Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Gloria, versiuni

+_Florin_+

Postări Recomandate

Stimati forumisti, intaresc afirmatiile lui doru3160. M-am apucat de electronica in 1977, iar din 1978 am intrat la liceul Electronica -azi Edmond Nicolau-, patronat (atunci) de uzina Electronica, care este peste drum de institutul (ICPIL) unde lucra tatal meu. Ma rog, azi, atata taica-meu cat si Institulul sunt morti, din cauze diferite evident, hi, hi..Asa ca imi amintesc perfect cum colegii lui taica-meu imi dadeau Gloriile sa le repar si toti erau nemultumiti de trecerea productiei de la Bucuresti la Iasi. Ma rog, pt mine, "bolile copilariei" celor de la la Iasi au insemnat o excelenta scoala+ niste banuti...Despre chestia cu semnatul pe geam, radu53, sincer, nu prea o cred. Sincer, e un mit urban..Am devenit electronist profesionist in 1982 si m-am angajat imediat dupa absolvirea liceului. Asa ca stiu ca Gloria era scumputa comparativ cu salariile epocii. Parca era in jur de 3500 lei, cand salariul meu de electronist practicant era de 1815 lei..In orele de practica si de laborator cand eram elev, fusesem dusi si prin multe fabrici, ca Electronica, ambele, adica Baicului+Pipera, Conect, FEPER, FEA, sau institute ca ICE si ICCE, ma rog CCSITS. Si facusem si microproductie in atelierele liceului care avea contracte cu Electronica..Deci stiu bine ca productia era urmarita pe etape si se punea o stampila dupa fiecare ciclu de productie si evident CTC-ul final..Si daca la Controlul Tehnic de Calitate final se dovedea ca FI-ul nu era in parametrii atestati de stampila 2, care ii apartinea lui Gigi Bizumbulu, ala o lua in barba+ era atins la salariu...Noi, elevi, primeam note de practica. Jur ca la repartitia de dupa bacalaureat -asa era in epoca- nu m-au intrebat cat am avut la Istorie (ma rog, chiar imi placuse, deci avusesem 10) sau Economie politica (am urat si materia si profa, deci 8) ci cu ce maistru am facut practica (Leonida Rachlintki), ce anume, (cabluri FIT, potentiometrii de radiodficare+ orgi de lumina) si ce nota mi-a dat (10).. Aha, bun..Dar la Depanarea Radioreceptoarelor (9,66), AHA, te intereseaza sa vi la noi?...Asa ca de aia sustin ca e o legenda chestia cu scrisul pe geam. Existau formulare, cu stampile si semnaturi..

Link spre comentariu
Vizitator vyk2

Interesanta dezbatere.Aici vad ca subiectul se refera la aparitia Gloria 1972-1974 nu la biografia cuiva,dealtfel interesanta.Cred ca va pot da o mana de ajutor in sensul ca am pe cineva in familie,destul de in varsta,care stiu sigur ca a fost maistru la uzinele electronica din platforma pipera la sectiaradio de prin anii 1969 incolo.Mai mult decat atat mai cunosc pe cineva care a fost sef de echipa la sectia tv.Daca doriti pot lua legatura cu ei,dar despre ce sa-i intreb?Cam atat acum,mai departe nu intru in discutie caci sant pe langa subiect deocamdata.

Link spre comentariu

O Gloria costa in '75 si multa vreme dupa,cu acte,1450 lei...banuiesc, cu un an sau 3 inainte(ca aici era dilema),tot asa era pretul,pt ca atunci eram obisnuiti cu stabilitatea,si a salariilor si a preturilor,asa cum erau la vremea respectiva(ca nu asta e subiectul).

Normal ca ar fi interesant de aflat parerile argumentate ale celor implicati direct in procesul de fabricatie,asa ca daca poti afla ceva interesant,sunt sigur ca va starni interes.

Si ca argument tare bine era daca se gasea o poza pe la careva cu '72 sau '74 in prim plan...eu nu am decat cu '75 :rade:

Posted Image

In afara de data,e interesant de vazut ca daca se dorea achizitionarea unui astfel de aparat,se putea da un avans de 350 lei,restul de 1100 lei in rate cu 12% dobanda.

Spuneam ca in perioada de inceput nu aveau timp sa faca praf in raft,de ex cel in discutie a fost fabricat in martie la Bucuresti si in aprilie vandut la Iasi

Posted Image

Si ca tot vorbisem de deficiente,dupa cateva luni a fost dus la garantie pt schimbarea...ghici ce? a unui "ansamblu element",care nu era nimic altceva decat o tija de la claviatura...si asta spune ca nu conteaza cine monta acea piesa(Electronica sau Tehnoton),odata ce calitatea era slaba,asta e,putea fi montata si de Grundig.

Posted Image

Dupa acea interventie, n-a mai fost dus nici la garantie,nici post garantie,dar nu spun ce mare a fost curiozitatea de a-l desface dupa ce a iesit din garantie,era perioada de inceput in inodatul sarmelor,era cum nu se poate mai rau,stiam cate ceva,si asta ma facea sa ma bag,dar nu suficient,cat sa intervin profesional intr-un astfel de aparat la acea vreme...norocul a fost ca m-am limitat doar la privit,si aparatul a rezistat pana in zilele noastre,cu doar cateva interventii dupa anii 98-99.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu am uitat promisiunea de a afla cu cat mai multa acuratete anul de fabricatie pentru rr.gloria.Asa ca astept sa am confirmarea din trei surse credibile.Prima ar fi anul 1973-1974.Pentru aceasta ii multumesc lui vyk2 care m-a pus in legaturacu un fost maistru.Totusi,cine a spus ca amintirile se estompeaza o data cu trecerea anilor a avut dreptate :rade: Mai facem sapaturi in continuare,poate gasim si ceva interesant! icon_jook

Link spre comentariu

Raman la dorinta lansata (mai de mult, dar tot aici...) ... Cineva ar trebui sa sintetizeze acest topic si sa prezinte intr-un articol versiunile GLORIA, ca una din realizarile de exceptie a rediotehnicii autohtone...

Link spre comentariu

Nu am uitat promisiunea de a afla cu cat mai multa acuratete anul de fabricatie pentru spam.Asa ca astept sa am confirmarea din trei surse credibile.Prima ar fi anul 1973-1974.

Ok,inseamna ca '72 pica din start conform acestei prime surse.Personal sunt mai mult ca sigur ca e vorba de anul '74,si ma bazez doar pe deductii logice,dar cum fara o cat de mica dovada(palpabila) in acest sens,nu pot contrazice o alta parere,asteptam cu interes si datele de la celelalte surse.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Cu pretul e lamurita treaba,memoria ne mai joaca feste,pt ca am schimbat atatea valori la moneda nationala,incat cu greu mai poti aduce din amintiri sume de mult uitate... Inca mai asteptam de la bucuresteni vesti despre data primului an de fabricatie la Electronica a aparatului in discutie,poate o lamurim pana la urma.Si ca sa fie mai incitanta problema,o sa sustin cu fermitate(in urma "sapaturilor" facute de mine) ca prima Gloria a fost pusa in vanzare in capitala in anul 1974...cine nu-i de acord cu aceasta data,sa ma contrazica cu argumente.

Link spre comentariu

mila.Nu vreau sa fiu rau, dar sincer, nu cred ca e culmea. Daca eu, care mai am putin si fac 49 de ani, si care am prins Gloria in gloria ei, hi, hi, si care mi-a adus multi bani, am uitat, am facut confuzii de pret, desi am trait epoca...Asa ca nu vad cum eu as putea sa ii acuz pe cei mai tineri decat mine, care totusi isi pierd vremea incercand sa reconstituie ceva. Sincer, eu le admir bunavointa si dedicarea. Ar putea sa stea in carciumi, nu sa lipeasca sau sa incerce sa afle istoria unui produs ce a insemnat ceva...

Link spre comentariu

Cel mai vechi aparat Gloria pe care il am e din 74.Nu sunt suparat pe tinerii care lipesc ceva si au un hobby in electronica, sunt suparat ca cei care au 55-65 de ani, au lucrat la Electronica sau au avut tangenta in atelierele de reparatii, garantii si nu spun nimic, nu reactioneaza de parca nici nu vor sa-si aduca aminte.In alta ordine de idei eu pana in 90 nu mi-am putut permite un Gloria(motivele sunt multe) acum am 5 modele.

Link spre comentariu

Sincer, cei care au varsta descrisa se cam lupta cu viata...Da, a fost frumos atunci, ca eram tanar, hi, hi, adica doar din motivul asta, dar azi e mai important sa imi asigur painea..Si cum vremurile sunt ..cele care sunt..

Link spre comentariu

Cel mai vechi aparat Gloria pe care il am e din 74..

Deci ramanem la 74 pana apare alt aparat care sa poata dovedi alta data de fabricatie.Fiind primele tipuri,ma indoiesc ca au fost "casate"toate,si asa cum au rezistat cele din 74,daca vor fi si de inainte de aceasta data,sigur vor apare...Nu e nici o graba,avem rabdare :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări