cirip Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Ai putea sa postezi si un exemplu concret de calcul pe baza celor explicate mai sus. De exemplu, pentru 4 leduri la 12V, ce valoare de rezistenta rezulta prin metoda de calcul propusa de tine? Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Ai putea sa postezi si un exemplu concret de calcul pe baza celor explicate mai sus. De exemplu, pentru 4 leduri la 12V, ce valoare de rezistenta rezulta prin metoda de calcul propusa de tine? Cred ca va referiti la mine! si la 4 led-uri legate in serie alim. la U redresata si liltrata.Avem 4*1,4=5,6V DU care cade pe diode 12-6=6,4V Du care cade pe rezistenta R=6,4/0,02=320ohmi Se monteaza un trimer de 500ohmi/0,5W si se regleaza la luminozitatea dorita fara a depasi 0,02A, apoi se inlocuieste cu o rezistenta apropiata ca val. cu cea a trimerului. Prez=320 (sau val. reglata)*0,02*0,02=0,128W.Valorile U si I ale led-urilor variaza destul de mult, mai ales astazi cand apar noi tipuri din diferite materiale si cu multe culori si puteri. Eu m-am referit la led-urile de culoare verde, rosie, galbena care sunt de format mijlociu cu sectiunea dreptunghiulara aprox. 2x5mm, triunghiulara cu latura de aprox. 5mm si circulara cu aprox. fi=6mm. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Suma tuturor puterilor led-urilor, rezistoarelor trebuie sa fie egala sau mai mare cu cea a trafului. Egala sau mai mica? am un traf de 2000mA(2A) , 2x12V si alimentez niste leduri deci rezistenta va fi egala cu R=U/I =>12v/2A =6 ohmi? Cei 2000 mA reprezinta curentul maxim pe care poate sa ti-l dea transformatorul, da' nu e nevoie sa-l folosesti pe tot. Eu tot folosesc analogii cu apa. In cazul asta, dintr-un rau poti lua apa si cu galeata, si cu paharul, nu-i obligatoriu sa "folosesti" tot raul. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Mai mica; aveti dreptate! Link spre comentariu
Vizitator muflender Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 am un traf de 2000mA(2A) , 2x12V si alimentez niste leduri deci rezistenta va fi egala cu R=U/I =>12v/2A =6 ohmi?Ai I=0,02A (curentul prin led) U=1,4V (tensiunea pe un led) calculeaza R (rezistenta unui led).Ledurile mele sunt de 3v nu 1,4.. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Ledurile mele sunt de 3v nu 1,4..Da, sunt modele noi dar nu e nici o problema, refaci calculul dupa noile date. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Ar fi bine sa faci rost de foaia de catalog pentru ledurile tale. Nu de alta, da' sunt si led-uri "economice" , care merg la ~5 mA. Daca dimensionezi rezistentele pentru 20 mA, s-ar putea sa ai surprize. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Ledurile mele sunt de 3v nu 1,4.. Da, sunt modele noi dar nu e nici o problema, refaci calculul dupa noile date. Are dreptate Liviu M. Lasa valoarea calculata pt. 1,4V si pune diodele tale de 3V. Ar trebui sa se injumatateasca curentul. (aprox. pt. ca dioda e semiconductor nu e rezistenta). Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Cred ca va referiti la mine! Da, da. Multumesc pentru clarificari. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 29, 2009 Partajează Postat Noiembrie 29, 2009 Ai putea sa postezi si un exemplu concret de calcul pe baza celor explicate mai sus. De exemplu, pentru 4 leduri la 12V, ce valoare de rezistenta rezulta prin metoda de calcul propusa de tine?Cu placere! Aceasta 'metoda' nu e a mea ci a lui Ohm! Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 29, 2009 Partajează Postat Noiembrie 29, 2009 Desigur trebuie sa stii ca pe un led cade (caderea de tensiune R*I) cca 1,4V.Eu nu cred ca Ohm a pomenit ceva despre diode. Cei 1.4V reprezinta tensiunea de deschidere a diodei si are destul de putin de-a face cu vreo rezistenta; legea lui Ohm da dependenta liniara curent - tensiune, caracteristica diodei numai liniara nu e. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 29, 2009 Partajează Postat Noiembrie 29, 2009 Eu nu cred ca Ohm a pomenit ceva despre diode. Cei 1.4V reprezinta tensiunea de deschidere a diodei si are destul de putin de-a face cu vreo rezistenta; legea lui Ohm da dependenta liniara curent - tensiune, caracteristica diodei numai liniara nu e.Cred ca va numiti Liviu nu gica-contra!. Eu am spus despre metoda in sine iar despre diode am spus la fel ca d-ta..numai ca sunt alte cuvinte. La toate afirmatiile aduceti toate dovezile; e foarte simplu sa ma citati..complet. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 29, 2009 Partajează Postat Noiembrie 29, 2009 pe un led cade (caderea de tensiune R*I) :confuz1 Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 pe un led cade (caderea de tensiune R*I) :confuz1Da d-le, pe orice consumator exista o cadere de tensiune (v. legea a II-a a lui Kirkhoff-sper sa-l fi scris corect!) iar ce-am scris mai sus e adevarat. D-ta ai citat dar fara comentariu..? Daca va amintiti bine in unul din posturi mi-ati reprosat ca dioda nu se comporta ca un rezistor. Aproape toti spunem rezistenta componentei care este rezistor. Rezistenta este acea insusire a unui material de a se opune...samd). Probabil de aici a aparut confuzia cand am scris ca "dioda este semiconductor nu rezistenta" . Cu aceasta lamurire inchei dialogul cu dv. Cele scrise de mine au avut rostul de a ajuta pe cineva (daca va uitati mai atent in urma vedeti ca cineva imi multumeste). Cu stima. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 Bai ce greu le e unora sa zica "da, m-am grabit/n-am fost atent/m-a luat tastatura pe dinainte" Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum