Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Gloria, versiuni

Postări Recomandate

Atasez o poza a tunerului modificat prin inlocuirea condensatoarelor, care imi permite aici , unde locuiesc, sa prind in capatul de jos al benzii Radio Virgin (88,5 Mhz) si in capatul de sus, Radio Europa FM (106,9 MHz).

Din experienta impartasita aici , pe forum, se poate trage concluzia ca dispersia parametrilor bobinelor si a celorlalte componente,  este destul de larga, ceea ce face ca acordul acestui tuner in banda UUS CCIR sa fie foarte dificila. Parerea mea este ca, in final , ramane la latitudinea fiecaruia, functie de posibilitati, sa incerce modul de modificare.

IMG_3561.JPG

Link spre comentariu

Articolul este util, totusi reglajul exact necesita aparatura, in practica fara un " minim" frecventmetru cu care sa verific gama in care oscileza oscilatorul local e cam cautarea acului in carul cu fan...

Metoda de reglaj :

"Prima oara se inlocuiesc condensatoarele din circuitul de intrare. Se va utiliza un generator MF, avand frecventa de modulatie 400 Hz sau 1000 Hz, cu deviatia de frecventa de 15 kHz. Pe iesirea de difuzor se va monta un instrument de masura al tensiunii de audio, avand grija ca volumul sa fie corespunzator pentru a face posibiI reglajul, iar nivelul din generator se va micsora sub pragul de limitare al amplificatorului de frecventa intermediara. Generatorul se aplica la borneIe de  antena. Prima operatie de acord se executa  asupra circuitului oscilatoru lui pentru Incadrarea in gama de receptie a aparatului. Dupa Inlocuirea condensatorului si modificarea bobinei L104 se inchide condensatorul variabil, urmarindu-se acordul la capatul de jos al gamei la frecventa 87,5 MHz. Pentru aceasta se va actiona asupra miezului bobinei L104 . Deoarece sensibilitatea aparatului In aceasta etapa este redusa, din cauza ca circuitul de intrare nu este inca reglat, se va mari nivelul generatorului. Se deschide complet condensatorul variabil, urmarindu-se capatul superior al gamei, respectiv frecventa 108,5 MHz, reglajul facandu-se cu ajutorul trimerului C115. Deoareee prin modifiearea valorii lui C115 am dereglat acordul ln capatul de jos al gamei, ne intoarcem la 87,5 MHz actionand din nou asupra miezului lui L104. Se va proceda astfel de 3-4 ori pana cand eroarea de acord din fiecare capat de gama a scazut la zero. Circuitul de acord al antenei se regleaza In mod similar. Se inchide condensatorul variabil si se actioneaza asupra miezului bobinei L102 la 87,5 MHz pana la cresterea la maxim a sensibilitatii, respectiv a nivelului semnalului de 1 000 Hz. Se va micsora simultan nivelul generatorului odata cu cresterea sensibilitatii, pentru evitarea intrarii In limitare a amplificatorului de FI. Se deschide condensatorul, urmarindu-se marirea sensibilitatii la frecventa de sus, de 108,5 MHz, prin modificarea'trimerului C106. Ca si In cazul clrcuitului oscilatorului se vor repeta operatiile de mal sus de 3-4 ori, pana la obtinerea sensibilitatii maxime. Este util sa se revina cu un finisaj al reglajului sensibilitatii, in sensul refacerii ei la alte doua frecvente diferite de capetele de gama. Asa cum am efectuat reglajul, alinierea circuitului de acord fata de cel al oscilatorului coincide cel mai bine, respectiv receptorul este cel mai sensibil la capetele de gama. Daca vom reface alinierea in alte doua puncte, mai In interiorul domeniului, sa zicem la 90 MHz si 106 MHz eroarea de aliniere (corespunzand la cresterea sensibilitatii) in interiorul domeniului de receptie scade. "

Tehnium 7/2000

Editat de okean
Link spre comentariu

Buna ziua,

Revin cu noutati in ceea ce priveste modificarea blocului UUS de la receptorul Gloria.

Intre timp am testat si metoda descrisa in revista Tehnium, nr 7/2000. Intr-adevar, rezultatele sunt mai aproape de adevar, in sensul in care am reusit sa receptionez o banda de aproximativ 12 MHz, primul post receptionat fiind pe 88 MHz, iar ultimul in capat de scala undeva la 100,2 MHz. 

Precizez ca , in realitate capatul inferior receptionat, incepe undeva pe la un sfert de scala (in sensul de actionare spre crestere a frecventei). Nu pot cobora mai jos de atat, intrucat atunci cand se inchide condensatorul variabil, apare un scurt intre lamelele condensatorului de oscilator (verificat cu ohmetru). Am incercat sa indepartez usor, lamelele rotorului, dar nu am reusit in totalitate. 

Receptorul, pare usor "surd" in sensul in care are o sensibilitate mai scazuta fata de asteptari. In lipsa aparaturii de masura (generator, modulator, etc), este destul de dificil sa reglezi si sa apreciezi calitatea reglajului dupa "ureche".

Mai mult nu am incercat sa insist, intrucat am alocat suficient timp acestei pasiuni, iar momentan duc lipsa de "entuziasm" pentru a continua testele .

Ca si concluzie, cred ca ambele metode sunt functionale, desi cea propusa de @alexis1, mie personal nu mi-a iesit. Probabil si problema condensatorului variabil a dus la acest deznodamant. 

Cine doreste sa experimenteze, ar fi bine sa se inarmeze cu multa rabdare pentru a duce lucrarea la bun sfarsit, caci uneori poate deveni mai mult decat frustranta.

Link spre comentariu

Cine dorește un aparat bine reglat, respecta etapele de transformare și obține rezultate bune. Cine vrea doar sa experimenteze, are loc de joaca, și metode sunt multe, dar rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor. Nu poți trata superficial o problema și rezultatul sa fie profi. 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Functiona sistemul de rate. Cu 400 lei avans, cat un Pescarus, cumparai o Gloria. Important era sa stii ce vrei. Pana la Gloria, a fost Neptun 1 si 2. Din ala cautam, cand am dat de Gloria. Asa s-a nimerit.

Acum 19 minute, vranceanu a spus:

GLORIA era un radio de lux , cam nu prea de nasul oricui.

Link spre comentariu

Da, chiar ma batuse un gand la un moment dat sa fac si acest pas mai ales ca de multa vreme imi facea cu ochiul un GLORIA cu sigla patrata ,,T" ,primul model fabricat la tehnoton insa mi-a cazut o ocazie in sensul ca cineva mi-a dat un NEPTUN 1 in stare excelenta dar cu finalii arsi pentru faptul ca i-am reparat ,,Pacificul'' adica tot doi finali AC180si 181, un AD155 , un PL12 V1Z si o punte 1PM.  . Sincer si la Neptun jinduisem , era un radio excelent , un fel de Gloria dar fara sursa interna insa pe care sursa , avand posibilitati am construit-o exact cum trebuie si  am montat-o in interiorul aparatului care m-a servit cativa ani buni .Deja nu mai avea sens sa ma mai dau la GLORIA.

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

1450 lei  preț inițial. Abia după Gloria 3 a început sa se ieftinească,  datorita tăierilor din schema și din carcasa.

În .74 am fost la specializare la uzinele Electronica de pe Baicului. 14 zile am bîntuit pe acolo. Ne-au fost multe prezentate , practice și teorie. Și la final ne-a fost prezentat un prototip de radioreceptor ce va intra în fabricație foarte performant sub numele de GLORIA.

Era ceva extraordinar ... Pcb-ul inscripționat frumos , traseele cablajului imprimat erau desenate și pe fața cu componente, ordine, componente de calitate . Ne-au spus și la ce preț...1450 lei.După o săptămînă la Electronica am fost repartizați pe la magazine să reparăm electronicele defecte din magazine . Eu am nimerit la renumitul magazin de lîngă Obor ,Predoleanu.

După perioada de specializare a fost planificată o petrecere la restaurantul armatei de pe Calea Victoriei , n-am refuzat .Cu 150 de lei am mîncat , am băut și-am petrecut 12 ore.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Nostalgic a spus:

În .74 am fost la specializare la uzinele Electronica de pe Baicului. 14 zile am bîntuit pe acolo. Ne-au fost multe prezentate , practice și teorie. Și la final ne-a fost prezentat un prototip de radioreceptor ce va intra în fabricație foarte performant sub numele de GLORIA.

Era ceva extraordinar ... Pcb-ul inscripționat frumos , traseele cablajului imprimat erau desenate și pe fața cu componente, ordine, componente de calitate . Ne-au spus și la ce preț...1450 

Citatul asta merita memorat. Am avut discuții aprinse cu unii care pretind ca Gloria a fost scoasa de pe linie în 1972. Totdeauna am susținut ca  primul exemplar  a văzut lumina zilei în 1974. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări