Th3_uN1Qu3 Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 La ce note am eu la franca cred ca inteleg un cuvant din 3, dar cred ca imi vor fi de ajutor si mie daca ma strofoc sa pricep ce spune.Sunt crossovere care au mai multi conzi sau mai multe rezistente sau mai multe bobine etc. Pentru ca includ si circuite specializate, cum am mentionat eu de zobel, mai sunt si notch filters (elimina varful de impedanta pe care il are difuzorul la rezonanta, pot fi utile pentru anumite tweetere), si o gramada de nebunii. Insa totul se bazeaza pe multe calcule si pe acel grafic de impedanta al difuzorului, uneori si pe cel de SPL. Link spre comentariu
radue Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Sau mai multe condensatoare si/sau bobine in serie/paralel/mixtapentru a se obitne o anumita valoare care nu e standardizata si nu se obtine cu o singura componenta de acel tip. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Nu exista nimeni care sa aiba suficienta buna dispozitie , timp si cunostiintele necesare despre incintele acustice si in particular despre retelele de separare pentru ca extrem de putini cunosc cum sta treaba ! Din pacate pentru tine printre putinii cunoscatori in domeniu se numara si user-ul VTP , care ti-a sugerat sa-ti aloci mai mult timp pentru studiu individual pentru a putea intelege fenomenele pe care doresti sa le stapanesti , incepand cu primele subiecte de pe forum pana in prezent . Probabil ca este valabil pentru majoritatea entuziastilor superinimosi care isi doresc indemanare si cunostiinte insusite cat mai iute , ceea ce nu poate fi rau ,dar este irealizabil ! Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Deci in pozele alea(oricum pot pune si parametrii acelor filtre daca e nevoie)se gaseste ceva decent pt experimente acasa?Sincer cand am vazut acel filtru cu un singur condensator(albastru)si o bobina in 2 cai,sau acei 3 condensatori(portocalii)si o bobina in 2 cai traiam cu impresia(pana sa stiu cate ceva despre filtre)ca pt fiecare difuzor e nevoie de o bobina,adica mi se parea o regula... dar din cate am vazut pt tweeter nu e valabila aceasta chestie,desi am vazut filtre cu bobina si condensator si pt tweetere!!!Asta era la inceputuri cand bajbaiam in incalceala despre filtre...Iar referitor la studiul in particular sunt satul.De ce crezi ca cer si ceva pareri de alt gen?Nimeni nu detine adevarul,ci o parte din el in acest subiect,iar puse cap la cap tot iese ceva odata si-o data.Fara suparare... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 26, 2009 Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 Dragon 82...deduc ca esti nascut in 1982, ai 27 ani?? Nu vreau sa fiu nesimtit sau sa ma dau mare dar sa stii ca daca ai stapani notiunile din cursurile de electrotehnica macar de nota de trecere ai intelege formulele alea. Stii cum e? Ca tabla inmultirii, la un moment dat nici macar nu trebuie sa mai calculezi, se intampla ceva in cap si stii cam ce valoare are rezultatul, nu calculezi mental la fix dar macar rangul poti sa-l estimezi. Pune mana pe creion si calculeaza, altfel nu inveti nimic. Mai este o carte, se numeste Bazele Electrotehnicii, e plina de formule, contine raspunsurile la majoritatea intrebarilor tale. Fara misto, procura cartea si vei vedea ca este foarte utila. Pentru mine este o carte de baza, sta alaturi de 'Tabele si formule matematice'. Si apropo, nu era necesar sa-l jignesti pe userul VTP, este unul dintre cei mai valorosi oameni de pe forumul asta. Link spre comentariu
CBI Postat Noiembrie 26, 2009 Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 construirea unui filtru pasiv nu este un proces atat de simplu de realizat precum pare,si aruncand niste piese la dibuiala nu va duce nicaieri.De atat timp daca studiati cate putin chiar si pe goolgle ,aflati mai mult decat va ofera colegii forumisti,'stiinta in pastile',in unele explicatii vazandu-se si cam cat s-a inteles din ceea ce respectivul a citit la randul lui prin alte locuri...Acum exista google,se poate traduce aproape orice,bunavointa sa fie...Pe scurt,sunt mai multe topologii de filtre,majoritatea se gasesc in carti de specialitate cum ar fi de ex The LoudSpeaker Design Cookbook de Vance Dickason,gasibile pe net si moka daca cautam unde trebuieCele mai populare topologii sunt cele linkwitz riley de ordinul 4 deoarece sunt cele mai iertatoare cu offset-ul driverelor,cea mai buna liniaritate si faza in zona de imbinare,cel mai simplu de realizat si au si cele mai bune caracterisitici privind raspunsul polarCa sa se inteleaga pt totdeauna cand se realizaeaza un filtru pasiv pentru difuzoare dinamice,filtrele calculate dupa formulele matematice(ca la carte) ,inclusiv simulatoarele de pe diverse site-uri nu sunt prea folositoare deoarece el sunt au fost realizate cu intentia de a functiona cu sarcini constante,pur rezistiveMajoritatea difuzoarelor au frecventa dependenta de impedanta si afecteaza sever functionarea orecta a filtrului calculat ca la carteCe ne intereseaza pe noi este topologia raspunsului acustic pe care vrem sa-l obtinem,si asta ia in considerare atat filtrul electric combinat cu difuzorul,cat si alte cateva fenomene.Deci se poate obtine o topologie LR4 acustic si cu ord 2 electric,sau cu ord1 ,se folosesc retele suplimentare pt a aatenua varfuri ,pentru a liniariza impedanta etc.Ce inseaman topologie LR4,insemana ca raspunsul acustic al driverelor atunci cand sunt conectate la filtrul lor corespunzator,masurat in axa se aseamana/potriveste cu raspunsul unui filtru trece jos sa trece sus LR de ord 4 idealFaza si impedanta sunt l a fel de importante ca raspunsul acustic deoarece cu ele se 'bate' amplificatorul si daca una din ele nu este luata in considerare si se intamapla sa fie probelematice din proiectare,sunt sanse mari ca un amplificator mai ieftin si 'nepregatit' sin el din proiectare pt asa ceva sa isi schimbe comportamentul in fucntionare,si deis in ciuda unui rapsuns acustic bun,sa sune ca ceapaPe scurt,raspunsul electric nu corespunde cu cel acustic,deci nu se pot face filtre pe dibuite fara sa cunosti absolut nimic despre difuzoare si totul este o pierdere de timp .Nu ai ce sa pui cap la cap din bucatele neintelese la nivelul cel mai jos,cum funtioneaza un filtru,ce rol au parametrii etc.Asa ceva nu poate explica nimeni pe forum in cateva minute pt ca multe din notiuni nu vor fi intelese fara o baza de plecare si pt unii,timpul costa bani,si decat sa se enerveze mai bine sta deoparteSi pana acum atitudinea ta nu fost chiar promitoare pt a primi explicatii,nepasandu-ti cui ii raspunzi si pe ce tonLE:exita o sectiune pentru incepatori unde se pun intrebari de cultura generala si afla notiuni de baza! si apoi se poate reveni aici oricand pt detalii Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 Hai ca asta e tare!Nu am jignit pe nimeni si nu intentionez desi unii au un ton prea de sus fata de nestiutori.Aceeasi problema o repet,nimeni nu e in masura sa judece ce stiu si ce nu.Iar faptul ca ID-ul e cu 82 nu are de a face cu anul sau cu un calcul la care sa dea varsta !!!E inversul nr meu norocos adica 28!!!Alte detalii personale...cine mai vrea?Iar referitor la acel user sa stii ca nu e ultimul si primul care ma poate ajuta!Deja sunt cativa useri ce ii apreciez ca au rabdare si imi raspund!Si le multumesc!!!Frate parca facem gradinita aici,si nu nitica electronica...pt nestiutori(asa ca mine).Iar ca un alt subiect Offtopic ca tot se poarta pe aci,am o curiozitate:a auzit cineva de marca audio SENON sau BLUE TECH?Adica produsele sunt mai valabile decat Sony(comparativ cu difuzoarele lor) in audio? Link spre comentariu
CBI Postat Noiembrie 26, 2009 Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 sunt tot chinezarii ca SAL si ying ciungdaca vrei sa faci un pas inainte ,poti sa te uiti in curte la Tonsil,ieftine cat se poate pt bugetul de romanika,si cu sunet f bun,ar multumi si un audiofil dar nu se pot arunca asa intr-o cutie si sa speri prea multeLa cutiile actuale nu prea se merita sa le faci transplant de difuzoare pt ca sunt f rezonante si au volumul mic pt cate gauri de difuzoare au.Decat o cutie cu einspe cai si filtre ...ochiometrice,mai bine una cu 2 cai clasica ,mult mai usor de realizat si obtinut performante sonice excelente.Un proiect documentat ca prim pas de plecare este chiar recomandat Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 Da fratilor am inteles ca nimic nu se poate face dupa ochi sau dupa ureche si de aia intreb,ba una ba alta.In nici un caz nu ma apuc sa scot matele din ce am ca sa fac din cxxxt bici sa pocneasca,evident.Ma orientez la ceva marci bune,desi cum spune-am mi-au cazut cu tronc Beyma.Intre timp auzisem si de Blue Tech si Senon si eram curios.Prea putine detalii pe faimosul si mult slavitul Google despre ele!De pocnitorile de la SAL nici nu vreau sa aud,desi sincer am vazut unele produse SAL care au un look foarte misto,dar la calitate......Imi dau interesul sa stiu ce cumpar pe viitor,atat in componente pt filtre cat si pt difuri.Oricum toate calculele de care s-au tot amintit aici le voi face cu difurile Beyma(in cazul in care nu gasesc ceva mai bun la acelasi pret).Nu,in nici un caz nu ma apuc cu difurile Sony sa fac calcule sau mai stiu yo ce,mai ales ca nu am nici un parametru al lor,iar la filtrul din poza de mai sus il aveam pe o pereche de boxe luate cu multi ani de la cineva,si le aveam aruncate intr-o magazie,nefolosite mai deloc.Din ce stiam de la acel tip acele filtre pt asa zis bass sunt facute pe la Ploiesti de nu stiu ce firma(macar sunt facute ingrijit si cu componente bune zic eu,atat bobina cat si condensatoarele Bennic). Link spre comentariu
radue Postat Noiembrie 26, 2009 Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 The LoudSpeaker Design Cookbook de Vance DickasonIti recomand sa o cauti si sa o citesti. Acolo o sa afli tot ceea ce vrei sa sti.Nimeni nu o sa-ti spuna exact ceea ce vrei pentru ca e prea multa informatie pentru a fi scris intr-un singur post. Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 26, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 Ok,o sa caut si o sa vad ce scrie.Merci pt recomandare!Sunt constient de ceea ce spui!E acul in carul cu fan,mai ales ca nu am facut inca investitii in cumparare de difuri si filtre,ca sa urmez niste parametri... Link spre comentariu
dragon82 Postat Noiembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2009 Pentru bobina din filtru pt mid-woofer(mid-bass)e buna sarma de 0,8?Iar pt low-woofer(low-bass)e suficient de 1 sau trebuie mai mare?Intreb pt ca grosimile astea le-am gasit de cumparat.Iar pt mid-range si tweeter cam ce grosimi ar fi de recomandat?Pana la urma raman la varianta de filtre de gradul 2 pe 3 cai sau 4 daca reusesc asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator michael Postat Noiembrie 27, 2009 Partajează Postat Noiembrie 27, 2009 Dragon, pt. inceput iti recomand calduros sa studiezi urm. articol: http://sound.westhost.com/lr-passive.htm De altfel tot site-ul este de un ajutor nepretuit pt. un diy man Merita bagat in favorites ) Succes Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Noiembrie 27, 2009 Partajează Postat Noiembrie 27, 2009 Asa e, site'ul ESP este bestial. Personal nu am facut inca vreun proiect de acolo, am aplicat insa din metodele prezentate. Controllerul de subwoofer EAS imi face cu ochiul, am un sub care ar merge bine la asa ceva. Probabil o sa'l fac in vacanta de Craciun, intre timp ma ocup de alte boxe. :daSarma de 1mm e ok pana la 100-150W. Cea de 0.8 va merge fara probleme pe tweeter, daca intra 10W in el e mult deja. In general este bine sa folosesti sarma cat mai groasa posibil, pentru a minimiza pierderile. Cu cat sarma este mai subtire cu atat ea are rezistenta mai mare. Link spre comentariu
babic2005 Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Va salut cu respect, frumos topic, frumoase shemele postat mai sus, aprecieri celor care le-au pus. Dau si eu un raspuns din practica celui ce a inceput acest topic:trebuie de la inceput sa avem in vedere 2 aspecte: 1 ce putere au boxele, respectiv amplificatorul pe care il folosim, 2 puterea fiecarui difuzor existent in boxe sau cu care vrem sa facem o boxa. Mai mult, stim ca groso-modo gandim ca intr-o boxa de 100W: .....pe bass pica cel mai mult zicem 100W .....pe medii pica 10% adica 10W .....pe inalte pica 1% adica 1WAsta ar fi din teorie, evident conteaza si frecventa care intra in fiecare difuzor.De aceea in practica vom folosi un difuzor de madii cu o putere cca 40-50%din difuzorul de bass, si un tweeter de 20W per boxa (am omis sa mentionez ca discut de boxe de casa). Din cele explicate mai sus, eu am realizat practic urmatoarele: ...ca bass am folosit undifuzor de 120W (YDL300LRY) nefiltrat; ...ca medii am folosit un difuzor de 40-50W cu un condensator de 50uF nepolarizat 100Vcc (serie pe plus) ...ca inalte am folosit un tweeter de cca 20W cu un condansator de 2,2uF nepolarizat 100Vcc (serie pe plus), si in paralel pe tweeter o bobina de 0.3mH. Aceste boxe sunt folosite pe un amplificator de 120W; e adevarat ca pentru casa, dar s-au folosit si la putere mare, atasez o poza din care se vede despre ce e vorba. , Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum