Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtrele de gradul 1(condensatori)

dragon82

Postări Recomandate

Salutare!M-am tot strofocat sa modific niste incinte Sony,am cerut pareri despre produsele Beyma,vezi topicurile respective,m-am mai documentat intre timp si am ramas cu unele nelamuriri...legate de calitatea filtrelor.Am vazut ca sunt mai multe grade de filtre de la cele mai simple la cele mai complexe,de la filtre pt fiecare difuzor in parte pana la filtre cu x cai.Din cele ce am citit peste tot,am inteles ca totusi din toata gama de filtre,cele mai curate(sa-i spunem asa) in frecvente ar fi filtrele de gradul 1 formate dintr-un simplu...condensator.Toate bune dar la ele apare un mare dezavantaj:folosirea lor la puteri mari.La puteri mari(inca nu am inteles de la cat incep acele puteri mari?) scapa frecvente diferite,daca pot sa-i spun asa in difuzoare,adica in tweetere pot scapa medii si joase ducand la ardere.La medii si joase scapa inalte,etc.Tot asa am inteles ca cu cat condensatoarele au mai multi Volti cu atat rezista la puteri mai mari fara sa se arda.Bun,dar daca sunt mai mari in Volti nu ar trebui sa nu permita trecerea de frecvente parazite catre difuzor?De exemplu un condensator electrolitic bipolar(exemplu personal)de 50WV si 100uF,pana la ce putere in W rezista fara ardere?Adica maxim 50W?Deci ce ar fi de recomandat in utilizarea unor astfel de filtre?Cati mai multi V,asta cred ca e evident.Stiu ca e foarte important de stiut parametrii difuzoarelor folosite,dar am inteles ca totusi se pot aproxima domeniul de frecventa in functie de uF condensatorului folosit pt fiecare difuzor in parte.Adica cam ce valori in uF sunt recomandate pt un tweeter,un mid-range,un mid-woofer si un woofer(toate sunt exemple personale din celelalte topicuri deschise,ca sa ma pot orienta!!!).Stiu ca sunt bune MKP-urile si MKT-urile(dar sincer nu am gasit nicaieri de unde sa cumpar asa ceva!!! la bucata,nu la cantitati industriale).Sincer mie nu imi trebuie pt puteri prea mari:90W,8ohmi sau 150W,6-8ohmi per difuzor!!!Nu vreau sa dau discoteca!Ci auditii audiofile la volume normale,nu pt daramat peretii si spart geamuri :rade: (mentionand ca vreau sa folosesc pe viitor-acum ma interesez de toate aspectele-difuri Beyma).Tot ce vreau e ceva pareri obiective generale despre practica cu filtrele de gradul 1 dintr-un singur condensator(stiu ca conteaza si volumul incintelor,parametrii difurilor,etc dar vreau doar pareri despre simplitate si performanta,daca se poate asa ceva si de unde pot cumpara condensatoare!!!).Am citit totul despre celelalte grade si am bagat multe la cap,dar prefer volume temperate si calitative,prin filtre simple.Daca are cineva timp si nervii necesari pt acest topic please help!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragon82

12

• Th3_uN1Qu3

7

• ahegyes

5

• radue

4

Top autori în acest subiect

Filtrul cel mai bun folosit este cel care il faci in functie de raspunsul difuzorului. Cel mai bun filtru ar putea fi cel de oridnul 2, deoarece prin legarea in atifaza se elimina defazaju de 180 de grade, pe cand la cel de ordinul I nu se poate elimina defazajul de 90 de grade asa de usor.

Link spre comentariu

Dragon82!Filtrul de ord.I insemna o bobina pentru woofer si un condensator pentru tweeter!Sfatul meu este sa il intrebi pe dl.Gogu de toate detaliile, pentru ca ore de fizica pe net e greu de dat la nivelul tau de cunostinte. Ia-o incet si vei ajunge departe, sau ia in considerare ce a zis Lenin (care a zis si lucruri valabile si azi!): "Invatati, invatati, invatati!"Ce zici, a gresit?

Link spre comentariu

Dragon82!Filtrul de ord.I insemna o bobina pentru woofer si un condensator pentru tweeter!Sfatul meu este sa il intrebi pe dl.Gogu de toate detaliile, pentru ca ore de fizica pe net e greu de dat la nivelul tau de cunostinte. Ia-o incet si vei ajunge departe, sau ia in considerare ce a zis Lenin (care a zis si lucruri valabile si azi!): "Invatati, invatati, invatati!"Ce zici, a gresit?

Numai tu stii ce vrei sa spui,dar ce ar fi sa te rezumi la topicul acesta si sa nu facem psihologia celui care e mai destept decat altii.Subiectul e reamintesc Filtrele de gradul 1.Din cate vad nu te incadrezi in subiect ci pe langa.Daca vrei sa ma luminezi cu ceva atunci spune,daca nu ignora subiectul care poate pt tine e poate plictisitor plictisitor si te simti doxa.Teorie am auzit destul.Repet:vreau pareri ce rezulta din practica si nu teorii.Iar daca tot ai inceput sa spui ceva schimba tonul.Nu esti in masura sa critici gradul meu de cunostinte...Purtam aici o discutie,nu dam cu bata in balta.De asta e acest topic:pt discutii.Cei ce stiu,lamuresc pe cei ce nu stiu!Simplu!Nu m-ai intrebat ceva si nu am stiut,deci te rog sa te rezumi la subiect!Daca vrei sa spui ceva inteligent referitor la ce am intrebat,atunci spune,daca nu o alta vorba spune''tacerea e de aur''.Undeva in toate parerile expuse exista un prag al subiectivismului ce trebuie inlaturat din obiectivism,si stii e o vorba:practica ne omoara!
Link spre comentariu

Cred ca am postat in topicul cu boxele tale Sony despre efectul introdus de filtrele de ordinul I pe un tweeter. Defazajul de 90 grade se manifesta ca o "largire" a soundstage'ului, adica inaltele par puse "mai in stanga" si "mai in dreapta" decat boxele. Problema este ca aplicand un filtru de acest gen pe 2 boxe separate, 90 + 90 = 180 grade (faza inversa), ceea ce inseamna ca fix cand stai in mijlocul boxelor, unde in mod normal se aude cel mai bine, inaltele se vor auzi infundat datorita anularilor. Efectul e placut pe unele genuri de muzica dar total nelalocul lui pe altele. Si mai ramane problema puterii, deoarece un filtru de ord. I reduce cel mai putin frecventele joase, e posibil sa pocnesti tweeterul daca dai tare.

Intr'adevar, cum spune VTP, pentru woofer filtrul de ord. I reprezinta o bobina nu un cond.

Link spre comentariu

Asa e,mi-ai spus ceva pe celalalt topic despre acest defazaj,dar la acel moment nu am dat importanta.Acum inteleg.Merci pt raspuns.Stiam de faza cu bobina pe woofer,dar am gresit in prezentare si nu am mai modificat :nas: .Poate de asta a avut VTP tonul respectiv...Oricum cunosc toate genurile de filtre(grade)si nr de cai pe care se aplica,dar ce ma fascineaza pe mine e ca am vazut filtre facute pt fiecare difuzor in parte si la asta vreau sa ajung.Sa fac filtre pt fiecare difuzor in parte.Cred ca acum am fost mai clar.Nu doar condensatoare pt fiecare difuzor,ci evident si acele bobini acolo unde sunt necesare.In gradul 1 asa cum spunea si VTP(dar daca nu intreaba ,eu nu am cum sa-i spun ce stiu :aut: ),stiu ca pt 2 cai e vorba de condensator pt tweeter si bobina pt woofer;pt 3 cai e vorba de condensator pt tweeter,bobina pt woofer si bobina+condensator pt midrange,dar in cazul in care ai 4 difuzoare...ce se aplica pe alt woofer?Tot o bobina,sau o combinatie de bobina+condensator(filtru)?Iata problema mea!Vreau sa fac filtre de gradul 1 in incinta cu 4 difuri:un tweeter,un mid-range(care are doar condensator acum,dar cred ca are nevoie de un filtru conform gradului 1,de un condensator+bobina),un mid-woofer si un low-woofer.Pt low-woofer(low-bass) ii pot pune o bobina(conform gradului 1,desi cred ca ar merge un filtru sanatos de bobina+condensator),pe mid-woofer(mid-bass)(dupa gradul 1 ar avea nevoie de bobina+condensator-cred-si aici am problema nr 1-in diferentierea celor 2 woofere,cel de low si cel de mid,sa le lamuresc ce fel de filtre...),pe mid-range(conform aceluiasi grad 1 ar trebui iarasi un condensator+bobina,si nu doar un condensator cum am acum) iar pe tweeter ramane un condensator.Oare am reusit sa descalcesc problema?Vreau filtre separate pt fiecare dif in parte,asa cum am vazut pe diferite incinte(sincer nu am dat importanta brandului).Reamintesc ca pe viitor vreau sa pun difuri Beyma.Dar pana una alta ma joc cu acele Sony.

Link spre comentariu

In primul rand trebuie sa afli sau sa calculezi parametrii difurilor. Va fi mult mai simplu astfel. Asculta recomandarea mea, si mie mi se parea stiinta avansata, mai ales ca sunt cam lenes la mate. Insa in jumatate de an am ajuns sa visez graficele de impedanta, am si un caiet cu parametrii diverselor difuzoare care mi'au trecut prin mana... Daca scoti pe moment wooferele din ecuatie, si tinand cont ca ai o cutie facuta de o firma care stie ce face, pentru medii si tweetere te intereseaza doar curba de impedanta.Aceasta poate fi obtinuta usor cu softul AudioTester pe care l'am mentionat in celalalt topic. Fara a intra in complicatii care chiar nu se merita la pretul acestor boxe, si pe care nici eu nu le fac (notch filters), exista o singura regula pentru filtrul de tweeter. Aceea este ca trebuie taiat la minim 1.5 octave de frecventa lui de rezonanta ca sa nu sune "zbarnait". Adica daca tw tau are rezonanta la 1kHz trebuie sa il tai la 3k sau mai sus. Asta pentru ca o octava = dublarea frecventei, deci de la 1k la 2k ai o octava, de la 2k la 4k ar fi a doua.Pentru medie, crossoverul trebuie ales tinand cont la partea de trece sus de rezonanta difului, ca la tw, iar in partea de sus punctul de crossover se va alege in asa fel incat punctul de -3dB sa coincida intre medie si tweeter. Dat fiind ca esti la distanta de frecventa de rezonanta a difuzoarelor, punctele le poti afla din graficul de impedanta. Orice difuzor are o bobina mobila. Aceasta bobina are si ea o inductanta, si formeaza un filtru de 3dB/octava. De ordinul 1/2 daca vrei sa'i spui asa. La dublarea impedantei puterea debitata difuzorului scade de 2 ori, deci punctul de dublare a impedantei este punctul de -3dB al difului. Asta netinand cont de sensibilitate bineinteles, dar aia e alta treaba, pe care nici eu nu o iau in calcul decat dupa ureche pentru ca nu detin inca un microfon calibrat. De asta exista EQ. :da Vad ca te'ai incurcat un pic (un pic mai mult) in filtre, sincer si pe mine m'a durut capul cand am facut primul crossover de ordinul 2. Insa rezultatul a fost pe masura. Chiar nu iti recomand sa pui filtre de ord I pe toate difurile, cel mult pe tweetere daca iti place efectul. Altfel nu o sa auzi mai nimic cand o sa stai intre cele doua boxe.Iti recomand sa privesti fiecare filtru dintr'un crossover ca un dispozitiv separat. De exemplu un sistem cu 3 difuri nu are filtru pe 3 cai, are 4 filtre (pentru ca media are trece banda care se compune dintr'un trece jos si un trece sus). Apoi ai filtre de diverse ordine, ordinul da numarul de piese din care se compune filtrul. Cele mai utile pentru boxe sunt cele de ordinul 2 (cond + bobina) si ordinul 4 (2 cond + 2 bobine). De ce? Pentru ca filtrul de ordinul 2 inverseaza faza (180 grade), deci tot ce ai de facut este sa conectezi bornele difurilor invers (- la + si + la -). Filtrul de ordinul 4 lasa faza exact asa cum a intrat (de fapt o intoarce cu 360 grade deci inapoi in pozitia initiala), diful se leaga ca si cum ar fi legat direct la amplificator.Ordinul 4 se foloseste atunci cand un difuzor suna urat dupa o anumita frecventa, altfel nu se merita sa te obosesti. Cel mai bine suna filtrele de ordinul 2.Sunt destule calculatoare de filtre online, dar sunt sigur ca o sa ma intrebi ce se intampla cand nu poti pune valorile exact cum ti le da calculatorul (sau formula daca faci pe foaie). Daca folosesti AudioTester ca sa testezi ansamblul dif+filtru, iti vei da singur raspunsul. Cand o sa vezi ce face o sa'ti dai seama ca va fi mult de munca... :nebun:

Link spre comentariu

Frate sa stii ca am ametit si eu dar am inteles ceva.Imortanta filtrelor de gradul 2. :dans: Calcule si formule si scheme de filtre pt gradul 2 am gasit ceva,chiar si un programel care poate calcula piesele necesare etc.Tot manual trebuie sa fac filtrele ca parca nu se merita sa cumpar,desi am un set care cica e pt bass.Uite pozele.Astept ceva pareri pt acest fel de filtru.La ce sunt bune si la ce puteri in W(reamintesc ca am mai postat aceste poze).Macar o parere...micuta... :limb: Ca inca nu am primit o indicatie pt ele.Unde ar merge acest gen de filtru,pe low bass sau pe mid bass?

Link spre comentariu

Sustin ceea ce a spus VTP.Imi e cam greu sa-ti explic cum ar veni chestia cu defazajul, dar in linii mari ar insemna ca semnalul de pe tweeter o sa fie redat un pic inaintea celui de pe bas sau invers. Diferenta nu este audibila, dar influenteaza sunetul boxei.O sa caut niste linkuri care trateaza subiectul acesta, dar cel mai bun mod de a intelege este o carte de electrotehnica deschisa la capitolul de circuite electrice RLC, unde explica defazajele care le induc bobinele si condensatorii in circuite.

Link spre comentariu

Apropo,ca idee,ce fel de produse,ma refer la filtre,fac MONACOR si JB SYSTEMS.Am vazut ceva pe net filtre de vanzare.La JB SYSTEMS sincer filtrele arata cam ciudat,adica pt 2 cai are o bobina si un condensator enorm portocaliu,sau 3 condensatoere enorme si o bobina.La MONACOR am vazut tot asa,un condensator bi-polar si o bobina.E normal asa ceva pt 2 cai?Sau am vazut filtre BLUE TECH.Nu vreau sa cumpar,dar vreau sa stiu daca sunt bune pt ceva,adica pt casa,fata de chinezariile ce mai sunt pe piata.Pareri despre aceste marci?In marca SAL nu am incredere!Ca idee...Au si parametrii acolo pe acel site.Iata ceva poze...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări