Sharky Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 Ideea mi-a venit mai demult, la fel si filtrul acesta a fost implementat inainte de data de 11 Decembrie , data mesajului meu anterior. Am vrut doar sa ascult mai multa vreme la el sa mai scada entuziasmul sa apuc sa ii vad defectele. Se simte o oarecare imbunatatire, dar din pacate spatiul in care canta lasa mult e dorit. Sper ca prin februarie sa apuc sa aplic niste metode de tratament acustic camerei si sa incep sa ascult mai mult boxele decat camera. Ma rog, filtrele nu-s facute in ideea de boxe strict pt auditie, ci de niste boxe versatile, care sa sune pe cat se poate de bine in casa, dar neaparat sa reziste si la sute de W la cate un chef. De aceea am pus rezistente de valoare mare in serie cu driverul. Inca o mica modificare fata de schema: rezistenta de 10ohmi este compusa din 3 rezistente de 22ohmi/10W in paralel, inseriate cu un bec si cu 2 rezistente de 5.6 ohmi 10w tot in paralel. Condensatorul de 1u sta doar peste cele 3 rezistente de 22ohmi. In felul acesta inaltele de peste 10-12k au +1dB, castig ce creste pana la +4dB la 25k, asta masurat electric. Voi incerca sa fac rost de un microfon mai performant sa vad cum sta treaba si dpdv acustic. Momentan imi ascut ghearele pe acestea si pe viitor ma voi apuca de proiecte mai avansate. Legat de notch, ideea a fost sa omor o rezonanta a driverului. In jurul frecventei de 1.4k driverul are un varf mare de impedanta, care evident se simte in sunet cand filtrul taie jos. Evident ca am incercat taierea mai ridicata, dar din pacate asta nu e o solutie prea buna: driverul ramane cu un raspuns valurit in zona 1.5-4k si suna metalic. Mai sus de 1.5 acustic nu pot taia deoarece basul are ditamai groapa in raspuns intre 1 si 1.4k, plus ca devine tare directional. In felul acesta chiar daca tai mai jos nu e problema ca atenuez din notch. Motivul pentru care am ales valorile a fost felul in care arata impedanta la rezonanta. L si C stabilesc frecventa in zona dorita, iar R-ul e doar rezistenta parazita a bobinei. Nu pun in pericol amplificatorul deoarece tot acest circuit vine inseriat cu o rezistenta de aproximativ 10ohmi. M-am gandit ca daca driverul vede 2ohmi la frecventa respectiva sigur amortizeaza puternic rezonanta. Daca as scadea si L-ul si C-ul atunci ma tem ca frecventa de actiune ar urca si nu mi-ar mai iesi socotelile. Sau te refereai la primul C din filtru trece sus? Oricum vreau sa incerc cu L mai mic si C mai mare, tot in jurul frecventei de 1.5k, dar crescand C-ul mai scad factorul e calitate si largesc zona de atenuare. Evident ma voi juca si cu R. Cam asa arata impedanta. Nu e tocmai exacta masuratoarea, dar cred ca e suficienta pt scopul de fata. Cu rezistentele de 10 respectiv 23 ohmi se mai aplatizeaza, asta din punct de vedere al filtrului, dar driverul tot rezoneaza in boii lui mai ales ca nu vede o sursa cu impedanta mica. Asa cu LRC-ul calare pe el e mai potolit. Cred ca cu rezonanta de la 600Hz nu are sens sa imi bat capul, filtrul cred ca are deja atenuare destul de mare incat sa nu conteze. Link spre comentariu
felixx Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 E greu sa-l pacalesti sa vada impedanta dorita.Vezi cum e cu C-ul la 4,7uf si L sub 1mH.Uita pe moment de acel 1,5khz pentru ca s-ar putea sa fie mai rau.....Fa rost de o rezistenta de putere reglabila si inlocuieste R-ul serie.Cateodata nu prea mai poti face mare lucru ......si trebuie sa mergi mai departe...... Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 31, 2009 Partajează Postat Decembrie 31, 2009 O sa incerc cele spuse de tine. Bobina are prize de la 0.3 la 2.7mH, am o punga intreaga de conzi si de rezistente.Chestia e ca eu nu inteleg ce anume vrei sa faca acel LRC ?Mie nu mi se pare mai rau cu notch-ul la 1.5k. Fara el mi se pare ca driverul pur si simplu zornaie si face f urat, daca il filtrez asa cum e in schema de mai sus. Masurat cu un microfon de cacao se vede clar un varf de 5-6dB care sigur e de la driver si nu de la microfon. O sa incerc sa fac rost, daca nu imi cumpar un behringer ecm8000 sa pot masura exact cum sta treaba.Eu sunt de parere ca daca modific gruparea dupa cum spui tu urc zona de actiune si o mai largesc din moment ce scad R-ul, dar asta depinde si de raportul L/C. Dar voi vedea asta la anul.La multi ani si multa sanatate tuturor forumistilor cu ocazia anului nou! Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 Am inlocuit condul c30 cu 3.9u si R118 cu 3.3ohmi la care se adauga aprox 2ohmi rezistenta bobinei inseriate. Iata ce am masurat Boxa in mijlocul camerei, cat mai multe perne si paturi pe peretele din spate, microfonul la 40cm de boxa. Later edit: masurat cu ecm8000 cu preamplificator un mixer yamaha cu corectiile scoase. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum