Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

raspuns in frecventa boxe

Vizitator zoomoptic

Postări Recomandate

Vizitator zoomoptic

Salut. eu nu inteleg care e treaba cu raspunsul in frecventa al boxelor. cum e mai bine sa fie ca sa am bass puternic? de exemplu daca are raspuns in frecventa 35Hz - 25.000Hz asta ce inseamna? boxa functionaza intre frecventa de 35 de Hz si 25000 de Hz? adica sub 35 de Hz ce nu mai face? ca sa inteleg si eu cum sta treaba.ma intereseaza raspunsul in frecventa la o boxa, sau conteaza numai sensibilitatea ei in [db/w/m]? daca are sensibilitatea de 90 e ok sau cu cat e mai mare cu atat mai bine?cam multe intrebari..multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Th3_uN1Qu3

2

• radue

1

• hpavictor

1

Top autori în acest subiect

incearca sa citesti toate posturile de pe la inceputul forumului si pana la ultimele mesaje , garantat vei deveni DOCTOR in boxe cu raspunsul intre 35Hz - 25000Hz . Rabdare multa si succes , tine numai de tine !

Link spre comentariu

Hai sa ajutam un pic omul totusi.

Chestia cu raspunsul in frecventa e la felul urmator. Orice difuzor poate raspunde la orice frecventa, insa conteaza ce volum sonor produce la acea frecventa. Raspunsul in frecventa este declarat de obicei la punctele de -3dB. Te las pe tine sa afli ce inseamna asta. Un pic de engleza, Google si Wikipedia ajuta.

Sensibilitatea este nivelul sonor pe care un difuzor il produce la puterea de 1W. Cu cat mai mare cu atat mai bine, asta inseamna ca faci mai multa galagie cu mai putina putere. Insa un difuzor cu sensibilitate mare nu este neaparat un difuzor bun, intra in calcul si alti factori, printre care raspunsul in frecventa mentionat mai sus, frecventa de rezonanta, elasticitatea suspensiei, si alte chestii de genul asta.

Daca vrei sa te apuci de facut boxe, eu zic sa iti bati capul sa inveti ce sunt aia parametri Thiele-Small si cum se pot masura. Daca vrei doar sa iti alegi o pereche de boxe cat mai bune, cu acele boxe care zici ca au un raspuns care coboara pana la 35Hz pe bas nu vei avea nevoie de un subwoofer care sa le suplimenteze. Daca boxele coboara doar pana la 50Hz de ex, deja e recomandat sa pui si un sub pe langa ele, mai ales daca le vei folosi pentru home cinema.

Link spre comentariu

Chestia cu raspunsul in frecventa e la felul urmator. Orice difuzor poate raspunde la orice frecventa, insa conteaza ce volum sonor produce la acea frecventa. Raspunsul in frecventa este declarat de obicei la punctele de -3dB. Te las pe tine sa afli ce inseamna asta. Un pic de engleza, Google si Wikipedia ajuta.

Nu prea exista notiunea de volum sonor, ci aceea de atenuare, nivel sonor sau nivel auditiv. In acest caz putem folosi atenuare sau nivel sonor, ambele masurandu-se in dB.

Raspunsul in frecventa este in general cam la -6 dB fata de media in banda care reda boxa, adica la 35 si la 25000 Hz ai atenuare de 6 dB comparativ cu media in banda in care poate sa redea boxa; pot sa fie si la -3 dB, -10 dB, dar atunci se specifica.

Este la -6 deoarece cam la diferenta de 6 dB dintre 2 sunete cel cu 6 dB in plus este perceput ca fiind de 2 ori mai tare ( depinde de frecvente ).

Link spre comentariu

Eh, poate sa fie si la -6 si la -10, la nivel de Logitech deja nu se mai specifica. :rade: Insa stiu ca boxele cat de cat rasarite au mentionate punctele de -3dB, valoare care este agreata ca fiind cea mai mica schimbare de volum pe care o percepe clar urechea umana. De asemenea o crestere de 3dB cere putere dubla, de asta nu se scot 120 de decibeli din TDA'uri cum viseaza unii.Cat despre presiunea sonora asa cum este perceputa de ureche, unii zic ca "dublu" inseamna 6dB, altii zic de 10.Edit: Si mai e ceva cu punctele alea de -3. Raspunsul in frecventa al unui crossover de ordinul 2 de tip Butterworth (cel mai folosit) face un varf de 3dB la frecventa de trecere. De asta se alege frecventa de crossover in jurul punctului de -3dB al difului de bas sau medii, pentru ca raspunsul in frecventa al intregului sistem sa fie liniar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări