Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu CNC

Vizitator mya

Postări Recomandate

...Cu inele elastice nu poti sa ai pretnsionare si la schimbarea sensului vei avea joc.

Pentru un rulment radial axial, se prevede un umar de oprire intr-un sens, iar in sensul opus se folosesc diverse procedee. Spre exemplu se poate folosi o piulita speciala cu pas marunt, asigurata cu o siguranta specifica cu "nas". Cataloagele de rulmenti sunt pline de exemple.Raman insa la parerea ca adoptand aceasta solutie , nu ai facut altceva decat sa cobori stndardul de precizie al sistemului.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

13

• pirvuti

13

• katran

4

• boederyakumo

4

Top autori în acest subiect

...Cu inele elastice nu poti sa ai pretnsionare si la schimbarea sensului vei avea joc.

Pentru un rulment radial axial, se prevede un umar de oprire intr-un sens, iar in sensul opus se folosesc diverse procedee. Spre exemplu se poate folosi o piulita speciala cu pas marunt, asigurata cu o siguranta specifica cu "nas". Cataloagele de rulmenti sunt pline de exemple.Raman insa la parerea ca adoptand aceasta solutie , nu ai facut altceva decat sa cobori stndardul de precizie al sistemului.
sunt de acord cu precizia... dar considerandu-ma un pragmatic ma gandesc ca pricizia sistemului acesta tot e mai mare decat DELOC.am mai spus aici ca nu am gasit un strungar care sa vrea (sau sa poata) sa imi strunjeasca TR12x3 la capete. sau macar la un capat :-)ba mai mult, de curand am mai avut o incercare de a realiza o piesa strunjita, un "borcan cu capac" (am atasat pt. exemplificare) si dupa ce am contactat cca. 20 "Gigei" cu basca nu am obtzinut decat 3 pretzuri intre 450ron si 150 euro. nici macar nu eram strict la precizie sau materiale...
Link spre comentariu

in Germania piesa pt surubul trapezoidal despre care faceam vorbire costa 11.95 euro X 3 buc. (+ transportul in DE 5 euro ca de acolo le iau eu de la prietenul meu cand ajung).si ce sa mai zic, daca am ajuns sa ne facem strunjirea in Germania e clar: chiar ca ne putem numi tzara agrara :nebun:

Link spre comentariu

...nu am obtzinut decat 3 pretzuri intre 450ron si 150 euro. nici macar nu eram strict la precizie sau materiale...

Preturile sunt intr-adevar la misto. totusi, ca fapt divers trebuie spus ca ceea ce ai desenat tu acolo este intr-adevar complicat. Acel filet dintre capac si borcan este deosebit de pretentios. Un strungar lucreaza cateva ore bune ca sa-l taie si sa-l calibreze. Alte cateva ore bune lucreaza sa-l strunjeasca la interior - este un volum imens de span. Celelalte doua filete se pot da la tarod si nu pun probleme. Apoi analizand piesa si presupunand ca o vrei din otel, va trebui de procurat doua semifabricate de profil ø100x30 si ø100x104, adica in total aproximativ 8,5 kg de material. Cu debitare si cu tot felul de regii pe care le baga depozitele, aceste semifabricate costa 60...80 lei. Cel mai mic pret pe care l-ai putea obtine in asemenea conditii este de 200...250 lei. Deci nu difera cu mult prea mult de ceea ce ai primit ca oferta, avand in vedere si alte cheltuieli pe care ar trebui sa le suporti cum ar fi taxele postale, etc. Intrebarea mea este: acel borcan echipat complet, trebuie sa asigure conditii de etansare? Inteleg ca si sus si jos ar urma sa se fixeze niste stuturi pentru furtun!? Ce este de fapt acest borcan? Un filtru? Un decantor?...
Link spre comentariu

la totzi strungarii le-am spus acelasi lucru: singurul lucru care ma intereseaza cu adevarat este volumul interior (aprox 300 cmc), panta de curgere si sa aiba capac sus (pt. umplere) in rest in functie de material puteam redimensiona totul. am sugerat chiar o tzeava si doua piese filetate. intr-adevar pun o garnitura de etansare. nu depasesc 2.5 atm. si da, filetele se pot da cu tarodul"borcanul" este un rezervor. in el se pune rasina si este pompata pe un furtun si depusa de un "CNC" in locurile predefinite. exista si o electrovalva care comanda aerul comprimatface fixarea unor piese in rasina

Link spre comentariu

Strungarul este un soi de meserias, care arareori poate sa reproiecteze o lucrare in scopul ieftinirii. De altfel el are croit comportamentul pe tendinta de a munci cat mai putin si cu foloase cat mai mari. Pana la un punct este de inteles. Tu, ca client esti interesat intotdeauna sa-i prezinti varianta cea ma i simpla si ieftina. Altminteri el va executa exact ceea ce vede in desen.Ca varianta ieftina, incearca sa cubezi de exemplu un borcan de la un filtru de ulei de DACIA, sau de tractor. Vezi daca are capacitatea pe care o vrei. Indeparteaza-i apoi capacul stantat de la partea superioara, indreapta marginea ramasa pe un strung si sudeaza-i echidistant 3...4 piulite de M6 de jur imprejurul gurii formate, lasand putin umar deasupra. Executa apoi doar capacul la strung, astfel incat sa depaseasca in diametru acest umar, exact cu cat este necesar executarii a 3...4 gauri echidistante pentru suruburi. Confectionezi o garnitura din prespan si fixezi capacul dupa ce ai pus garnitura cu 3...4 suruburi de M6. In capac faci filetul de care ai nevoie, iar la partea inferioara a borcanului recuperat de la filtrul de ulei, sudezi etans in mod direct stutul de care ai nevoie. Te va costa mult mai putin, in plus rezista garantat la 2,5 barr.

Link spre comentariu

Poti sa il mai faci in felul urmator, iei o teva care sa aibe volumul dorit, ii faci doua capace care apoi se fixeaza cu niste tiranti pe care ii confectionezi din tija filetatea. Desigur trebuiesc facute etansarile de rigore. In functie de gabaritul pe directie verticala ar fi bine sa iei tubul cat mai mic in diametru pentru a reduce costurile capcelor si grosimea peretelui tubului. Pe acest principiu se construiesc si cilindri hidraulici/pneumatici. Vorbind de cilindri penumatici poti sa incerci sa modifici unul. Pe la fier vechi se gasesc la preturi foarte bune. Ce ai proiectat tu acolo este complet neeconomic si supra proiectat. Ca idee uite-te cam cum e facuta o pompa de umfat rotile la masina care rezista la presiuni mai mari decat ai tu. Grosimile pretilor semana mai mult cu cele ale unui cilindru hidraulic care rezista la zeci de bari. Cum a spus si ola_nicolas filetul capacului nu isi are nici un rost ai doua varitante fie cu tianti care mi se pare cea mai simpla, sau la zece milimetri grosime ai peretelui poti sa dai gauri pentru metric 5 in el si sa fixezi capacul cu suruburi, dar cum am spus la presiunile la cre vrei sa lucrezi mi se pare exagerat.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator stal

Strungarul este un soi de meserias, care arareori poate sa reproiecteze o lucrare in scopul ieftinirii. De altfel el are croit comportamentul pe tendinta de a munci cat mai putin si cu foloase cat mai mari. Pana la un punct este de inteles. Tu, ca client esti interesat intotdeauna sa-i prezinti varianta cea ma i simpla si ieftina. Altminteri el va executa exact ceea ce vede in desen..

voi fi offtopic si va rog sa ma scuzati pt asta !cu comportamentul strungarului sunt extra familiarizat ...e greu ce cere clientul...si riscant peste masura ...ai descris foarte bine in posturile anterioare ,atat tehnologic cat si economic ce si cum.abateri micronice duc in timp uzuri inegale si iar bani , frustrari,nervi si timp pierdut n-am sa reusesc niciodata sa inteleg de ce o industrie muribunda ca a noastra nu ia aceasta tendinta in expansiune (cnc) in serios ?trimit acasa strungari ,maistri,ingineri,tehnologi,ctc-isti ca nu au treaba in timp ce cam multi ajung in germania pt strunjiri de precizie etc. ia sa se fi strans vre-o 5-6 ing, sa fi facut 5-6 tipuri de cnc pt entuziasti,subansamble,suruburi,chiar de import (desi se mai faceau si prin tara excelente )..si de aici piese de schimb,servicii...fa chituri de cnc -uri mici ,pt copii sa aibe acea "casa a pionierilor"noi dam strungurile romanesti (da da ..acele sn-uri erau adevarate bijuterii) la fier vechi si crapam de foame...nu da nici un manager pe aici? ori toti asteapta contracte cu mercedes ,bmw etc?scuze de offtopic revenind la problema cu strunjitul capatului de surub...personal as merge pe mina nemtilor ...de un surub ,strunjit,tratat termic,rectificat...nu te atingi.Sfatul meu personal este sa luati in calcul acesti parametri inainte (haideti sa frezam ,sa strunjim si sa stricam accidental ,piese care nu inglobeaza atata tehnologie,munca -bani) si ar merge un topic pe aceasta chestiune (care sunt reperele dupa care construim)cu respect si consideratie pt pasiunile dv!
Link spre comentariu
  • Administratori

Ma uit cum tot va vaitati cu strunjirea unui surub.... eu pot sa ofer suruburi gata prelucrate la capete dar toti vor neprelucrate :ras: De asemeni pot sa execut si oala aia din otel sau aluminiu si nu ia mai mult de 2 ore sa o fac la fix dar nu ma intrebat nimeniPot sa execut si piesele alea cum are neamtul de vanzare De fapt pot sa fac orice prelucrari dar probabil unii ar vrea gratis nestiind cat costa sculele si intretinerea lor. De exemplu la strunjirea unui surub cu bile se strica o placuta de carbura care costa 30 euro bucata si nu e singura cheltuiala.

Link spre comentariu
Vizitator stal

Ma uit cum tot va vaitati cu strunjirea unui surub.... eu pot sa ofer suruburi gata prelucrate la capete dar toti vor neprelucrate :ras: De asemeni pot sa execut si oala aia din otel sau aluminiu si nu ia mai mult de 2 ore sa o fac la fix dar nu ma intrebat nimeniPot sa execut si piesele alea cum are neamtul de vanzare De fapt pot sa fac orice prelucrari dar probabil unii ar vrea gratis nestiind cat costa sculele si intretinerea lor. De exemplu la strunjirea unui surub cu bile se strica o placuta de carbura care costa 30 euro bucata si nu e singura cheltuiala.

mooo Vasea ! pai daca nu zici...trebuia sa deschizi un thread cu "servicii cnc" si nici lumea nu se mai plingea si aveai job...multi dintre cei ce-si doresc nu cunosc multe din gradina prelucrarilor ...ai ocazia sa-i ajuti ... cu distrusul unei pastile vidia de 30 de euro ...ma abtin...ori umbli la tehnologie ori ...devii nerentabil...(ai priceput tu) consider ca pretul unei asemenea lucrari nu trebuie sa treaca de 80-100lei ...(e doar o opinie dar eu atat as plati )
Link spre comentariu
  • Administratori

nu ai cum sa umbli la tehnologie, cele mai "tehnologice" sunt si cele mai bune, daca strunjeste cineva de aici un surub cu bile calit cu o pastila de 3-5 Euro eu dau jos sapca. O lucrare performanta se obtine cu scule performante altfel ramaneam tot in evul mediu sau le luam din topor :nebunrau:Placute de "vidia" sunt pe toate gardurile dar taie ca un lemn Stai linistit ca am de lucru destul :limb:

Link spre comentariu

Mai stal , pai de ce nu le faci tu pentru 100RON ? Daca tot " consideri " ... O sa ai la clienti de o sa dai in branci ... Ia arata-ne si noua ce meserias esti , si cat de bine dansezi cu un strung sau o freza ... Frate , glumesc , dar nu m-am putut abtine ...

Link spre comentariu

Ma bag si eu in seama, cum sa prelucrezi surubul cu bile la capete fara sa strici pastile din carbura , prelucrarea se poate face si cu un cutit vidia normal. Se decaleste surubul numai atat cat trebuie prelucrat.Astfel se fac economii substantiale.

Link spre comentariu

A decali, deci a baga la foc o piesa prelucrata pana la final cu tolerante stranse, inseamna a rebuta de fapt acea piesa. Regimurile termice succesive vor induce tensiuni interne zonale care vor deforma piesa supusa decalirii. Apoi, o decalire zonala este aproape imposibila, deoarece o decalire se face incepand de la aceeasi temperatura la care piesa a fost calita (de regula peste 850 grade Celsius) si se reduce temperatura treptat intr-un timp de cateva ore, pana la temperatura ambianta. Practic decalirile se fac in cuptoarele de calire prin aducerea lor la temperatura de calire si racirea lenta (odata cu cuptorul deconectat de la sursa de energie)Nu stimati colegi, pe strung o operatie atat de delicata de indepartare a stratului tratat termic - de obicei la duritati mari (54...58 HRC) - nu se poate face decat cu cutite cu pastile diamantate. Altminteri doar prin rectificare pe o masina de rectificat rotund - operatie mult mai laborioasa, avand in vedere ca trebuie indepartat un adaos tehnologic substantial. Cat despre economii, ce sa mai vorbim, incalzirea pieselor pentru tratamentul termic este operatia cea mai energofaga.

Link spre comentariu

Decalirea ma gandeam ca se poate face zonal prin inductie cu ajutorul a 2 spire , astfel si tensiunile in surub vor fi locale chiar in zona de prelucrare, temperatura de decalire va fi urmarita in acest fel electronic.Ce zice-ti ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări