Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Gloria, versiuni

+_Florin_+

Postări Recomandate

Conectati în paralel cu fiecare dioda redresoare din sursa de alimentare câte un condensator ceramic de 22-100nF si eventual câte un condensator ceramic de 100pF-1nF/1-2kV de la primarul transformatorului de retea la masa aparatului.

Link spre comentariu

Pe fiecare ramura a puntii redresoare are condensatori ceramici de 47 nF. Varianta cu condensatorul intre primarul transformatorului si masa aparatului nu am testat-o. Banuiesc ca trebuie sa fac conform schemei atasate:Multumesc mult.

post-23593-139829630587_thumb.png

Link spre comentariu

Am de asemenea o Glorie 1 (auto) la care acest fenomen este absent.

Din cauza ca acele modele au fost echipate cu punte miniatura cu seleniu,daca le schimbi puntea cu una cu siliciu,tot asa se vor comporta,si vor trebui montati acei condensatori in paralel cu diodele.
Link spre comentariu

Cand potentiometrul de volum se afla spre minim zgomotul nu se aude, intrarea amplificatorului fiind pusa la masa.

Zgomotul acela nu se produce in acest caz dintr-o functionare defectuoasa a sursei de alimentare ci unei proaste protectii (blindare) a traseului de semnal audio de nivel mic.La aceste radiouri (Gloria 3)corpurile potentiometrelor de volum ,joase si inalte sint conectate la masa.Fara acea legare la GND se produce exact acel zgomot.Daca acel efect era din cauza alimentarii cu tensiune ,zgomotul era prezent si cu volumul la minim.
Link spre comentariu

Fara ecranul de la potentiometre efectul e cu totul altul,si tine strict de etajul final audio.Ceea ce reclama omul,e zgomotul de retea propagat prin redresor in etajele de radiofrecventa.Daca de curiozitate o sa tai alimentarea etajelor de RF o sa vezi ca zgomotul de asemenea,dispare,chiar daca volumul e la maxim,deci etajele de AF nu sunt afectate de lipsa acelor condensatori de pe puntea redresoare.

Link spre comentariu

Am facut un test care merita precizat pe forum. La alimentarea pe baterii, zgomotul este inexistent.

@nostalgic: in cazul potentiometrelor acestea au fost puse la masa mai de mult timp. Fiecare potentiometru are un terminal care l-am legat direct la masa in asa fel incat sa nu fac vreo bucla parazita. Cartonul ce acopera potentiometrele a fost reconstruit a.i. ecranajul sa fie mai bun. De asemenea firele de semnal de la mufa DIN, respectiv de la comutatorul MF/MA le-am inlocuit cu niste cabluri ecranate cu masa conectata la invelisul cablului. Difuzorul este conectat la masa printr-o legatura de la condensatorul variabil. Nu stiu ce ecranaj sa-i mai fac...

@doru3160: cu etajul RF deconectat, tot face acel zgomot. La Gloria auto detinuta, tehnicienii au folosit punte pe siliciu, iar apoi au montat pe cablaj condensatori de 47nF. Referitor la puntea pe seleniu, ai dreptate, in schema de principiu este precizat ca la utilizarea unei punti 1PM05, sunt necesari si acei condensatori mentionati.

Metoda user-ului Franzm (cu condensatorii in primar) nu am incercat-o, imi da putin fiori. Doamne Fereste se strica vreun condensator, iar apoi ma trezesc cu faza la masa.

Link spre comentariu

Inseamna ca nu ne referim la acelasi tip de zgomot...am curaj sa tin un pariu pe tema asta,dar nu vreau sa contrazic,pt ca nu stiu la ce fel de zgomot te referi(si trebuie sa recunoastem ca notiunea de zgomot e destul de generalista,poate contine o sumedenie de manifestari cu tot atatea motive). Gloria fabricata in 74 a avut punte cu seleniu,deci nu necesita acei condensatori ,din 75 insa,am intalnit exemplare si cu punte cu siliciu,urmand ca dupa 76 cand a fost preluata de Tehnoton sa fie exclusiv echipata cu punte cu siliciu(acei condensatori fiind prevazuti pe cablaj si nu lipiti pe spate ca pana atunci).Pe partea de primar nu am intalnit niciodata capacitati,in nici un aparat (Gloria).

Link spre comentariu

Înlocuiti puntea cu una soft recovery sau cu patru diode.Acei condensatori (cel putin o bucata, de regula în paralel cu un rezistor de 1M, între primarul sursei si secundar) i-am întâlnit în mai toate televizoarele cu cinescop si SMPS.

Link spre comentariu

Ieri 22.05.2013 la ora 13:11 exista o postare ce include un atasament cu zgomotul la care fac referire. Nu este cel al gloriei (nu aveam atunci posibilitatea de-al inregistra) ci l-am generat cu ajutorul unor boxe de calculator. La inceput este un fasait tipic, iar apoi se aude zgomotul aferent.

Link spre comentariu

Apropo de bazait. Are bunica mea la tara un Gloria4 care functioneaza acceptabil doar intr-o pozitie a stecherului in priza. Daca il bag invers, bazaie suparator la orice nivel de volum. Nu am stat sa vad care ar fi problema. Nu am mai intalnit la alte radiouri...

Link spre comentariu

Ieri 22.05.2013 la ora 13:11 exista o postare ce include un atasament cu zgomotul la care fac referire. Nu este cel al gloriei (nu aveam atunci posibilitatea de-al inregistra) ci l-am generat cu ajutorul unor boxe de calculator. La inceput este un fasait tipic, iar apoi se aude zgomotul aferent.

Clar vorbim de treburi diferite...am ascultat acum ce-ai postat acolo,ieri de la calculatorul pe care eram n-am putut deschide fisierul sa ascult.Ceea ce ai tu acolo e doar brum datorat atingerii intrarii amplificatorului.Daca si la Gloria se aude la fel,ai treaba doar cu placa etajului final,si nimic altceva. De ala nu scapi nici cu mama condensatoarelor pe puntea redresoare.Probabil de asta s-a facut referire(si pe buna dreptate) la punerea la masa a potentiometrelor si chiar a ecranarii zonei cu conexiuni(cel putin asa era la inceput,ca in foto atasat).Oricum,brumul ala se poate propaga pe iesire din multe motive,incepe prin ecranare si punere la masa a potentiometrelor,si pe urma mai vezi daca mai trebuie sapat mai adanc sau nu.

post-20793-139829631179_thumb.jpg

post-20793-139829631186_thumb.jpg

Link spre comentariu

Bine macar ca am ''scapat'' de sursa. Mirarea mea este ca daca alimentez aparatul dintr-o baterie, fenomenul dispare. Nu pricep de ce...Ecranajul potentiometrelor si cartonul sunt functionale. Am verificat daca acestea au conecsiune cu masa si este ok. In schimb am testat cu o surubelnita baza fiecarui tranzistor incepand de la iesire spre intrare. Cel mai sensibil tranzistor este cel de la intrare si anume BC172 (BC108). Numai prin aproprierea cu palma de el (fara a fi un contact) se produce zgomotul.Daca prelungesc cartonul existent cu unul cu un ecranaj mai lung cat sa-mi acopere 60% din AF, ar fi ok? Sau sa incerc altceva. Ca sa va ajut un pic, am schimbat tranzistorul cu unul identic, dar zgomotul este la fel.

Link spre comentariu

Alimentind un radio cu tensiune alternativa peste semnalul util (de ordinul microvoltilor) se suprapune si o tensiune pulsatorie reziduala din sursa de alimentare ce va fi amplificata concomitent cu semnalul.Pentru evitarea acestui efect trebuiesc evitate buclele de masa(in acest caz precis exista).Daca acest zgomot ar fi din cauza ampl.audio sau alimentarii ,ar fi prezent si cu volumul la minim,dar interactiunea se produce inainte de pot. de volum.Carcasa difuzorului legati-o la masa etajului final audio,(ati dus semnal de la iesire la intrarea de radiofrecventa?!!!!!).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări