Den Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 M-a mancat undeva sa repun in functiune un amplificator foarte vechi,banuiesc rusesc,cu finali kt808. Toate bune si frumoase.Am verificat/schimbat toti tranzistorii.Toate piesele au ramas originale mai putin condensatorii electrolitici.Cei vechi erau uscati.Ma blochez la alimentare.Sa incerc simetrica? sau iesire clasica pe condensator?Pana la ce tensiune sa merg? Ce ma mai incurca.E atat de bun kt808 fata de clasicul 2n3055 incat sa nu aiba nici o rezistenta de putere in etajul final?Si nu e prima statie pe kt808 la care vad lipsa lor cu desavarsire. Am extras schema unui singur canal dupa cablaj: Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 repun in functiune un amplificator foarte vechi,banuiesc rusesc,cu finali kt808.Pana la ce tensiune sa merg?Schema originala la ce tensiune era alimentata ? Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Din pacate nu am de unde sa stiu la cat era alimentata,daca era simetrica sau nu.Am recuperat amplificatorul ca atare.Schema este extrasa din el.Nici nu am mai gasit pe undeva schema ca sa am de unde sa ma inspir.Mai tarziu am sa pun o poza a amplificatorului montat pe radiatorul original. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 KT808 e realizat in mai multe variante de Uce http://www.chipinfo.ru/dsheets/transistors/KT8.html . Identifica ce scrie pe el si vezi ce tensiune poate suporta amplificatorul. Oricum Pd nu e prea mare (max 60W) si nici Ic, asa ca e recomandat sa nu folosesti sarccini mai mici de 8 ohmi. Tipul schemei e pentru iesire prin condensator si alimentare asimetrica. Dioda ar trebui sa fie zenner si reprezinta tensiunea de referinta a sarccinii dinamice a driverului (tranzistorul cu 1k5 in emitor e generator de curent constant). Potentiometrul din partea superioara a schemei regleaza simetria etajului final, iar cel de 10K fixeaza curentul prin driver. Scoate dioda din montaj si verifica (daca e zenner), ce tensiune are ! Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Stabilizeaza in jur de 7v.Finalii sunt ??808?? -9103.Pe un canal am inlocuit unul cu un ??808?? -9006. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 9103 r, respectiv 9006 nu au absolut nici o relevanta in identificarea piesei...!primele 2 cifre reprezinta anul fabricatiei , iar ultimele doua saptamina din anul respectiv cind au fost fabricate tranzistoarele respective...pe scurt , codul corect este kt 808 bm ...ce e dupa nu conteaza...!pe si mai scurt , ati inlocuit bine... Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 infractorul: Exagerez cu 48v pe el?Cum ii leg cel mai bine cele doua mase? Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Masa partii intrare + driver si masa etajului final (unde e legat emitorul finalului si rezistenta de 100 ohmi din baza sa) se leaga in acelasi punct , cit mai aproape de minusul electroliticului de filtraj din alimentare. Tot de acolo se duce si masa la iesirea de difuzor. Alimentat la 48V poate functiona si cu sarccini de 4ohmi, caz in care va elibera circa 40...45W. Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Asa le-am legat si eu pana la urma.A avut grija fabricantul sa le separe.Vechi,simplu..dar curenteaza foarte bine.A trebuit se reglez umpic curentul prin finali,deci nu asta era tensiunea lui de alimentare.Nu stiu cat de mult poate sa se duca in alimentare si sa fie si sigur.Mai am doar un kt de rezerva.Inca ma minunez cat de bine reda.Aveam de gand sa-l pun la saramura,dupa ce l-am auzit m-a pus pe ganduri. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 A trebuit se reglez umpic curentul prin finaliCe tensiune ai pe rezistentele de 100 ohmi din baza finalilor ? Si inca ceva : pune un condensator de 120pF intre baza si colector la prefinalul NPN si unul de 22...100pF intre baza si colector la tranzistorul PNP de la intrare - ajuta la stabilitatea amplificatorului si inlatura posibilitatea de autooscilatie. In paralel cu iesirea de difuzor, monteaza un filtru Bucherot (daca nu are). Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Am montat automat filtrul Bucherot.Am reglat la 0.7 v.S-ar putea sa am o abatere.Incepuse sa-mi dea baterie slaba la ap. de masura.Momentan nu mai desfac montajul.Astept pana maine cand pot sa-i dau volum catre maxim ca sa aud ce se intampla.Alt aparat de masurat la distorsiuni nu am,decat urechile.Tot maine o sa incerc sa-i montez un clipping. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Am reglat la 0.7 v. Daca asta e Ube la finali (fara semnal la intrare) e exagerat de mult ! Pina la 550mV ar fi bine. Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Tot ce e posibil sa am si mai mult.Maine schimb bateria Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Daca Ube are valoare foarte mare, finalii si prefinalii ar trebui sa se incinga tare, la mersul in gol. Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Sunt ca la scoala.Nu stiu de ce nu dau toate informatiile.Nu ma alerga da le-am reglat in felul meu barbar:Am urmarit cat de mult se incalzeste in gol pe zone radiatorul.Daca am vazut ca se incalzesc am mai reglat umpic pana au ramas umpic dezmortite.Apoi am bagat semnal,am ascultat vreo 15 minute la volum mediu catre mic.Am urmarit sa vad cat de mult se incalzeste radiatorul.Cum am zis ca e ok l-am lasat asa.La urma am masurat si mi-a dat valoarea de mai sus.Am reglat si pe celalat dupa un canal care mi s-a parut mie mai cu mot.Maine il setez direct pe 0.5 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum