modificarea blocurilor noastre,doar condensatorii de pading i-am pus de 68pf in loc de 47pf cat erau initial,ca sa pot receptiona pana la 108MHz(scala e gradata pana la 104MHz).In rest,nici o deosebire de varianta pt intern,inclin sa cred ca legendele cum ca ce era mai bun pleca la export nu se prea adeveresc,din moment ce al meu inca merge cu piesele originale,iar la asta pt export(daca o fi fost pt export)a trebuit sa schimb cate ceva pt a-l face sa mearga. Link spre comentariu
Ouletz Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Schemele pe germaniu au o topologie specifica anilor '70 in materie de amplificatoare audio si intr-adevar sunt mai simple. Tocmai aceste scheme clasice si simple suna bine si din cauza "vitezei mari" a amplificatorului (slew - rate) specifice unor configuratii minimale ale schemelor.De exemplu, reactia negativa globala si puternica pe mai multe etaje este de evitat deoarece inrautateste parametrul slew - rate, desi are unele avantaje majore in ce priveste distorsiunile si curba de raspuns a amplificatorului.Aceste avantaje se pot obtine si cu reactii negative LOCALE pe fiecare etaj, pastrand bun parametrul mai sus mentionat.Curentul mare de mers in gol al finalului de asemenea aduce un plus de calitate sunetului, dupa cum am explicat intr-un topic anterior.Trz cu Ge nu se mai fabrica deoarece tehnologiile au evoluat mai simplu si mai rapid pentru siliciu.As incepe cu faptul ca sunt nou pe forumul dvs. Sunt pasionat de orice inseamna tehnica mai veche, (electronica, ceasornicarie) la nivel de amator.Asa cum s-a scris pe acest topic, si eu pe vremea lui ceasca mi-am dorit un Gloria, dar nu mi-am permis. Dupa revolutie, cand am devenit salariat, am adaugat colectiei mele tot felul de aparate, ferindu-ma insa sa achizitionez o Glorie. Cred ca nu sunt singurul in situatia in care in afara de faptul ca nu am loc de depozitare a aparatelor, mai am si discutii in familie.Recent insa am achizitionat un Gloria S din 1991, facut bucati cu lipsa butoane si fara difuzor. Dupa ce i-am gasit un difuzor original (va multumesc si pentru documentatia in urma careia i-am putut monta difuzorul), i-am improvizat ceva butoane, i-am fixat claviatura cu bete de chibrituri, se pare ca merge. Merge in specificul romanesc, usor gajait. Basul este intr-adevar unic, similar radioului Pacific al parintilor. Am citit pe acest topic ca versiunea pe gemaniu avea o calitate desavarsita a auditiei. Marturisesc ca nu am avut ocazia sa ascult la o Glorie pe Germaniu, insa banuiesc ca avea claritatea Pacificului cu germaniu al parintilor mei, pentru ca schemele se aseamana.Aparatele de radio portabile romanesti pe care le-am vazut, mai ales cele fabricate pe la Tehnoton aveau partea proasta ca erau mai mult sau mai putin gajaite. Am facut experimente punandu-le si pe difuzoare de calitate, gajaiala mentinandu-se. Am inlocuit piese dupa modelul propus aici pe forum (mai ales condensatori) problema mentinandu-se. BTW, eu nu prea sunt de-acord cu ideea ca majoritatea pieselor imbatranesc, trebuind inlocuite. Am inlocuit multe piese in aparate vechi cu tranzistoare, fara nici un rezultat. De aceea, eu cel putin nu doresc depanarea unui aparat personal decat prin inlocuirea stricta a pieselor defecte.In final, dupa ce am pus piesele originale la loc, am reusit sa corectez oarecum gajaiala la un aparat Alfa 2 cu germaniu modificand o bucla de reactie negativa identificata de mine pe schema.As vrea sa va intreb in incheiere daca cineva a incercat la vre-un Gloria pe siliciu sa-i imbunatateasca calitatea auditiei prin modificarea vre-unei reactii negative. Nu stiu cat de reala este ideea ca montajele pe siliciu nu pot avea claritate. O dovedesc aparatele din ziua de azi, construie numai pe siliciu, si care majoritatea functioneaza impecabil. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Salut,ti-am citit ambele postari si inclin sa cred ca acea "gajaiala"te-a cam stresat de-a lungul timpului Daca la cele echipate cu difuzor mic,gen Alfa,Pescarus...calitatea difuzorului cam lasa de dorit,la Gloria e alta poveste,a fost o combinatie reusita de difuzor,carcasa si etaj final,in asa fel ca si cele pe siliciu sunau destul de bine,chiar daca nu se ridicau la nivelul celor cu germaniu...intamplator am si cu BD-uri si cu integrat in final,e adevarat ca e loc de mai bine,dar nu am sesizat acea gajaiala de care spui.La cele cu siliciu,pt a evita aparitia oscilatiilor,au montat condensatori de compensare,in felul asta limitand si raspunsul la inalte,dar daca se bibilesc putin,se obtin rezultate multumitoare.Incearca sa testezi amplificatorul cu semnal separat dintr-un generator,si vezi pe osciloscop ce obtii la iesire pe rezistenta de sarcina de 4 ohmi,mai e posibil sa ai nivel pe intrare mai mare decat cere amplificatorul si de aici toate necazurile...a postat d-l Soldan caietul service,si acolo ai toate datele necesare pt a aduce in parametrii de functionare intreg aparatul...e adevarat ca trebuie sa pierzi ceva timp dar te asigur ca merita si unde mai pui ca poti scapa si de cosmarul cu gajaiala Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum