radiot Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Aveti dreptate d-le kripton sunt 3 tranzistoare ,nu am observat din cauza mufei unde intra cordonul de alimentare,sunt 2 bd 235,si la mijloc bd 137,,Nu am gasit bd 238 si am luat bd 140 ,sper sa se potriveasca la alimentator,daca il inlocuiesc. Acum tocmai am reparat un alimentator extern,folosit la incarcarea unui acumulator dintr-un aparat de radio.Se intrerupsese un fir de la secundarul transformatorului ,si nu intra alternativ in diodele redresoare.. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Va salut , Corectez ceea ce am scris initial , se poate monta si BD 140 in alimentare , este bine sa gasiti schema aparatului , eu nu o am . Totul trebuie facut fara graba , cu rabdare . Link spre comentariu
marik2500 Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Iată doua scheme de radio GLORIA 4, care poate va sunt de ajutor! Link spre comentariu
radiot Postat Iulie 20, 2011 Partajează Postat Iulie 20, 2011 Multumesc d-le Marik,imi sant de ajutor,si ca le-am vazut ,am realizat ca am in montaj si R 427 de 1 ohm,care dupa verificare am constatat ca este intrerupta si deci nu se mai polarizeaza baza tranzistorului.Bine ca nu am procedat la schimbarea lui cum intentionam,Bine zicea d-ul Kripton sa nu ne grabim in depanare. Acum de unde gasesc o rezistenta asa mica?Am sa caut prin montajele mele,sa gasesc ,sau sa pun una de 10 ohmi,si sper sa nu se supere domnul tranzistor BD 238 din alimentare T16,pentru ca acuma altfel vad lucrurile.Am sa maresc si valoarea lui R428 de 220 ohmi,sa protejez dioda zener de supraincalzire.. Multam d-lor electronisti acum incep sa ma simt mult mai bine..am sa va spun in continuare pataniile mele..si la final sa pot zice Glorieeee!!!! Link spre comentariu
feri.visky Postat Iulie 20, 2011 Partajează Postat Iulie 20, 2011 ...asa cum au decurs "ostilitatile" la acest subiect, este un exemplu de urmat atat datorita profesionalismului celor care au "sfatuit" cat si datorita consecventei cu care cel sfatuit a urmat sfaturile... Profit si eu de topic... revin cu doleanta unei scheme sau prospect pentru un Gloria Plus, model RP1601, http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=4041. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Iulie 20, 2011 Partajează Postat Iulie 20, 2011 Am avut destul de multe "Gloria" pe mana, atat inainte de '89 cat si dupa, de altfel atunci era si mai simplu ca schema Gloriei era aceeasi, in mare, iar depanarea (un cuvant diferit de reparare !) era relativ simpla, intrucat "pleca" ori un condensator ceramic de 50-100 nano, ori cate un tranzistor "scapat" de CTC-ul comunist sau mai stiu eu ce semireglabil "plecat" de pe pista de carbon, ca sa nu mai vorbesc de claviatura de selectat gamele de unda ...Un salariu era de pe la vreo 1.800 lei in sus iar Gloria era vreo 1.400 lei (in anii de pe urma -sa nu uitam ca suntem la vintage ...) Profit si eu de topic... revin cu doleanta unei scheme sau prospect pentru un Gloria Plus, model RP1601, http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=4041.Scuze pentru lene:Gloria Plus ce-i cu el, ce model este ?Din link-ul anexat mesajului anterior nu am inteles mare lucru ... Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 21, 2011 Partajează Postat Iulie 21, 2011 Salut ,Este " Gloria " cu circuite integrate . Doleanta mai veche a d-lui Feri Viski ( si nu numai ) este aceea de a gasi o schema sau un prospect de la acest aparat . Modelul este RP1601 dupa cum scrie si domnia-sa iar aparatul poate fi vazut si pe prima pagina a acestui topic .Lagat de salariul de " 1800 lei in sus " poate cumulat cu indemnizatia de crestere a 2 copii sa fi fost atata deoarece la categoria 1-B ,salariul de incadrare era de cca. 1450 lei si asta tot din manopera angajatului respectiv . ( evident , daca si " planul de realizari " dinainte stabilit era concretizat sau chiar depasit ) Link spre comentariu
radiot Postat Iulie 21, 2011 Partajează Postat Iulie 21, 2011 Va salut,Am lucrat aseara pana tarziu,am verificat conzii electrolitici dupa ce i-am scos de pe placa C420,C418,C417 si am gasit C417 si C420 intrerupti si numai C418 mai era in parametrii.Apoi am procedat la inlocuirea lor.Din neatentie,am montat gresit C417 de iesire,adica cu minusul la emitorul tranzistorului T15 unul din finali.Rezultatul a fost ca se auzea distorsionat si se incalzeau tare tranzistorii finali si tranzistorul T16 din alimentare.Am fost complet dezamagit m-am dus la culcare...Dar noaptea e un sfetnic bun si azi am verificat din nou montarea conzilor electrolitici si am observat eroarea.am montat minusul lui C417 la mufa difuzorului suplimentar care e unita cu o borna a difuzorului si gloria frantuzoaica a inceput sa functioneze excelent,super tare.Deci defectul a fost numai in alimentator si in graba mea,Am pus si o rezistenta de 100ohmi in serie cu dioda zener si se incalzeste acceptabil ...Va prezint o poza cu aparatul si piesele defecte..Acum sant deplin satisfacut si multumesc acelora care m-au indrumat si ascultat- Link spre comentariu
Ouletz Postat Iulie 23, 2011 Partajează Postat Iulie 23, 2011 [...]sa o facem bine pe d-na GLORIA,care desi e frantuzoaica in exterior(ma refer la scala aparatului),totusi pe UUS,receptioneaza ca in ROMANIA ,banda est ,cateva posturi,radio zu,magic fm si radio 21,pe frecventa imagine..[...]Nu ne-ai spus si noua daca dupa ce ai reparat Gloria ta frantuzeasca a inceput sa functioneze in gama de unda FM 88-108...Chiar mi-ar place enorm sa aud o Glorie mergand pe FM 88-108.... (ma doare foarte mult ca la ora actuala sunt aparate pe piata de 10 lei ce merg brici pe FM 88-108 iar Gloria mea nu numai ca nu poate, dar ar trebui facute in ea modificari SF sa poata). Link spre comentariu
radiot Postat Iulie 23, 2011 Partajează Postat Iulie 23, 2011 Nu ne-ai spus si noua daca dupa ce ai reparat Gloria ta frantuzeasca a inceput sa functioneze in gama de unda FM 88-108...Chiar mi-ar place enorm sa aud o Glorie mergand pe FM 88-108.... (ma doare foarte mult ca la ora actuala sunt aparate pe piata de 10 lei ce merg brici pe FM 88-108 iar Gloria mea nu numai ca nu poate, dar ar trebui facute in ea modificari SF sa poata). Salut,Am zis cate ceva,dar daca n am fost suficient de clar, mai adaog ca aceasta giorie are numai scala in franceza,in rest ,blocul FM este pe frecventele 65-73 Mhz,deci banda EST.Reusesc sa prind asa cum este posturile -radio zu 88,3Mhz,magic fm 91,2Mhz si pro fm 91,7 Mhz si radio 21, 95 Mhz uneori radio cafe la noi pe 90 Mhz,probabil posturile locale puternice, care emit in FM banda vest. daca vreti sa reparati GLORIA dvs. veniti cu ea pe forum si SIGUR se vor gasi useri care sa va sfatuiasca asa cum am rezolvat cu aparatul meu.Si exista topic unde se vorbeste de cum se poate modifica blocul FM ca sa receptioneze banda vest,sau se poate procura un convector care se pune la antena si se face conversia din EST in VEST. Merita sa incerca-ti daca doriti. Link spre comentariu
blazeu Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Blocul pentru receptia gamei UUS (modulul ecranat de pe condensatorul variabil cu aer) e cam la fel la toate receptoarele romanesti fabricate in anii '70-'80.Cu mai mult de 10 ani in urma, cand erau inca destule radioreceptoare construite pe norma D (65-73MHz) in functiune, s-a publicat, parca in Tehnium dar poate fi si alta din publicatiile care inca apareau atunci: RET, Electronistul, Tehnium-electronistul, eu am vazut textul fotocopiat pe vreo 2 pagini unde se descria modificarea bobinelor si valorile condensatorilor care trebuie inlocuiti. Eu am modificat vreo 2 Glorii, insa nu mi-a reusit prea bine alinierea celor 2 circuite de intrare, incat sensibilitatea era slaba (una o folosea tatal meu in oras, cealalta a incercat socrul meu sa o foloseasca in vecinatatea orasului, insa fara succes). Deci se poate; poate va ajuta altcineva, eu nu mai am acele documente.Va doresc succes!PS Gloria s-a fabricat pe la inceputul anilor '80 si pentru export; e posibil ca "frantuzoaica" sa fie doar cutia, ca era mai "ochioasa", sasiul fiind corespunzator emisiilor din RSR din epoca.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 4, 2011 Partajează Postat Noiembrie 4, 2011 In colectia Tehnium,Nr 7/2000 gasiti articolul ing Florin Gruia,care pt cei care vor sa modifice blocul de UUS de Gloria,e de un real folos.Tot in Nr 7/2000,dar International,este o schema de convertor extern(autor ing Petre Predoiu),pt cei care nu vor sa modifice blocul original.Personal,am preferat modificarea blocului original,care era inutilizabil in forma de fabrica. Link spre comentariu
ChRS Postat Noiembrie 7, 2011 Partajează Postat Noiembrie 7, 2011 In colectia Tehnium,Nr 7/2000 gasiti articolul ing Florin Gruia,care pt cei care vor sa modifice blocul de UUS de Gloria,e de un real folos.Tot in Nr 7/2000,dar International,este o schema de convertor extern(autor ing Petre Predoiu),pt cei care nu vor sa modifice blocul original.Personal,am preferat modificarea blocului original,care era inutilizabil in forma de fabrica.Articolul este foarte bun, l-am citit putin si deja am o intrebare. El zice ca frecventa centrala pe OIRT este 68,5 MHz (corect), iar la pe CCIR este de 103 MHz. Cum a calculat? Eu asa as face calculul: (88+108)/2=98 MHz. Lui cum i-a dat 103 MHz?Curios... Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 20, 2012 Partajează Postat Aprilie 20, 2012 Daca zici ca au aparut pe piata in '74 ...'75, poate ca atunci o fi fost construit, condensatoarele este posibil sa fi fost fabricate cu un an-doi inainte. Oricum, modelele de condensatoare la care ma refer se intalnesc si la aparatura cu lampi, mult mai veche. :Din sursa sigura,am aflat ca Tehnotonul a produs prima Gloria in anul 1976(stiam deja asta,dar acum am obtinut si dovada in acest sens),la inceput respectand toate caracteristicile modelului original,cu masca din aluminiu,apoi au eliminat aluminiul si au scos carcasa integral din plastic,pastrand doar ornamentele metalice.In 74 cunosc cel mai vechi proprietar de Gloria de la Electronica( cu acte),deci cu certitudine in anul 74 se fabrica Gloria.Nu pot spune cu certitudine ca a fost produs inainte de 74,daca cineva detine acte de la un aparat produs/cumparat inainte de 74 putem reconsidera aceasta data de referinta.Poate cineva cu state vechi la Electronica,detine ceva materiale din care se poate elucida si data aparitiei pe piata a primului model,altfel cel putin mie nu imi vine a lua in considerare alta data de incepere a fabricatiei,decat anul 74. Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 22, 2012 Partajează Postat Aprilie 22, 2012 Material bun pentru revista Pro Radio Antic... Versiuni Gloria etc.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum