remus68 Postat Iulie 24, 2014 Partajează Postat Iulie 24, 2014 Ar fi bine sa inlocuiesti toti semireglabilii cu unii multitura sau chiar orizontali, noi, de calitate. Dupa ce ii demontezi, masoara valoarea reglata (fara sa ii misti din pozitia initiala) si cind ii montezi pe cei noi regleaza-i in aceeasi pozitie - la punerea in functiune reglarea lor nu iti va face probleme. Curata contactele comutatorului de game cu alcool izopropilic - murdarirea contactelor este una din cauzele posibile ale defectului mentionat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 Va salut! Am achizitionat recent un RR Gloria, care pare sa fie primul model, fabricat de Tehnoton, cel putin daca este sa tin cont de carcasa neagra cu sigla pe ea, deci probabil fabricat dupa 1976. Probleme la prima verificare: - cu potentiometrul de joase la minim auditia dispare aproape complet - pe UL nu functioneaza pe antena de ferita, cu comutatorul AUTO apasat ( pe antena externa ) functioneaza, probabil probleme la contacte sau la circuitul de intrare - pe UM functioneaza normal atat pe antena interna cat si pe modul AUTO - pe US2 functioneaza (pe US1 31-49m nu am receptionat nimic, insa e vara si nu am incercat cu un alt RR verificat daca se putea receptiona ceva in aceste benzi la acel moment) - pe UUS receptioneaza frecventele imagine ale unor statii mai puternice - bec iluminare scala lipsa - in schema pe care o am pare sa fie de 6V, la putere nu se poate citi Din cate am citit in acest topic, se pare ca prima operatiune care trebuie facuta este inlocuirea condensatorilor aceia ceramici de zeci pana in 100nFsi a celor de cuplaj intre etaje Are cineva o schema la o rezolutie buna a acestui model? Si o intrebare pentru posesorii acetui model : in partea de jos, langa mufa DIN ( care pare sa fie pentru alimentarea de la un acumulator auto ) exista un comutator asemanator celor de game ; daca apas pe el, revine ; ce rol are acesta? Va multumesc, Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 1-demontezi tijele cu contactele mobile ale claviaturii le cureti/lubrifiezi sau le schimbi dupa cazhttp://i57.tinypic.com/2wc08pc.jpghttp://i57.tinypic.com/mx292a.jpgAtentie la reperul marcat cu sageata rosie...de regula la primele serii erau metalice,daca sunt din plastic,obligatoriu trebuie schimbate.Poza e facuta la un aparat din 80,cand deja incepusera sa "faca economii"2-potentiometrele curatate/lubrifiate sau schimbate dupa caz.3-verificati condensatorii electrolitici si schimbati dupa caz.4-Daca aparatul e in parametri de fabrica dupa aceste operatiuni(se fac cateva verificari cu instrumentul de masura),nu merita sa mai faci nimic altceva decat sa modifici blocul de UUS.Seriile din 74...76 n-au prea avut treaba cu condensatoarele placheta.Daca vei rezolva cele 4 puncte,vei obtine un aparat de cursa lunga,si calitativ incomparabil mai bun decat multe altele chiar de la firme respectabile.Schema e luata de pe net,o mai gasesti si in colectia Tehnium,in nr2 din 81.Acolo ai Gloria 3,deci aceeasi schema fara comutatorul auto.Poate te descurci cu asta.http://i61.tinypic.com/ml5e6u.jpgSucces.PS-comutatorul la care faci referire comuta sursa si difuzorul pe extern in momentul cand era introdus in suportul auto.Becul este de 6V/0,25A. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 Multumesc pentru schema, este mult peste ce am eu. Nu cred ca mai demontez tijele, acum functioneaza perfect si pe UL, cred ca din cauza anilor in care probabil nu a lucrat...dupa cateva apasari/reveniri si foarte putin spray contact este in regula. O sa verific si potentiometrul de "joase", la ureche se pare ca nu lucreaza iar in pozitia de minim practic taie auditia si o sa iau si electroliticii la verificat. Am deslusit acum pe schema postata functionalitatea acelui comutator; nu mai este retinut la apasare pentru ca este defect, am observat conexiunile la sursa, difuzor extern si antena telescopica. Mufa DIN tata era la bordul autoturismelor? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 Comutatorul ala asa e de la mama lui,fara automentinere.Era actionat de un stift amplasat corespunzator pe sania/suportul auto.Cand aparatul culisa pana la capat si era blocat cu suruburile de la maner(care se demonta)acel comutator era in pozitia apasat.Cand se scotea din suportul de pe masina,automat revenea la alimentarea clasica,retea sau baterii.Mufa DIN tata binenteles ca ramanea pe masina.Cele descrise pe scurt mai sus,cele 4 puncte, nu sunt obligatorii dar sunt necesare daca vrei sa ai un aparat care sa nu te necajeasca mult timp in folosire curenta,altfel,fireste poti sa nu-i faci nimic daca nu te necajeste(cel putin pe moment). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 Multumesc de precizari, acum totul e clar. Link spre comentariu
dacos Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Din cate am obserrvat, prima varianta de Gloria avea si mufa de picup. Cum se asculta? Cu toate tastele sus? La primele variante am vazut ca toti tranzistorii erau cu capsula metalica. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Nu are importanta pozitia clapelor,pe acea mufa pt amplificator are un intrerupator care separa intrarea amplificatorului de iesirea radio, automat cand este introdusa mufa sursei de semnal extern.E impropriu spus picup,desi asa era definita acea intrare,pt ca nu are nici o corectie RIIA,se poate folosi orice sursa de semnal,care poate debita 100mV.Nu stiu cate variante ai vazut tu ca fiind primele,insa nu cred ca asta era un criteriu,probabil in plantare se baga ce era la rand.Din start a fost facut cu siliciu in RF,si acolo poti gasi atat BF214 cat si 254 in capsula din plastic.Am gasit in Gloria din 74, probabil produse in loturi separate si metal si plastic,de asta spuneam ca nu e o regula...inca mai caut un exemplar produs inainte de 74,daca exista asa ceva. Link spre comentariu
dacos Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Multumesc. Am vazut 3 Cel cu tabla era din 1975. Am crezut ca au pus initial la toate tabla, apoi au inceput combinatie si in final doar plastic... Link spre comentariu
doru3160 Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Electronica a produs doar exemplare cu masca din aluminiu perforat,carcase de culoare alba si neagra,din ce stiu eu,in 1974(daca citeai tot ce s-a spus in acest topic,ai fi realizat ca ce spun acum se repeta).Dupa 1 an au ajuns la Tehnoton,au inceput modificarile si asta dupa cateva luni in care au fost produse asa cum au fost preluate(dar numai exemplare negre),probabil pt a epuiza stocurile de placi si carcase primite de la Electronica.Toate modificarile au fost facute doar pt a putea raporta economii in productie si au ajuns pana au mutilat un aparat reusit,inlocuind metalul chiar si unde era imperios necesar de folosit.Si in degringolada asta a pupincuristilor din conducere, nu a fost doar Tehnotonul,ci toti producatorii de componente,cum ar fi Conect Bucuresti,care a inlocuit metal cu plastic la claviaturi,iar contactele le-a facut din tabla chioara in loc de alama argintata ca la primele tipuri(asta a fost cea mai grea lovitura),apoi IPRS Baneasa(mai apoi IPEE Arges),care a inlocuit metalul din corpul potentiometrelor cu plastic,in felul asta scurtand si mai mult durata de viata a aparatului,mai ales ca intrerupatorul era actionat de axul potentiometrului de volum,si asta ceda primul,iar defectul era scoaterea din uz a aparatului,Tehnotonul a scos toate ornamentele de pe carcasa, maner, si au lasat doar plastic,la fel si butoanele,scala au modificat-o cu un model vopsit cu o singura culoare si se mai pot da multe exemple de "geniu tehnic comunist"...a rezultat un aparat slab cotat pe piata ce mai traia doar din renumele castigat de primele tipuri,in timp ce pe piata apareau din toate partile numai exemplare de aparate diverse din ce in ce mai bune o vreme,dupa care din ce in ce mai ieftine.Asa am fost noi romanii,ca vaca ce da mult lapte dar il varsa dupa ce galeata e plina. 1 Link spre comentariu
Vizitator poseaidon Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Buna ziua, Am cumparat un radio Gloria 4 dar are claviatura blocata. Exista vreo posibilitate sa ii unesc contactele pentru undele medii si lungi direct pe cablajul imprimat fara a mai fi nevoie sa ii reconditionez claviatura blocata? Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Daca spuneai medii sau lungi era alta poveste,dar medii si lungi... 1 Link spre comentariu
Vizitator poseaidon Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 As fi multumit in ultima instanta si cu o singura lungime de unda. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 blocatil pe cel de UM si faceti strapuri in directia lamelelor din comutator.mai intai trebuie deblocata si curatata cu alcool izopropilic. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Pai daca ajunge in faza asta(deblocat,curatat),ce rost mai are s-o strapeze? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum