Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare rezistori

Vizitator muflender

Postări Recomandate

• Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

9

• Liviu M

5

• nightmare

4

• remus68

4

Top autori în acest subiect

Hai sa-i explicam mai pe intelesul lui: valoarea in ohmi a unei rezistente pe care vrem sa o conectam la o anume tensiune, o alegem in functie de curentul (intensitatea I) care vrem sa treaca prin acel rezistor. R=U/I asa cum a spus Remus. Daca avem o sursa de 10V, si prin rezistenta vrem un curent I=0.1A, rezistenta va fi R=10/0.1= 100 de ohmi. Daca vrem I=0.01A, rez va fi de 1000 ohmi, s.a.m.d.

Link spre comentariu
Vizitator muflender

adica rezistenta si intensitatea sunt invers proportionale? mai am putin si invat legea lui ohm, deja o stiu insa intrebarea era alta. Cum imi dau seama ce rezistenta imi trebuie pentru un circuit care are U sa zicem 12v?Folosind legea lui ohm?

Link spre comentariu

adica rezistenta si intensitatea sunt invers proportionale? mai am putin si invat legea lui ohm, deja o stiu insa intrebarea era alta. Cum imi dau seama ce rezistenta imi trebuie pentru un circuit care are U sa zicem 12v?Folosind legea lui ohm?

Din acea formula rezulta ca, daca doresti sa afli un termen trebuie sa-i stii pe ceilalti doi (adica ce doresti). Deci ; la ce curent? Trebuie sa ne dai tensiunea U si curentul I ca sa aflam pe R.Poate doresti sa alimentezi un aparat, ceva, si ai o tensiune mai mare decat cere acea sarcina. Spune mai exact ce doresti si nimeni nu se supara pe tine.
Link spre comentariu

Daca vrei sa alimentezi led-uri din el iti va trebui o punte redresoare si niste condensatori de filtraj ca sa obtii curent continuu. Pentru un led alimentat la 12 V ai nevoie de o rezistenta de 470 ohm pentru un curent de 20mA prin led. O sa poti pune in paralel maxim 100 de leduri pe transformatorul tau de 2000 mA (100 x 20mA pe led). Poti sa pui si cate 4 leduri in serie, apoi aceste serii de leduri legate in paralel ca sa nu mai ai nevoie de atatea rezistente, dar tot nu scapi de o rezistenta mica la fiecare serie de leduri pentru limitarea curentului.

Link spre comentariu
Vizitator muflender

puntea redresoare fiind ? :-ss si cum o construiesc? eu asa faceam, legam 4 leduri in serie si serii de cate 4 in paralel. Condensatorii de filtraj sunt cei electrolitici?PS: mi-a spus cineva ca, pt a redresa cA in cc imi trebuie diode..

Link spre comentariu
Vizitator muflender

bun, am inteles ca puntea redresoare este o insiruire de 4 diode care fac curentul alternativ curent continuu. Unde gasesc punti dinastea cu valorile mele, pt ca la o scurta cautare prin magazinele online am gasit decat din cele cu tensiune foarte mare de la 200v in sus..

Link spre comentariu

Aia e tensiunea maxima care se poate aplica respectivei punti ! Poti lua una de 1000V / 35A care sa o folosesti la 10Vca / 0,1A - nu are nimic ! Trebuie sa nu depasesti tensiunea si curentul specificate pe punte !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări