doru3160 Postat August 28, 2023 Partajează Postat August 28, 2023 Modelele astea au avut parte de contacte din tabla chioară. Asa lucra Conect atunci, si toate aparatele sufereau de aceeasi boala, indiferent de producator. Toti se aprovizionau de la fabrica Conect București cu elemente de comutare. Si ei au fost prinsi in sarabanda economiilor cu orice pret, doar ca oamenii stiu ca aparatul este fabricat la Tehnoton. Habar nu au cei mai multi ca putine repere se faceau in fabrica de la Iasi. Ar fi bine ca macar tijele cu contactele mobile sa fie schimbate cu unele din vremuri mai bune cand chiar se argintau, sau pt reparatie temporara, scoase si curățate. Simpla tratare cu spray nu da rezultate bune totdeauna. E in functie de gradul de degradare a contactelor mobile. Link spre comentariu
elctropan Postat August 28, 2023 Partajează Postat August 28, 2023 (editat) E o idee excelentă. Mai am alte Glorii(dar ştiţi că au claviatura cu mai mult de 2 contacte) sau voi căuta pe altundeva o altă tijă mai scurtă, să schimb tasta de UL.Sau, eventual, pe tija existentă schimb doar lamelele de contact. Nu mă uitaţi cu o scală!!!!! Eu stau departe de BOD de unde se emite pe UL, dar alte aparate(de ex. Selena) prind UL(slab) dar aud Antena Satelor O să insist pe problema asta. M-as bucura mult să vină şi sfaturi şi idei concrete cu privire la readucereaîn bandă corect pe UUS2. Am scris mai sus că bobinele acelea executate în aer, erau efectiv tercite, le-am readus eu la forma iniţială cât de cât, dar, nu reuşesc prin apropierea şi/sau îndepărtarea spirelor să prind toată banda(88-108) sau am probleme că unele staţii se aud mai slab. Ca o paranteză, atât cât mă pricep eu, apreciez foarte mult acest aparat românesc. Mulţumesc încă odată celor care nu m-au lăsat la greu. Editat August 28, 2023 de elctropan Link spre comentariu
millw0rm Postat August 28, 2023 Partajează Postat August 28, 2023 (editat) 8 hours ago, elctropan said: Mai rămâne să mă înveţe cineva cum se reglează - procedura - UUS2 - bobinele erau „tercite”, le-am îndreptat, le-am dat forma de bobină, dar nu mai prind întreaga gamă 88-108MHz şi nu ştiu care este ordinea şi procedura modificării distanţei dintre spire, la care se face prima dată, etc Procedura e extrem de simpla. Aveti cateva statii FM locale, care stiti pe ce frecvente sunt. Sa zicem 99.0.Puneti scala receptorului pe 99.0 si umblati la bobina din pinul 18 al TEA5710 pana veti receptiona acel post pe frecventa declarata. Atat tot. Nu umblati la nimic altceva ptr ca in cel mai bun caz veti dezacorda bobinele IF/AM LE: nu are importanta aspectul estetic al bobinei (are 3 sau 4 spire) Poate fi flescaita, culcata, important e sa receptionati o statie cunoscuta pe frecventa declarata. Forma bobinei nu are nicio legatura cu calitatea receptiei. Editat August 28, 2023 de millw0rm Link spre comentariu
elctropan Postat August 29, 2023 Partajează Postat August 29, 2023 (editat) Pentru reglaj am făcut cum a zis dl millw0rm. Cu un radioreceptor alăturat funcţional pe UUS banda vest, am mişcat spirele acelei bobine(L104 bănuiesc, căci nu avem schema de cablaj), în aşa fel încât să recepţionez posturile din capetele condensatorului variabil.Şi am reuşit asta. Despre plasarea scalei pe o poziţie cunoscută, nu poate fi vorba - radio NU MAI ARE SCALA, am făcut apel mai sus. Deşi prinde posturile de capăt pentru zona unde sunt eu(care se aud bine, chiar foarte bine), unele posturi intermediare se aud cu fluierături sau mai slab - bănuiesc că mai trebuie undeva umblat(poate L101, de exemplu). Legat de UL, am scos tija cu contactele afară, am curăţat cu un beţişor de vată cu spirt, contactele fixe din interior, am înlocuit cele 2 lamele mobile cu altele dintr-o generaţie mai veche, dar, din păcate, tot nu merge.Sigur că aici, fiind contacte puţine, am încercat şi cu punte directă peste contacte pe exterior şi tot nimic. Dacă, de exemplu, când tasta de UM este apăsată(gamă pe care, aşa cum am spus, merge), în orice poziţie a condensatorului variabil, când ating cu mâna bobina de intrare UM(cea de pe bara de ferită), se simte imediat. Ori, când este apăsată tasta de UL(chiar dacă nu se prinde niciun post), când pui mâna pe bobina de intrare UL (cea de pe bara de ferită), nu se simte nimic.O să încerc şi o altă bobină de UL să văd dacă se schimbă ceva. Editat August 29, 2023 de elctropan Link spre comentariu
Sorin2015 Postat August 29, 2023 Partajează Postat August 29, 2023 Astazi, chiar si acum cand scriu aici, emisia postului Bod Antena Satelor 153 kHz este total oprita, deci nu aveai ce sa receptionezi - doar Radio Polonia pe 225 kHz. Probabil este inchis pentru mentenanta. In privinta reglajelor: Deoarece este o singura bobina de oscilator local, adica o bobina reglabila din miez comuna pentru unde medii si lungi, regula este stricta: prioritar, se pune la punct oscilatorul in gama de unde medii (din miezul bobinei pentru frecvente joase 520 kHz, din condensatorul trimer pentru capatul frecventelor mari 1600 kHz). Cand s-a reusit aceasta reglare, nu se mai umbla la miezul bobinei de oscilator, se comuta pe unde lungi si ar trebui sa rezulte automat capatul frecventelor joase 150 kHz, deci sa se prinda pe acolo Radio Bod 153 kHz. Capatul frecventelor inalte in jur de 300 kHz se regleaza din condensatorul trimer de oscilator al undelor lungi. Iti dai seama ca receptia undele lungi reuseste numai dupa ce pui la punct partea de unde medii. Doar la intrare exista reglaje independente, fiind bobine separate pentru medii si lungi pe bara de ferita. Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 În ceea ce priveşte undele lungi, am înlocuit bobina existentă de pe bara de ferită şi acum are influenţă foarte mare când apropii mâna de această bobină.Dar, încă nu prinde Antena Satelor sau alt post pe UL. Posibil să nu emită acum de la BOD. Consider că nu am ce căuta să dezacordez oscilatorul local, odată ce nu se vede umblat în el şi pe UM prinde România Actualităţi, la începutul scalei(cam unde prind toate celelalte receptoare pe UM în zona mea). Respecte, Link spre comentariu
tone36 Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 (editat) Careva care m-ar putea ajuta sa trag radio golf aka radio gloria 4 in Banda de vest Edit- Cred ca mesajul ar fi vrut sa sune cam asa : Buna ziua, va rog daca este cineva dispus sa ma ajute sa modific un bloc UUS de Gloria pt a putea fi folosit in norma vest. Va multumesc. Editat Martie 21 de doru3160 Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 Dacă dispui de osciloscop-generator de semnal modulat sau nemodulat 100khz la 200mhz-frecvențmetru , poți rezolva . Numai cu un avometru NU.Că mai mult strici. Link spre comentariu
QQme Postat Martie 21 Partajează Postat Martie 21 Se poate si fara,cu rezultate mai modeste: scateti din prima bobina(de langa intrare)3 sp. si din a doua(osc.)2 sp. veti receptiona o parte din banda CCIR,din miezuri puteti deplasa zona receptionata si sensibilitatea. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 22 Partajează Postat Martie 22 Nu știm cât de mult se poate implica autorul in așa fel încât să știm cât de consistent trebuie să fie ajutorul. Dacă există o bază în practică, se poate aborda modificarea blocului UUS prezentată în Tehnium nr7 din 2000. Daca nu, atunci orice metoda va duce la măcelărirea aparatului și nimic mai mult. Daca ajutorul solicitat se vrea o intervenție a altei persoane in aparat, cred că mai nimerit ar fi un anunț la secțiunea Servicii, și acolo contra cost poate găsi pe cineva dispus să ajute. Până atunci, constatăm că și formularea postării inițiale lasă de dorit, implicit zero amănunte chiar și în ce privește locația. Așa că să avem răbdare, poate ne lămurește cum stau lucrurile...sau nu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum