Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

afisaj cu led-uri

Vizitator mariannnn

Postări Recomandate

Vizitator mariannnn

Salut!

am un proiect de finalizat pana la sfarsitul lunii ianuarie:

sa fac un afisaj din Leduri care sa arate literele/cifrele introduse din pc

poate fi conectat pe orice cale: COM,LPT,GAME PORT,USB,IR....ultimile doua le exclud pentru ca ele complica montajul...

am tot cautat pe forum si am alfat ca displayul ?sta poate fi anod comun, catod comun,

am gasit un datasheet...[attachment=0]Display LED.pdf[/attachment] nelamurirea mea e ca in schema aceea nu sunt marcate nodurile...intre orice linie si orice coloana este scurtcircuit sau coloanele trec pe deasupra liniilor

de programat ma ajut de LabVIEW (stiu ca trebuie sa fac toat? man?oc?ria prima data in labview apoi sa accesez montajul prin modulul de conectare respectiv)

nelegat de proiect: V? ROG FRUMOS! as vrea sa imi raspunda doar oameni competenti care stiu bine ce-mi raspund, care vor cu adevarat sa raspunda, fara fi?e de mari inteligen?i cu minte aprig?

cei care ignora acest mesaj, îi ROG FRUMOS, sa apese butonul back ori X pentru a inchide fereastra

cu stim?,

Marian!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

2

Anozii-s legati la coloane, catozii la linii. Iete nodurile

Posted Image

La un moment dat nu se poate aprinde decat o singura linie sau o singura coloana, deci trebuie sa-l comanzi multiplexat. Recent am scris un reply despre multiplexare, nu vreau sa reiau discutia, arunca un ochi pe viewtopic.php?f=11&t=50422&p=441283#p441283

Avand in vedere nivelul mare de flexibilitate, eu vad rezolvarea asa: Pe catozi pui un numarator Johnson (sau 2, 3 depinde cate unitati ai), folosind 5 iesiri pe unitate. Fiecare iesire comanda printr-un tranzistor catodul comun corespunzator. Numarator gen CD4017. Pe anozi iesi direct din LPT, cu 5 linii, fiecare pe cate un anod comun. Mai iesi din LPT cu o iesire de Strobe, care vine la CLK-ul numaratorului, si o iesire de RESET pentru numarator. Faci un program care sa faca cam asa:

- Calculeaza ce tre sa afiseze pe linia respectiva si aprinde anozii corespunzatori

- Sta cateva milisecunde

- Da impuls de Strobe pentru a trece la linia urmatoare

- Reia

La sfarsitul celor 5 (10,15,20,25,etc linii, functie de cate unitati ai) da impuls de RESET numaratorului, ca sa revina la prima coloana.

Sper c-ai inteles, daca mai ai intrebari spune. Ar trebui sa fie simplu, mai ales din Lab View.

A, si : Vrei sa mearga SI pe serial SI pe game port SI pe LPT, sau doar una din ele? Ca din celelalte 2 ar fi mai complicat, trebuie microcontroller, ca vremea UART-urilor care merg independent (gen Tesla MHB1012) este apusa. Nu stiu cat de familiarizat esti cu microcontrollerele.

Hai spor, arata-ne ce iese! :da

Link spre comentariu

era buna o schema....

pe seriala e ok...

pe SERIALA?

LPT==Paralel

COM==Seriala.

:nebunrau: Decide-te!

Uite si schema de care spuneam

Posted Image

In dreapta sunt legaturile la portul paralel. Observi ca este nevoie de 9, ti le alegi dupa cum vrei. La display, in dreapta sunt anozii comuni si in stanga sunt catozii. Rezistentele din stanga sunt de 330 ohmi, cat sa nu traga prea mult din portul paralel.

D0-4 (DA, am gresit, am pus 6 in loc de 4, whatever!), STROBE si RESET le poti lega la oricare din pinii portului paralel la care ai acces si se pot folosi ca iesiri. Tranzistorii sunt de orice tip NPN, joasa frecventa, mica putere. Integratul este numarator Johnson 4017. Cauta pe www.datasheetcatalog.com CD4017 sa vezi cum functioneaza.

La un moment dat poate avea pe un singur pin High (+5V) si pe ceilalti Low (0V). Astfel, pinul care este High comanda tranzistorul corespunzator si "selecteaza" o linie. LED-urile de pe linie care se vor aprinde sunt dictati de pinii D0-4. High pe una din aceste linii corespunde unui LED aprins.

Astfel, tu trebuie din soft doar sa "baleiezi" display-ul pe linii. La fiecare linie zici care LED-uri sa se aprinda. Repeti procesul la interval de cateva milisecunde pentru a da impresia ochiului ca-s toate aprinse.

Sper ca de data asta ai inteles.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări