Nostalgic Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 pune undeva la caldura carcasa sa se topeasca parafina si vei scoate mai usor mosorelul de ferita (o caldura sa nu se topeasca plasticul exterior al oalei ). Link spre comentariu
mirceacra Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 (editat) Am pus in locul bobinei o rezistenta de 330ohmi si pe uus se aude fasiatul specific reactiei, nu prind nici un post (evident) dar cred totusi ca pe uus functioneaza, pe medii luni si scurte evident ca nu.....e destul de delicat sa scot mosorelul de ferita din caracasa , si daca as reusi oare firele nu se scurteaza daca vreau sa le lipesc si asta nu infulenteaza functionarea? PS ! ! ! Cu rezistenta de 330ohmi in loc de bobina receptionez pe medii Radio Iasi (eu stau in Iasi deci semnal puternic) undeva pe la mijlocul scalei cred ca chiar pe frecventa corecta 1053Khz, se aude foarte bine si clar dar numai atat receptionez si merge si UUS dar nu receptionez nimic Editat Aprilie 30, 2016 de mirceacra Link spre comentariu
Nostalgic Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 preseaza cu o bagheta de plastic sau lemn oala de ferita sa o scoti din blindajul metalic si cureti parafina , desurubezi cu atentie oala . pe mosorel poti bobina din nou alta sirma . numara spirele , nu mai retin cite trebuie. Hai ca nu e greutate mare. Cu atentie vei reusi. Link spre comentariu
mirceacra Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 (editat) preseaza cu o bagheta de plastic sau lemn oala de ferita sa o scoti din blindajul metalic si cureti parafina , desurubezi cu atentie oala . pe mosorel poti bobina din nou alta sirma . numara spirele , nu mai retin cite trebuie. Hai ca nu e greutate mare. Cu atentie vei reusi. La mine dupa cum se vede in imagini oala a ramas atasata de carcasa de metal iar mosorasul e fixat in baza de plastic ...e bine asa sau am rupt eu cand am defacut... Daca reusesc sa scot mosorasul , cu ce sarma ar trebui bobinat? Si la final sa presupunem ca resusec daca scot oala de ferita din carcasa de metal nu trebuie din nou acordata? PS. Pe UUS cu aparatul la geam receptionez cateva posturi cred ca sunt totusi armonici se aud totusi foarte bine. Editat Aprilie 30, 2016 de mirceacra Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 Cred ca pot sa scot de pe o placa de sacrificiu o bobina si o rezolvi...nu merita timpul pierdut cu repararea,dar stii cum se spune,fiecare cu placerea lui. Link spre comentariu
mirceacra Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 Nu tin neaparat sa o repar e prea migalos, daca aveti una evident ca o cumpar, numai sa imi spuneti cum si cand, Deasemena as dori sa stiu ce rol are acesta bobina, asa cum am spus cu o rezistenta in loc de ea merge pe UUS f bine iar pe medii prind radio Iasi destul de bine ... Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 Merge pt ca ai simulat rezistenta proprie a bobinajului,si pe UUS merge pt ca traful FI de pe acea gama nu sesizeaza inserierea cu o bobina sau rezistenta...important e ca se inchide circuitul si tranzistorul este alimentat.Daca intram mai devreme pe forum,probabil altfel o rezolvam,pt ca am tras deja o fuga la servici sa iau un cablu firewire pe care-l uitasem.Daca esti incalzit tare,trage masina undeva pe langa mine,mergem sa iau o placa si pe urma te descurci. Link spre comentariu
mirceacra Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 Am găsit pe o alta placa o bobina de fi care avea însă doua înfășurari un primar și un secundar, am scos secundarul și a ramas primarul ,am pus o pe acesta şi am acordat receptorul pe un post slab apoi din Aceasta bobina am reglat pana s a auzit maxim ca intensitate. Acum funcționează bine și pe medii și scurte și cred ca și pe lungi dar unde în afară de paraziți nu am prins nimic. Cred ca pana fac rost de alta bobina originala așa v a rămâne. Mulțumesc tuturor colegilor de pe elforum pentru ajutor ! Sărbători frumoase și liniștite la toată lumea ! Link spre comentariu
mirceacra Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 As dori sa știu ce rol au R310 și R407. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 R310-stabileste punctul de functionare in cc a tranzistoarelor T5-T6(de T3 nu vorbim acum). R407-stabileste tensiunea mediana a amplificatorului final,masurat pe plusul C412. R413-stabileste curentul de mers in gol a amplificatorului final masurat in colectorul T12. Link spre comentariu
mirceacra Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 (editat) Mi se pare ca pe medii pe postul cu semnal mai puternic se aude un pic distorsionat, pe un alt post ce are un semnal mai slab se aude mai bine. Ăsta cred ca nu e din amplificatorul AF... Editat Mai 2, 2016 de mirceacra Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 Postul local este puternic, la doar cativa km distanta. Unele radioreceptoare distorsioneaza, cauza fiind lipsa de eficienta a reglarii automate a amplificarii (RAA) in etajele de pana la detectorul AM, sau chiar defectarea acesteia (cel mai adesea un condensator electrolitic de cativa microF). Gloria nu este extraordinar in a micsora amplificarea pe post puternic. Incearca o analiza: intra unpic cu radioreceptorul in camera, intoarce-l cu axa antenei interne altfel, sa diminuezi semnalul si vezi daca se simte ceva... In privinta circuitului: la iesirea din etajul detector, se culege tensiune prin R327, care incarca condensatorul electrolitic C323 de 4 microF cu tensiune continua proportionala cu "taria postului". Aceasta tensiune este aplicata prin R309 in baza tranzistorului etc., modificandu-se punctul de functionare (reduce amplificarea). Daca C323 este intrerupt sau si-a pierdut capacitatea, amplificarea lantului AM este maxima (se vor auzi bine cele mai slabe posturi), iar pe post puternic distorsioneaza si chiar se gatuie receptia, intra in oscilatie etc. Tot pe acolo, semireglabilul R310 trebuie reglat astfel incat un voltmetru clasic (20 k / V) sa masoare la bornele lui R311 o tensiune continua de 1,4 V (radioul fara semnal, adica sa nu fie pe post). Aceasta tensiune asigura polarizarea corecta a tranzistorilor T3, T5, T6. Link spre comentariu
mirceacra Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 Am înțeles, voi testa Cum ați spus, distorsiunile sunt oricum minime așa la ureche de pretențios, dacă masor tensiunea de 1.4v cu un multimetru digital nu cred ca e nici o problema ....oricum semireglabilul de 1mohm R310 e defectuos și trebuie sa îl schimb ca nu pot regla precis tensiunea pe R311.Va țin la curent.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 Daca e doar o impresie,cred ca nu e cazul de umblat in aparat,de asta nici n-am incercat un raspuns.Din cate exemplare detin,nici unul nu distorsioneaza din cauza semnalului prea mare pe postul local.Deci daca intr-adevar sunt distorsiuni(si numai atunci),sigur circuitul RAA nu-si face treaba...Ori R309-327 sunt plecate de pe valoare,ori asa cum s-a amintit mai sus,C323 uscat.Din cate am inteles,a fost schimbat,deci nu e cazul.Raman cele 2 rezistente de verificat.Dar,deja am repetat de mai multe ori ca in primul rand trebuiesc reglate tensiunile conform schemei,inlaturate motivele pt care nu se pot regla acele tensiuni,in cazul cand nu se pot regla,si dupa aia de vazut daca mai sunt si alte aspecte de corectat. Link spre comentariu
mirceacra Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 Așa voi face mâine reglez masor toate tensiunile și curenții conform schemei, încerc sa reglez și dacă nu pot sau nu obțin rezultatele dorite va anunț. De fapt oricum va anunț. Mulțumesc încă o data ca fără ajutorul vostru nu reușeam sa pun acest radio în funcțiune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum