Selena Postat Aprilie 9, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2010 Un Vultur, SOKOL, fabricat in Moskova in 1965, luat cu 3 RON, mizerabil... La prima cercetare, la fata locului, ceara bobinelor era neumblata, piesele originale; totusi, am avut o strangere de inima: pe bara de ferita, se gasea doar bobina de unde medii (dupa dimensiune) si bobina de cuplaj cu tranzistorul de intrare. Oare cineva scosese bobina de unde lungi? Misterul s-a dezlegat acasa, pe schema: o noutate absoluta pentru mine. In scopul asigurarii unei sensibilitati inalte (1.5mV/m UL, 0.6mV/m UM, reala = limitata de zgomot), in cazul acestui aparat de clasa IV conceptia a fost urmatoarea: Pe UM schema este clasica, bobina de acord (L1,L2) + bobina de cuplaj pe bara de ferita (L3). Pe UL, exista pe placa bobina L4,L5 acordabila cu miez, care se conecteaza in serie cu bobina de unde medii L1,L2 de pe bara de ferita, iar cuplajul cu tranzistorul de intrare se face prin L5. Asta este noutatea! M-a uimit si curentul absorbit din bateria de 9 V; doar 4 mA la sonor minim (in prospect scrie: nu mai mult de 5 mA in absenta semnalului). Alinierea decurge astfel: 1) UL. Se inchide Cv la extrem. Generatorul la 146 kHz. Se regleaza L6L7 pt. maxim. 2) UL. Se deschide Cv la extrem. Generatorul pe 412 kHz. Se regleaza C5 pt. maxim. (Observam ca rusii aleg niste capete de scala mai extinse decat noi, astfel ca scaderea sensibilitatii datorita erorilor inerente de etalonare sa cada dincolo de zonele utile. Bravo lor.). 3) UM. Se inchide Cv la extrem. Generatorul la 515 kHz. Se regleaza L8L9 pt.maxim. 4) UM. Se deschide Cv la extrem. Generatorul la 1640 kHz (din nou, constatam ce limita larga se alege, fata de 1610 kHz). Se regleaza C8 pt. maxim. 5) UM. Generatorul la 590 kHz. Se receptioneaza semnalul (trebuie sa coincida cu scala) si se regleaza bobina L1L2 de pe bara de ferita pt.maxim. 6) UM. Generatorul la 1565 kHz. Se receptioneaza semnalul ( trebuie sa existe coincidenta cu scala) si se regleaza C2 pt. maxim. 7) UM. Se verifica daca semnalul de 1080 kHz de la generator se prinde conform scalei (pe la "mijloc") - daca nu, este defect condensatorul pading (precizie 2%). 8) UL Generatorul la 165 kHz. Se receptioneaza semnalul si se regleaza L4L5 pt. maxim. 9) UL. Generatorul la 397 kHz. Se receptioneaza si se regleaza C1 pt. maxim. 10) UL. Generatorul pe 280 kHz. Corectitudinea paderului trebuie sa asigure receptionarea acestiu semnal conform scalei. Fiecare pereche de reglaje se repeta de 2 -3 ori. In loc de folosirea urechii, mai obiectiv ar fi sa se puna un voltmetru de curent alternativ in paralel cu difuzorul. Scuzati, nu am vrut sa fiu didactic, doar sa obseve cei incepatori cum se umbla cu surubelnita la sliturile miezurilor bobinelor si trimerilor: cu logica, cu scule potrivite, intr-o succesiune unica si cu un scop clar. In acest mod, parametrii obtinuti sunt cei originari, aparatul nu fluiera, iar posturile sunt prinse fluent pe toata scala. Oricat de vechi ar fi aparatele, oricare firma le-ar fi produs, fiecare are personalitatea sa, functioneaza in felul sau. Mi-i groaza de radiourile macelarite si apoi criticate (dispretuite). Am simtit nevoia sa va arat acesta ultima reconditionare a mea. Urmeaza un Bucur 6, primit de pomana. Link spre comentariu
Selena Postat Aprilie 27, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Mai tot timpul, peste Radio Ukraina 207 kHz se suprapune la mine un puternic bruiaj de la nu stiu ce instalatii din vecinatate. Cam asa procedez pentru limpezirea auditiei (este interesant sa ascult din cand in cand Kievul, inca nu s-au molipsit de galagia si scandalul redactiilor capitaliste): http://www.youtube.com/user/RadioAscultare?feature=mhw5 Visul meu ar fi sa manevrez un radioreceptor de prin anii '30 din cel cu antena cadru externa mare - dar de unde?... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 27, 2010 Partajează Postat Aprilie 27, 2010 Mai tot timpul, peste Radio Ukraina 207 kHz se suprapune la mine un puternic bruiaj de la nu stiu ce instalatii din vecinatate. Cam asa procedez pentru limpezirea auditiei (este interesant sa ascult din cand in cand Kievul, inca nu s-au molipsit de galagia si scandalul redactiilor capitaliste):http://www.youtube.com/user/RadioAscultare?feature=mhw5Visul meu ar fi sa manevrez un radioreceptor de prin anii '30 din cel cu antena cadru externa mare - dar de unde?...Ati putea incerca sa construiti un radio dupa o schema din anii '30, cu antena aferenta. Am vazut ca se mai gasesc tuburi din generatia respectiva Link spre comentariu
Selena Postat Aprilie 27, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2010 @fiat: Sunt constructii simple, le poate face oricine doreste...Antene loop pentru unde lungi: in jur de 60 de spire din conductor oarecare izolat, pe un cadru 25cm x 25cm (sau pe aproape). Capetele conductorului vin lipite la un condensator variabil cu sectiunile in paralel. Se modifica nr. de spire daca nu se cuprinde bine banda. Filtrul antiparazit pentru retea: orice filtru aflat imediat dupa intrarea 220V intr-un televizor actual, sau in aparatura moderna cu surse in comutatie etc. Mai sus, am pus o poza si schema filtrului meu, decupat de pe placa unei imprimante (l-am introdus apoi intr-o sapuniera de plastic). Acum, uite alt filtru, pe care chiar astazi l-am decupat dintr-n televizor Crown din anii '90 - contine doar o singura celula cond. - bobina dubla - cond. Celalalt avea doua celule consecutive.Deci, fara suparare, sunt prins cu alte proiecte... Succes!D-l Florin, aveti dreptate, insa nu voi avea aceeasi emotie ca in situatia in care as atinge un radioreceptor de atunci. Link spre comentariu
Selena Postat Septembrie 10, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2010 Salutare tuturor! Ma tot gandesc la cei care au radiouri fara antena interna de ferita pe unde medii si lungi, si astfel sunt obligati sa instaleze o antene filara. Bun, dar ramane de nerezolvat problema spatiului, a degajarii de obstacole si a parazitilor de tot soiul, a fulgerelor... Mai zic o data (iar daca sunt agasant, ignorati-ma): antena loop, descrisa in pag.1, 27 noi. 2009, este solutia optima. Probez prin exemplul de receptie dificila, pe balconul unui bloc de cartier, a trei posturi alaturate din unde medii, foarte diferite ca putere si amplasament: 603 kHz Romania Actualitati (Saveni, Botosani) 102 km, 50 kW 594 kHz BBC WS (Brovary, Ukraina) 439 km, 5 kW (!) 585 kHz Call of Islam (Riyad) 3012 km, 1200 kW. http://www.youtube.com/user/RadioAscult ... -XcXzww8GA (In pofida criticilor aspre aduse pe acest forum de catre multi cunoscatori radioreceptorului romanesc RX-2001, oricine poate remarca fara dubiu calitatea receptiei). Link spre comentariu
Den Postat Februarie 15, 2012 Partajează Postat Februarie 15, 2012 Prezint si eu o antena..la care nu stiu cum sa-i spun (cadru?). E reglata pe 153khz,in banda de unde lungi,respectiv antena satelor si ajuta antena de ferita interna a aparatului.Poate cuiva ii va fi de folos.Cadrul de plastic este o veche antena de AM,din cele care veneau pe la combinele audio.Diametrul de 21cm,latime de 1 cm(0.7 utili),60 spire bobinate (0.5) -nu am reusit spira langa spira,suportul de plastic prezinta niste santuri care au reusit sa ma enerveze umpicut.Plus un condensator variabil cam de 270 pf. Rezultatul este destul de multumitor,respectiv receptia se face in bune conditii in interiorul apartamentului.Nu ma dau in vant dupa postul asta de radio,dar e cam singurul pe aici cu care pot experimenta in banda de unde lungi... 7lq2LflZ7-8 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 21, 2013 Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 Salutare tuturor! Ma tot gandesc la cei care au radiouri fara antena interna de ferita pe unde medii si lungi, si astfel sunt obligati sa instaleze o antene filara. Bun, dar ramane de nerezolvat problema spatiului, a degajarii de obstacole si a parazitilor de tot soiul, a fulgerelor... Mai zic o data (iar daca sunt agasant, ignorati-ma): antena loop, descrisa in pag.1, 27 noi. 2009, este solutia optima. Probez prin exemplul de receptie dificila, pe balconul unui bloc de cartier, a trei posturi alaturate din unde medii, foarte diferite ca putere si amplasament: 603 kHz Romania Actualitati (Saveni, Botosani) 102 km, 50 kW 594 kHz BBC WS (Brovary, Ukraina) 439 km, 5 kW (!) 585 kHz Call of Islam (Riyad) 3012 km, 1200 kW. http://www.youtube.com/user/RadioAscult ... -XcXzww8GA (In pofida criticilor aspre aduse pe acest forum de catre multi cunoscatori radioreceptorului romanesc RX-2001, oricine poate remarca fara dubiu calitatea receptiei). Poate informatia este de interes si pentru amatorii de receptii radio cat mai bune prin utilizarea amplificatoarelor RF.viewtopic.php?f=216&t=89990&start=120 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum