Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super-Multi-Tester

yo6pir

Postări Recomandate

Nema stiinta la mine! Am aruncat si eu o privire, multumesc. Ma gindeam ca se poate pune in fisierul sursa valoarea exacta a fiecarei rezistente din cele trei ( ex: 672, 679 si 685 ohmi) ceea ce pare sa nu fie posibil. In schimb am observat ca am un lot de smd-uri de valori numai bune!

Link spre comentariu

Nema stiinta la mine! Am aruncat si eu o privire, multumesc. Ma gindeam ca se poate pune in fisierul sursa valoarea exacta a fiecarei rezistente din cele trei ( ex: 672, 679 si 685 ohmi) ceea ce pare sa nu fie posibil. In schimb am observat ca am un lot de smd-uri de valori numai bune!

Si smd-urile sunt cu tolerante.O spun ca am incercat.Ca rezistente smd am obtinutcel mai bine cu valori din patru cifre,adica680 ohmi-6800 si pentru 470k -4703.Inca rezistente de calitare am recuperat din receptoare de satelit analogice.
Link spre comentariu

Io le-am masurat cu aparatul si am putut gasi mult mai repede cite 3 bucati de valori identice asa cum ati spus si dv. si smd-uri se faca cu precizie de 1% sau mai buna chiar.

Link spre comentariu

Asa este, trebuiesc sortate rezistente de aceeasi valoare de valoare apropiata de valorile indicate in schema. De fapt, daca sortarea se face cu un DVM cind este vorba de 680 ohmi mai este cum mai este cu precizia dar cind este vorba de 470k lucrurile sunt destul de aiuribile dat fiind faptul ca eroarea poate fi de ordinul sutelor de ohmi. Punte de masura nu prea are toata lumea. Am gasit un lot de rezistente cu toleranta de 0,2% si mi se pare suficient de precis dar cred ca deja este exagerat ca la nivel de radioamator sa cautam toleranta zero. Eu am masurat aceeasi rezistenta cu 4 DVM-uri si nu am obtinut nicicum aceeasi valoare. Concluziile vin de la sine.Tot scotocind prin Makefile m-a izbit o chestie care nu mi-o explicam pe timpul selftestului. Pe timpul selftestului imi afisa ca se foloseste o tensiune de referinta de cca 1110mV desi noi avem in schema referinta de 2,5v. In Makefile este specificat faptul ca referinta interna este folosita pentru etalonare in cazul masurarii condensatorilor. De ce mai montam referinta daca se foloseste referinta interna? Pentru a folosi referinta externa, este suficient sa invalidam folosirea referintei interne? Poate ati gasit raspunsul.

Link spre comentariu

Eu am observat ca merge identic si la fel fara referinta externa, de unde rezulta ca nu e folosita la masurarea componentelor. Este utilizata numai la masurarea (cu foarte mari erori ) a temperaturii asa ca nici nu le-am mai montat. Emil

Link spre comentariu

Pai nu stiu care este motivul dar la mine nu mai masoara temperatura integratului. Mai ciudat este ca daca fac selftestul ramine agatata o capacitate reziduala si daca nu am conectat nimic la bornele de masura si apas butonul test in loc sa imi spuna formula aceea consacrata care indica un defect sau lipsa componentei imi afiseaza o capacitate parazita de cca 40pF. Presupun ca atunci cind recompilez dupa modificarile in Makefile se intimpla ceva care nu este in regula. De fapt nu modific decit numarul de masuratori si introduc corectia pentru citirea exacta a tensiunii bateriei. La compilare nu imi da eroare asa ca nu prea stiu care este smecheria.

Link spre comentariu

Am inteles. Astazi am citit ce ne spune Markus in fisierul sau lamuritor. Practic a preluat proiectul si il dezvolta el acum. Dupa cite spune el, in cazul selftestului se introduc niste corectii pentru a compensa capacitatile parazite ale montajului si cele introduse de testere. Pare a fi normal, in conditiile acestea sa apara acea capacitate parazita. In plus, din cite am inteles, la schimbarea testerelor trebuie facuta o noua calibrare. Oricum, si el, aminteste destul de apasat ca vorbim despre un tester si nu despre un aparat de masura.

"The Component Tester is no DMM! It's a simple tester for components capable of measuring several things."

Eu sunt foarte multumit de el deoarece in inghesuiala de pe masa mea este foarte comod sa pot testa componentele cu o scula de mici dimensiuni, suficient de desteapta sa nu ma lase sa introduc in montaj componente cu probleme. Surprinzator pentru mine a fost faptul ca am descoperit ca electriliticii acei uriti de la IPRS au un ESR surprinzator de bun fata de draciile dragute folosite de altii. De asemenea am verificat o rezistenta de sarcina "neinductiva" si am constatat cu uimire ca are 29microH in vreme ce o rezistenta de sarcina construita de mine din 20 de rezistente carbon are zero inductanta. Voi urmari sa vad ce se intimpla mai departe cu testerul si voi merge mai departe cu ce mi-am propus sa mai fac.

Link spre comentariu

masoara si esr ? atmega8? .o intrebare eu sa am varianta mai simpla cu atmega8 si cristal de cuart de 8 mhz.am incercat sa il alimentez de retea cu trasformator stabilizator de tensiune etc .nu ii place de loc .acolo unde scrie in engleza componenta necunoscuta sau lipsa .cand este alimentat de la retea imi mananca din litere adica lipsesc unele litere am crezut ca sa sters ceva date in el iar lam reprogramat tot asa imi facea mi- am adus aminte ca pe baterie de 9v nu facea asa lam pus pe baterie si merge perfect.dar eu vreau sa il alimentez la retea cum fac ca am pus condesatori mari pe filtrare .si tot nimic sa inteleg ca nu suporta alimentare din retea.asa pretentios este .a reusit cineva sa il alimenteze nu de la bateri?

Link spre comentariu

Incearca cu un stabilizator monolitic serie tip 7809 are rejectie de brum foarte buna.Aveam un casetofon auto Aiwa mai vechi care pus la alimentator de retea, baraia de nu intelegeai nimic indiferent de filtrajul pe care l-as fi incercat.Cand am adaugat stabilizatorul 7812 parca i-a luat brumul cu mana, ziceai ca merge pe baterie.

Link spre comentariu

este ceva in neregula la alimentatorul folosit. Posibil sa nu poata debita decit citiva mA sau sa aiba o limitare. La fel de posibil este sa iti oscileze pe o frecventa aiurea. Eventual incearca un conensator pe alimentarea afisajului desi nu cred ca este o solutie. Trebuie schimbat alimentatorul pur si simplu.Cea mai comoda solutie este un LM317 deoarece il poti folosi si la alte aplicatii avind posibilitatea reglarii tensiunii. Cu Atmega8 nu este nicio sansa sa masoare bobine si ESR-ul.Eu ma joc cu un 328p si vad ca a rezistat la toate erorile pe care le-am facut, sa nu-i fie de deochi!

Link spre comentariu

Eu ma joc cu un 328p si vad ca a rezistat la toate erorile pe care le-am facut, sa nu-i fie de deochi!

Al meu e 328 fara P si merge normal ,alimentat din sursa de laborator ,n-are greturi
Link spre comentariu

Merge de la orice sursa care este corect realizata. In mod normal o sursa de alimentare reglabila de minim 20-30W ar trebiu sa fie piesa de inceput a oricarui constructor. Altfel se vor cheltui mai multi bani pe baterii decit pentru montajele ce se doresc a fi construite.

Link spre comentariu

Culmea ca si eu am o sursa liniara facuta din trasformator tv sport alb negru si cu lm317 sursa care la tote montajele merge perfect doar la montajul cu atmega nu ii place culmea ca testerul merge in rest. Ok apropo oare nu anplifica brumul ai 3 tranzistori ? Trebuie sa incerc fara ei .? Sau ca referinta in schema eu am pus tl431 sa fie asta vinovat sa il decuplez cu un cond electrolitic de 100 micro

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări