Vizitator Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Propun si eu spre dezbatere acasta schema...avind avantajul unui cuplaj direct si al feedback-ului pozitiv realizat in aceasta maniera interesanta... cu ajutorul triodei, sigur se pot monta si tuburi separate. Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Se numeste montaj antitrioda , japonezii au testat-o , am vrut si eu sa o incerc dar nu am apucat, oricum foarte interesanta schema, merita sa o discutam... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Se numeste montaj antitrioda , japonezii au testat-o , am vrut si eu sa o incerc dar nu am apucat, oricum foarte interesanta schema, merita sa o discutam...De ce anti....? intreb si eu (la mine personal rezulta ca o sarcina(resisteza) dinamica in anodul primului tub si in acelas timp asigura si feedback-ul pozitiv (optim proportionat ,oricum curentul prin anodul primului tub va fi de ordinul mA ,aici pot fi ceva probleme ....),oricum eu sunt adeptul cuplajului direct .....fara condesatoare Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Nu stiu de ce se numeste asa, trioda este intradevar o sarcina activa Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 23, 2009 Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 Montajul lui gabriele este cel putin ciudat... eu deschideam un topic separat... Aici, la acest subiect ajunsesem cat de cat la un consens... teoretic si practic... la care ai contribuit cu foarte multa ... reclama... e o.k. ...Observatii:-GU50 este util in montaj trioda (g2 si g3 conectate la anod! Vezi datele de catalog...) sau in UL. Ca pentoda, in audio este putin util in SE.-"front-end-ul" schemei este un SRPP alimentat dintr-o tensiune variabila... cu reactie(?)... Poate cineva sa explice mai clar cum se intampla?-polarizare automata la GU50= 1. calorifer; 2. Sursa de Ug2 !?@blue: Din cate stiu, montajul anti-trioda are in compozitie un CCS (generator de curent constat) cu care alimenteaza finala care trebuie sa fie o trioda... Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 up... Scuze am confundat subiectele... In mare parte m-am referit la subiectul GU-50 SE UL... Dar observatiile sunt pertinente si aici... sper... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Aceste zile voi realiza un prototip cu acest montaj sa vad cum se comporta .....pe de alta parte nu-mi place idea cu resistenza din catodul finalei disipa prea mult.. am sa vin cu rezultatele.....Iau in calcul si o varianta cu atacul finalei pe G2 si cu negativare reglabila pe G1 si catodul direct la massa.... Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Cred ca montajul acesta neobisnuit se stabilizeaza in curent continuu automat , o data fixat punctul de functionare din semireglabilul din catodul pentodei, generatorul de curent tinde sa tina constant curentul anodic al pentodei, se modifica doar -Ug1 a lui GU 50, o scadere sau crestere a curentului anodic al acesteia modifica Ug2 a pentodei din SRPP, deci ar fi doua bucle de stabilizare, interesant montaj, stabil in curent continuu si "transparent" in curent alternativ... Cred ca o sursa de curent constant in catodul lui GU50, ar face montajul si mai interesant ! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 La SRPP trioda dinspre plus nu e sursa de curent constant . Nu cred ca stabilizeaza prea mult montajul in cc , atunci nu s-ar fi pus negativare automata in catodul finalei ( si ce mai rezistenta )Si o intrebare pentru gabriele , schema asta ai proiectat-o tu , sau exista pe internet ? Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Eu am intalnit ideea asta si sub numele de "supertriod?". http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... SE-STC.htm Ma tenteaza si pe mine sa fac asa ceva, folosind 6N3P in loc de acel 6BZ7. Poate mai interesant decat EL/PL83 ar fi un tub PL36, despre care am auzit ca se preteaza foarte bine si la atacul pe G2 - cel putin pe diyaudio se vorbea de faptul ca multe finale linii din TV ar avea un comportament foarte bun in aceasta postura... Astept cu interes rezultatele...am urmarit un link si am dat peste o pagina in japoneza in care erau niste explicatii foarte avansate, dar traducerea cu google dadea dureri de cap...topica propozitiei in ordinea specifica limbii japoneze e ucigatoare... din pacate nu am salvat acel link. Am ajuns acolo cautand cu google dupa "super triode connection". Voiam sa aflu ce inseamna... @gabriele: V-as ruga sa incercati montajul si cu ECF80 (echivalentul lui 6F1 rusesc), din astea se gasesc pe aici multe - si eu am cateva noi - si la ora actuala nu prea se pot face multe lucruri interesante cu ele...nu am in fata datasheeturile dar cred ca sunt destul de apropiate specificatiile, cel putin in tv-uri mergeau inlocuite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 E greu sa mai inventezi azi ceva in domeniu.....internetul e sursa inspiratiei ,sigur am si eu multe (p)ECF-uri care nu le folosesc ....asa ca a sosim momentul sa vad cum se comporta in audio si in particular in aceasta configuratie putin cunoscuta .......interesanta ca pentoda si EF184...cum o fi in audio.?..ca am o gramada.Pt ECF-uri sper ca nu sunt probleme cu dif. de potential (100-150v) intre catozi....voi vedea Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Gabriele, am gresit cind am pomenit de notiunea de anti trioda, corect este super trioda, asa ca rog moderatorii sa rectifice titlul topicului. Multumesc d-lui carageae, pt observatia cu acest tip de amplificator, de altfel foarte interesant Link spre comentariu
Mikrosha Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Foarte interesanta si...intriganta schema. Daca-mi permiteti as dori sa fac cateva observatii ...sper sa nu supar pe cineva daca am cugetat ceva gresit.In primul rand reactia nu mi se pare deloc pozitiva, asa cum a spus Gabriel. Inlocuind pentodele cu generatoarele echivalente de curent ("sageata-n jos":)) si trioda cu generatorul echivalent de tensiune in serie cu Ri, observam ca generatorul triodei este in antifaza de la anodul finalei la grila. In graful de fluenta am putea urmari asa:- Cresterea curentului prin finala duce la cresterea tensiunii la anod, delta-Ua=delta-Ia*Rs (rez de sarcina==primar traf)(rez de 15 ohmi se poate neglija)- Cresterea tensiunii la anodul finalei duce la cresterea curentului prin Rez. de grila a triodei- Cresterea curentului prin rez de grila duce la o crestere (in minus) a tensiunii de negativare delta-Ug=delta-I*Rg- Tensiunea anodica se modifica (tensiunea generatorului echivalent triodei = S*delta-Ug)- Crescand tensiunea katod-anod a triodei, scade potentialul catodului, si in acelas timp, si al grilei g1 a lu' ??50. Rez. de 330 ohmi se poate neglija deoarece finala lucreaza evident in regim activ fara curenti de grila. - Scaderea potentialului g1 duce la scaderea curentului prin finala.Reactia fiind in CC, pe langa toate avantajele unei reactii pentru semnal, mai prezinta si avantajul ca stabilizeaza si PSF-ului, pe acelas mecanism descris mai devreme. Dupa cum e spus si pe saitul neam?ului si se poate demonstra, supertrioda merge mai bine daca are rezistenta interna cat mai mica, si as adauga, transconductanta mare. Astfel, caderea de tensiune va fi mai mare pe Rg si va produce o variatie mai mare a tensiunii in catodul acesteia. O chestie interesanta, care nu stiu daca e coincidenta, este ca rezistenta din grila de 8,2K este aproximativ egala cu panta 8,5mA/V. Deci o variatie a curentului (zicem, 8,5mA) va produce o modificare de 1V a tensiunii de grila, si variatia curentului anodic cu 8,5mA.Non-tehnic vorbind "re-adaptarea" la noul curent.Nu prea inteleg care este ideea aici, dar cred ca ajuta la pastrarea liniaritatii reactiei. Trioda nu-i un element riguros liniar, mai ales la semnal mare, deci de-aici ar putea sa rezulte distorsiuni de neliniaritate care in anodul finalei nu sunt. (aberez?) Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Gabriele, EF 84 se comporta excelent in AF, si eu am o gramada de asemenea lampi si sint hotarit sa l-e folosesc . Observatile lui Microsha sint pertinente , exista multa documentatie pe NET despre STC ,cred ar merita sa improvizam un asemenea montaj, indiferent de pentoda (tetroda ) aleasa si sa vedem daca configuratia are avantaje audio ,comparativ cu un SE clasic ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2009 Partajează Postat Noiembrie 26, 2009 Pacat de frumusetea principiului asociat denumiri asteia... "antitrioda" ...,nici nu m_am uitat pina acum din cauza titlului...anti(=impotriva,contra,opus,etc)trioda...,pare sa introduca o reactie negativa variabila in raport cu nivelul semnalului(fiind vorba de un element activ) in sensul de COMPRESOR sau EXPANDOR de dinamica ?sau ALTCEVA mai nou ?uite si principiul http://www.gem.hi-ho.ne.jp/katsu-san/au ... glish.html Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum