Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Afisaj cu segmente

ohamoha

Postări Recomandate

As vrea sa folosesc un afisaj ca acesta:[attachment=0]ca04-41ewa.jpg[/attachment]El are 20 de pini. Banal ar fi sa iau un PIC cu suficienti pini. Ce posibilitati mai exista pentru controlul unui astfel de afisaj? As vrea sa nu folosesc atatia pini din PIC. Exista vreun controler?Multumesc (sunt incepator)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ohamoha

3

• Mikrosha

2

• sofian

1

Top autori în acest subiect

daca are 20pini este deja multiplexat si deci nu exista alta posibilitate sa folosesti mai putini pini din PIC ptr al comandail poti comanda cu mai putini pin din pic daca folosesti integrate adaugate ptr comanda luide exemplu poti folosi 2 registri serie/paralel de 8bit si 3 pini din PIC

Link spre comentariu

Ca principiu se poate comanda multiplexat. Folosind decodificator pentru segmente (ex. 4511) si demultiplexor pentru digiti (ex. 74LS138) se pot folosi 4+2=6 linii. Da un s?rci p? goag?l cu "multiplexed display" ca sa-ti faci o idee cum se comanda. Nu vad clar ce tip este, spune-mi ca sa-ti pot da detalii.LE: Da, scuze Sofian, am citit postul tau dupa ce-am postat; cu registrii de deplasare e si mai bine! :d

Link spre comentariu

Deci este cu anod comun. Adica fiecare digit are un pin comun, pe pinii 20, 5, 15, 10. Pe fiecare anod va trebui sa pui cate un tranzistor PNP, cu emitorul la +, in baza o rezistenta (cca 10K) la o iesire de comanda, iar colectorul la andoul comun al fiecarui digit. Iesirea de comanda poate fi direct din microcontroller, caz in care aici iti trebuie 4 pini ai uC-ului. De aici se va selecta care digit sa fie aprins din cele 4, in logica negativa. (0=aprins). Se pot economisi 2 din cei 4 pini pentru anozi daca folosesti un demultiplexor. Asta e un circuit logic combinational care are 2 intrari si 4 iesiri. Atunci cand ii dai la intrare un numar in binar intre 0 si 3, iesirea corespunzatoare se face zero, iar celelalte 1. Adica:In 0 1 2 300 0 1 1 101 1 0 1 1 10 1 1 0 111 1 1 1 0Un asemenea dmux TTL este 74LS155, sau ?555??4 (spune daca le vrei CMOS). Are-n el 2 demultiplexoare cu 2 intrari si 4 iesiri, din care vei folosi doar unul. Daca nu gasesti, se poate folosi si 74LS138 (?555??7). Cauta-le datasheet-ul sa vezi cum trebuie conectate. Concluzie: La anozi 4 pini fara multiplexor sau 2 pini cu multiplexor.Acum cu catozii. Observ ca (virgula) catozii sunt impartiti in 2, fiecare 2 catozi comuni. Nu prea avem ce face cu asemenea configuratie, asa ca legam impreuna: 12 cu 1716 cu 114 cu 9 si asa mai departe. Fiecare grup de doua catode vine printr-o rezistenta de 0-300 ohmi, functie de ce intensitate vrei, la cate un pin al uC-ului. Din nou, logica este negativa (0 aprins, 1 stins). Deci aici trebuie 7 pini + 1 virgula = 8 piniO solutie ca sa reduci numarul celor 7 pini este sa folosesti un decodor. 74LS47 pentru anod comun, 74LS48 pentru catod comun. Printr-un cuvand de 4 biti ii vei da direct cifra care trebuie afisata, iar decodorul o va "traduce" in segmentele corespunzatoare. Deci la catozi trebuie 5 pini cu 74LS47 sau 8 pini fara. In total, poti reduce numarul pinilor la 7. E ok?Acuma, cu softul. Dupa cum poate ai observat, nu poti aprinde la un moment decat un digit. Asa ca le aprinzi pe rand, unul cate unul, ca sa pacalesti ochiul ca-s toate aprinse. Adica:- Calculeaza valoarea care trebuie data catodelor- Pune la iesire aceasta valoare- Asteapta un timp, 4ms cred c-ar fi ok sa nu palpaie- Stinge digitul curent, trece la digitul urmator pe care-l aprinde- Reia.O alta metoda mult mai buna este sa folosesti intreruperi declansate de timer. Odata la 4ms sa fie rulata procedura de mai sus.Poveste lunga :limb: Sper ca ti-am fost de ajutor. Spor, si intreaba daca n-ai inteles ceva.A, si banuiesc ca exista vrun integrat pe care-l legi de uC prin serial sincron si se ocupa in intregime de multiplexare. Parca vazusem asa ceva, dar nu mai stiu ce era si daca nu cumva era de VFD :-??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări