Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Gloria, versiuni

+_Florin_+

Postări Recomandate

Azi am cumparat din Valea Cascadelor un aparat Gloria. Nu mai are nici o inscriptie inafara celor de pe scala si nu stiu ce versiune este - parca au fost vreo 3 - si ce an de fabricatie ar putea avea. Are tranzistoare cu germaniu in amplificatorul audio (EFT323/373 si AC180/181K) si siliciu in amplificatorul FI si blocul UUS (BF-uri). Ar fi interesant de stiut si in cazul aparatelor Gloria, ce variante au existat, cateva comentarii si daca exista ceva documentatie si schema ar fi binevenite.Prin '90 am cumparat un aparat "Golf" (nou din magazin) care desi avea aspectul exterior total diferit, arhitectura interna era identica cu ceea de la Gloria, doar ca era "total siliciu" cu BD-uri in final.

Link spre comentariu

Este GLORIA Auto, adica se putea monta la bordul autoturismului, prin borna DIN situata la partea de jos, la antena si difuzor exterior. O smecherie: trecerea la alimentarea pe baterii se face prin infigerea stecherului de priza 220 V in locasul situat in compartimentul bateriilor - in acest mod, se inchide un contact prin una din bornele stecherului.Alta particularitate: cand se apasa pe AUTO, este deconectata bara de ferita si se trece pe bobine ecranate si antena exterioara - aspect neintalnit la alte variante de Gloria.Pun aici prospectul original. Schema este arhivata, sa se vada bine.

Link spre comentariu

Aici este ceva despre functionarea/depanarea etajului audio din Gloria Auto (scanat din "Lucrari practice de depanare a radioreceptoarelor", Lucian Cipere & colectiv, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1985:

Link spre comentariu

Intr-adevar,aceste tipuri s-au fabricat doar in '74,anul aparitiei,in varianta caseta alb/gri deschis sau negru cu ornamente de Al,detin ca unic proprietar un exemplar,care merge si acum,fara reparatii,doar blocul de UUS a fost modificat de curand,dupa acest model au inceput simplificarile,dar schema de baza la partea de RF a ramas neschimbata pana la Gloria Nova,care are o cu totul alta configuratie interna.Cred ca in total au fost cam 6-7 versiuni,cu diverse inovatii in ce priveste etajul final(AC-uri,BD-uri,TBA810,TCA150) si disign-ul carcasei,personal am detinut vreo 4 pana acum,inclusiv Golf,care e un fel de Glorie cu carcasa stilizata.

Un tip interesant a postat d-l Feri Visky, Gloria Plus,desi scrie pe el ca e fabricat la Tehnoton,nu am vazut pana acum nici un exemplar,si nici nu stiam ca s-a produs acel model.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

si Gloria nova

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Multumesc mult pt informatii, lamuriri si schema, chiar in seara asta o sa ma ocup de el. Functioneaza doar partea audio - ma bucur ca tranzistoarele cu germaniu par a fi ok, ca nu se gasesc nici sa dai cu tunu' - in rest nu receptioneaza nimic nici MA nici MF. Aseara eram f obosit :somn: si am renuntat, insa acum, cu schema in fata sper sa-l rezolv repede. Interesant e ca la varianta "Nova", s-a renuntat la cele doua benzi de unde scurte in favoarea ambelor benzi de ultrascurte.

Link spre comentariu

Salut,daca gasesti cate ceva dus cu Ge,se mai gaseste,nu e chiar o problema,(doar sa zici ce ai nevoie)iar pt depanare,incearca in primul rand sa verifici condensatorii placheta de pe placa FI,probabil aparatul a fost pus in priza dupa o pauza mai lunga,si e posibil si ceva electrolitici sa se fi suparat pe viata,la al meu inca nu am schimbat nimic,dar a mers zilnic cel putin 5 ore,mai putin in concedii,il tin de companie la servici,e amintire de familie.La Nova au renuntat la o gama de U.S.pt ca dupa 90 interesul pt aceasta a cam slabit in favoarea UUS.Am vrut si eu sa mai cumpar o Glorie cu carcasa alba(gri) dar in afara de tipuri mai recente nu am gasit,sunt destul de rare.O sa vad si de un buton de acord,stiam ca trebuie sa mai fie,daca nu gasesti mai aproape ca locatie...Succes.

Link spre comentariu

Salut,Dintre schimbarile care au avut loc in constructia acestui aparat de-a lungul evolutiei sale , cea mai catastrofala a fost inlocuirea componentelor comutatorului de game ( initial fabricate din metal) cu cele din material plastic, contribuind la proasta functionare ( total prematura ) a acestuia . Mai amintesc si piulitele potentiometrelor care, si ele, s-au inlocuit tot in acest mod .In linii mari s-a pastrat difuzorul ( destul de reusit ) transformatorul de retea si ( aproximativ ) placa etajelor de frecventa intermediara . Ca performante , este inutila comparatia , aparatele din primele generatii fiind mult mai reusite . O alta problema neplacuta ( ca de fapt la toate aparatele fabricate la noi ) au fost condensatoarele tip placheta , acestea contribuind la un mare procentaj in ceea ce priveste defectarea acestui tip de aparat. Totusi aparatul a avut o mare raspandire .

Link spre comentariu

din discutiile avute cu un amic care a lucrat la Electronica Bucuresti, acum e pensionar, aparatul Gloria (prima versiune) s-a fabricat dupa licenta ITT Schaub-Lorenz. apoi au inceput romanii sa faca mici modificari in ele. Gloria 1 respecta intocmai proiectul facut de austrieci.

Link spre comentariu

Salut!Nu am reusit sa depanez aparatul in totalitate, insa am adus in parametrii amplificatorul audio care desi functiona avea tensiunea mediana a et final dereglata, si niste electrolitici 12uF/50V cu curenti mari de fuga care i-am schimbat. Am inlocuit si cond de iesire 1000u/25V. Curentul de repaos al finalilor este 10mA si totul e normal aici.Pe partea de receptie, am zgomot de fond normal pe lungi, medii si scurte iar pe UUS fasait normal, caracteristic receptiei MF. Insa in continuare nu receptioneaza nimic. Polarizarile par corecte la trz din SF si AFI. Sa-i schimb toti condensatorii placheta?Apropo de receptia pe UUS, pe 63...73MHz banda este moarta? Poate aparatul functioneaza pe banda asta si chiar nu are ce receptiona :rade:@doru3160: multumesc pt intentie insa slava domnului toti trz pe Ge sunt ok.

Link spre comentariu

Prin '94 sau '95 am cumparat un Gloria Nova facut la TEHNOTON Iasi (cu TEA5710 si TBA810).Pe AM sensibilitatea era destul de scazuta; ma asteptam sa fie mai buna la acest radio cu CI-uri decat radiourile cu tranzistoare.Pe FM era ok, fiind acoperit atat banda OIRT cat si banda CCIR (se poate selecta UUS1 sau UUS2). Zic ca era ok deoarece ascultam posturi locale.Din punctul meu de vedere a fost un radio nereusit:-claviatura proasta ce a cedat rapid;-potentiometru de volum ce a inceput sa "caraie" la scurt timp dupa achizitionare; l-am inlocuit dupa ce am incercat mai multe solutii de a-l face sa mearga cum trebuie;-antena telescopica s-a rupt destul de rapid. Segmentul cel mai subtire a cedat la a 2-a utilizare. A iesit efectiv din segmentul urmator. Antena era facuta dintr-un material foarte moale;-scala neiluminata. Se poate observa unde a fost locul original al butonului de iluminare al scalei atat pe carcasa (scala) cat si locul liber (in care ar fi trebuit sa se afle butonul) din sasiul de plastic al aparatului.L-am trimis la tara dupa ce brumul de retea a devenit foarte intens si deranjant (la volum relativ mic nu se mai putea distinge semnalul util de zgomot).

Link spre comentariu

Salut!Nu am reusit sa depanez aparatul in totalitate, insa am adus in parametrii amplificatorul audio care desi functiona avea tensiunea mediana a et final dereglata, si niste electrolitici 12uF/50V cu curenti mari de fuga care i-am schimbat. Am inlocuit si cond de iesire 1000u/25V. Curentul de repaos al finalilor este 10mA si totul e normal aici.Pe partea de receptie, am zgomot de fond normal pe lungi, medii si scurte iar pe UUS fasait normal, caracteristic receptiei MF. Insa in continuare nu receptioneaza nimic. Polarizarile par corecte la trz din SF si AFI. Sa-i schimb toti condensatorii placheta?Apropo de receptia pe UUS, pe 63...73MHz banda este moarta? Poate aparatul functioneaza pe banda asta si chiar nu are ce receptiona :rade:@doru3160: multumesc pt intentie insa slava domnului toti trz pe Ge sunt ok.

incearca sa cureti si contactele claviaturii. dupa atatia ani sigur sunt oxidate. pe 65 - 73 MHz se mai receptioneaza armonici ale statiilor FM din banda 87,5 - 108. pentru a proba daca functioneaza aparatele pe banda est FM eu folosesc un convertor de la Conex Electronic care transpune banda vest in est, pe la mijlocul scalei receptionez semnalul de la acel convertor iar acordul il fac din oscilatorul convertorului. schema s-a publicat si pe elforum, e simpla.
Link spre comentariu

Desi nu e exclus sa fie si contacte la claviatura,la acest tip nu am intalnit cazuri,au avut contacte bune(merita doar un spray contact cu lubrifiere pt siguranta),mai mult ca sigur un 47nf(sau mai multi) iti face necazuri,de asta ziceam sa-i schimbi pe toti,sunt cativa doar(merita controlati si cei cu alte valori-68,100nf),si daca "misca"pe MA abia atunci esti sigur pe FI,si poti merge spre blocul UUS sa vezi de ce nu merge(posibil sa fie functional,dar un binevoitor sa fi incercat trimerii si bobinele pt o tentativa de a prinde cate ceva pe norma vest,e doar o banuiala,am intalnit astfel de cazuri),mai este un semireglabil pe placa FI (de 1Mohm parca) si ala l-am mai gasit intrerupt,si e important,dar daca zici ca tensiunile statice sunt ok,inseamna ca e bun.Astea toate sunt valabile in ideea ca in bobinele FI nu s-a umblat,si sunt sigilate cu parafina.

Link spre comentariu

Salut,Intre condensatorul variabil si regleta UUS sunt 3 condensatori de 22 nF notati cu doua benzi rosii si una portocalie . Acestia trebuie verificati ( toti trei, chiar daca s-a gasit unul defect ) .Mai este unul de 10 nF cam la coltul Cv. ( mai rar dar si acesta produce acest defect ).Pe banda uus mentionata nu se receptioneaza mare lucru nici aici . Totusi daca zgomotul de fond se modifica evident in unele locuri din gama , receptorul functioneaza pe aceasta gama. in acest caz condensatorii mentionati sunt defecti ( cel putin unul ) .Curentul de repaus se va regla la max . 4 mA.Succes .

Link spre comentariu

O mica rectificare la ceea ce am scris mai sus : condesatorii se afla intre regleta UUS si US de la comutatorul de unde ( intre prima si a doua , incepand de la CV) . In rest ramane valabil .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări