Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antene de receptie & Alimentare deparazitata


Selena

Postări Recomandate

Cele bune tuturor!Propun discutii despre doua aspecte care asigura, impreuna, valorificarea optima a calitatilor unui radioreceptor vintage: cum realizam o antena de receptie cat mai eficienta (in primul rand "silentioasa") in conditiile de bloc, casa la curte etc., totodata cum alimentam de la retea ( sa nu se deosebeasca esential de alimentarea de la baterii in privinta zgomotului radioreceptorului).Teoria o cunoastem din carti si reviste. As dori sa impartasim numai aspecte concrete, constatari personale, dimensiuni si parametri...Incep eu. Locuiesc la bloc, in fata am o strada necirculata, alte blocuri joase. Nu sunt cabluri aeriene, am cerul liber de la stanga la dreapta (undele DX vin de sus!). Balconul este de tip logie, cu termopan de PVC. Deocamdata, va descriu antena filara. 8 metri de conductor litat de 3 mm, cu izolatori la capete, suspendat orizontal la 1 metru distanta de exteriorul balconului. Deci este, practic, la nivelul radioreceptorului, dar la 10 metri de sol. Semnalul il aduc in camera cu un cablu coaxial TV, fara nici o adaptare, cu lungimea de 6 metri (nu produce o atenuare importanta). Tresa cablului este conectata la borna de pamant a radioreceptorului, iar borna de pamant este legata la teava de apa calda termoficare, pe drumul cel mai scurt, 2 metri.In aceste conditii, un Blupunkt din anii '40 functioneaza foarte bine pe posturi romanesti.Daca "coborarea" o realizez nu cu cablu coaxial, ci cu un conductor obisnuit, atunci este dezastru: aparatul paraie si bazaie incontinuu din cauza firelor de retea din pereti si a cablurilor conectate la prize (cu 20 de ani in urma, doar instalatiile de pom de iarna cu sclipire improvizata prin starter introduceau paraziti - acum e nenorocire cu toate alimentatoarele cu comutatie...).De aceea, se impune sa realizez o priza deparazitata cat mai eficienta. Voi folosi, ca Pacala, nu un singur filtru LC, ci trei filtre in serie luate de pe placi de TV, imprimanta etc. Imi va fi mai simplu sa constat efectul la un radioreceptor cu baterii, trecand de la baterii la retea si invers. Pentru radiourile cu tranzistori, este clar: voi ramane pe baterii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Selena

    10

  • +_Florin_+

    3

  • nicolae57

    2

  • Kosmin

    1

Top autori în acest subiect

De fapt, antena pe care o folosesc mai mult nu este cea filara, ci un grup de antene cadru acordate (Loop Antenna): una pentru unde scurte, una pentru unde medii si alta pentru unde lungi ( e mai bine sa fie separate, pentru ca, la un cadru cu prize, spirele nefolosite induc rezonante parazite).Loop antenna pentru unde medii arata asa: 3 metri de cablu panglica cu 10 fire paralele. Se indeparteaza un fir, mai raman 9. Se dezizoleaza la ambele extremitati. 8 dintre fire se leaga in serie, deci se obtine o bobina cu 8 spire, lungimea unei spire fiind aproape 3 metri. Capetele acestei bobine se conecteaza la un condensator variabil de 350 - 500 pF, rezultand suficiente rezerve la extremitatile undelor medii ( de exemplu, pentru piratii greci pe 1640 kHz).Spira ramasa reprezinta spira de cuplaj: se conecteaza la bornele antena/pamant ale radioreceptorului cu tuburi. Scapi astfel de antena filara si de legatura la teava de apa. Parazitii sunt redusi considerabil (cadrul este directiv si putin sensibil la campul electric) si, foarte important, radioreceptorul primeste energie din belsug, odata ce faci acordul antenei loop pe zona de posturi, cu ajutorul condensatorului variabil (deci nu se va urmari un factor de calitate prea ridicat, altfel antena necesita o acordare precisa pe fiecare post). Este antena optima pentru DX, la bloc, sau la iarba verde.Antena este pliabila (transportabila). La instalare, se utilizeaza doua tije de cate 40 cm, sus si jos, care vor da forma de dreptunghi. Se agata de perdea, de o ramura etc. si se roteste in pozitia optima, dupa azimutul posturilor.Aparatele cu antena interioara de ferita se cupleaza direct, prin apropiere de antena loop, cuplajul fiind maxim cand axa barei de ferita este perpendiculara pe planul antenei cadru. Un cuplaj prea strans duce la fuga postului, iar radioreceptorul poate fi astfel comandat din condensatorul variabil al cadrului, mai ales la un radiou cu antena scurta, gen Cora.

Link spre comentariu

Felicitari pentru subiect, de mare interes astazi cand santem agresati de tot felul de semnale parazitare care ne fac "receptia" imposibila,fie din eter fie pe reteaua electrica.Propun ca fiecare sa impartaseasca cate putin din realizarile proprii,poate in acest fel vom reusii sa ne imbunatatim performantele receptoarelor.Personal promit sa postez cateva montaje de antene active destinate receptiei in benzile de unde scurte.

Link spre comentariu

Multumim pentru apreciere si pentru informatii.Va mai prezint o alta varianta de loop antenna pentru unde medii, calitate inalta, reglabila foarte precis pe azimut datorita pilonului pe rulment, cu goniometru. Este montata permanent, in locul de pe balcon in care fac receptie si depanari. Spira galbena reprezinta cuplajul cu radioreceptorul.Este modelul de antena pentru radioreceptoarele cu tuburi din anii '30. De multe ori, observam in pozele de epoca faptul ca o asemenea antena (dispusa deasupra, pe carcasa radioreceptorului) este construita ca un romb cu axa mare verticala.Insa eu am verificat pe posturi slabe: mult mai eficace este pozitia din fotografie, adica laturile cadrului sa fie verticale/orizontale. Am mai constatat ca scoaterea peste balcon a acestei antene cadru nu aduce o schimbare a calitatii receptiei.Am un Pionier cu bobinele de intrare facute scrum (scurtcircuit la faza retelei prin condensatorul variabil in scirtcircuit si antena filara atinsa de burlan... :31 ). Am inlocuit bobina arsa cu o astfel de loop antena (fara condensatorul variabil) si aparatul s-a dovedit cu mult mai sensibil decat era la origine, cand avea o antena exterioara nu prea lunga. Asa erau realizate unele radioreceptoare vechi, pentru eliminarea interferentelor si evitarea necesitatii antenei exterioare si a impamantarii.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator josepw

Excelenta ideea de a face lumina si in acest domeniu!

In cautarile mele am gasit idei interesante aici: http://www.mindspring.com/~loop_antenna/ si pe link-urile din pagina, iar aici: http://www.instructables.com/id/Medium_ ... op_antenn/ executarea unei antene de unde medii asemanatoare celei de mai sus. Sper sa fie de ajutor celor interesati. La cat mai multe posturi receptionate si la o cat mai buna calitate a receptiei!

Link spre comentariu

 

 

Multumim pentru apreciere si pentru informatii.
Va mai prezint o alta varianta de loop antenna pentru unde medii, calitate inalta, reglabila foarte precis pe azimut datorita pilonului pe rulment, cu goniometru. Este montata permanent, in locul de pe balcon in care fac receptie si depanari. Spira galbena reprezinta cuplajul cu radioreceptorul.
Este modelul de antena pentru radioreceptoarele cu tuburi din anii '30. De multe ori, observam in pozele de epoca faptul ca o asemenea antena (dispusa deasupra, pe carcasa radioreceptorului) este construita ca un romb cu axa mare verticala.
....
Uite un exemplu
Posted Image
Stiau ei ca e buna antena respectiva din moment ce o carau si in spate :rade:
Link spre comentariu

Am modificat recent un receptor Darclee pentru a receptiona banda vest pe ultrascurte. Functioneaza pana pe la 100MHz insa antena de camera nu da rezultate multumitoare, oferind un semnal cam slab pentru acest receptor. De aceea vreau sa instalez o "Yagi" simpla cu 3 elementi: un dipol indoit de 1.6 metri, un element director si unul reflector, ca la tv.Problema este ca nu mai stiu cum se calculeaza lungimea directorului si reflectorului - unul e mai lung iar celalalt mai scurt decat dipolul - si distanta dintre elementi care teoretic ar fi egala cu lungimea dipolului insa in practica am vazut ca difera.

Link spre comentariu

Am experimentat o antena simpla din cablu coaxial... ca in schema de ami jos...In varianta a-II-a tresa este decupata pe 50 mm. Frecventa sub 6MHz... Merge mai bine decat o filara aruncata acolo prin bloc... sau atarnata de balcon...

Link spre comentariu

Problema este ca nu mai stiu cum se calculeaza lungimea directorului si reflectorului - unul e mai lung iar celalalt mai scurt decat dipolul - si distanta dintre elementi care teoretic ar fi egala cu lungimea dipolului insa in practica am vazut ca difera.

Dupa Spindler (cote in mm): reflector 1740vibrator 1430 (indoit, 300 ohmi)director 1280distanta reflector-vibrator 450distanta vibrator-director 272Anene pentru receptie AM: http://www.techlib.com/electronics/antennas.htmlAm de gind sa incerc Hula-Loop dupa sarbatori.
Link spre comentariu

Multumesc d2134, intre timp am facut rost de materiale si incep lucrul.Din pacate nu se mai gaseste cablu bifilar de 300 ohmi, am cumparat de 75. Voi face bucla de adaptare in lambda/2 x 0.95 si la intrarea in receptor voi folosi un transformator baloon sovietic 75/300 ohmi.

Link spre comentariu

Pentru cine vrea sa experimenteze amplificatoare de antena de banda larga, exista la Farnell niste amplificatoare RF care functioneaza foarte bine si ca amplificator de antena: http://www.farnell.com/datasheets/7263.pdf Ceva mai simplu nu exista.

E o familie intreaga de asemenea amplificatoare. Eu am utilizat atit cele produse de Agilent, cum sunt cele de la Farnell, cit si cele produse de Mini Circuits seriile ERA si MAV cu rezultate exceptionale.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Scriam ieri, la "Ce parere aveti despre aparatele de radio romanesti", ca Radioreceptorul Royal oscileaza intens mai sus de 1000kHz, UM. Simptomul l-am intalnit cam la toate radiourile alimentate la retea. Parazitii patrunsi prin transformatorul de retea incarca peste masura amplificatorul de frecventa intermediara, RAA micsoreaza amplificarea, astfel ca nu mai sunt sesizate posturile mai slabe - ca si cum radioreceptorul ar fi dereglat, dezacordat. Pe baterii, totul este in regula.Astazi, am trecut la fapte: am extras filtrul dublu de deparazitare retea de pe placa de alimentare a unei imprimante vechi si l-am intercalat intre stecherul radioreceptorului Royal si priza, improvizand. Rezultatul este extraordinar - toate paraiturile si fasaitul au disparut, se aud posturile slabe de minune. Deci voi monta acest filtru la o priza multipla, sa alimentez curat orice radioreceptor, in coltul meu de lucru.Am constatat ca radioul Royal - Electronica are o coincidenta perfecta intre posturile receptionate si notatiile de pe scala.Deasemenea, cu antena interna de staniol, prinde multumitor o parte din banda UUS actuala, ca frecvente imagine in 65-73MHz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări