Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super-Multi-Tester

yo6pir

Postări Recomandate

Am gasit problema! :101

O dracie de liţă minuscula ajunsese intre padul de la rezistenta pentru backlight ce vine pe pinul 15 la LCD si padul pinului 6 al ATMEGA; era umpic de sacaz in zona aia si daca nu luam toata placa la masurat nu o gaseam.

Semireglabilul functioneaza foarte bine asa cum e montat si o sa-l inlocuiesc cu o rezistenta de 5,36K intre minus si pin 3 LCD, asa cum au mai facut si altii.

Link spre comentariu

Am şi eu o întrebare, dacă realizez SMT-ul cu Atmega8 în capsulă SMD, pinii rămaşi liberi [19-ADC6, 22-ADC7, 26-ADC3, 27-ADC4] îi pot conecta la masă?Sau trebuie lăsaţi liberi, adică neconectaţi?

Link spre comentariu

Am şi eu o întrebare, dacă realizez SMT-ul cu Atmega8 în capsulă SMD, pinii rămaşi liberi [19-ADC6, 22-ADC7, 26-ADC3, 27-ADC4] îi pot conecta la masă?Sau trebuie lăsaţi liberi, adică neconectaţi?

neconectati lasa-i,si ar fi bine sa fie si conectorul pentru programare,sau sir de pini
Link spre comentariu

Dacă tot vrei să faci o varintă de cablaj pentru capsulă TQFP, cred că ar fi bine să folosești în totalitate componente SMD. Poate că unii sunt sceptici, dar va asigur că e mult mai placut, comod și ieftin de lucrat cu SMD-uri decât cu THT-uri; dacă se utilizează capsule mai mari gen 1206, e foarte bine. Pentru regulator, SOT223 sau DPAK. Într-adevăr, e necesar și conectorul ICSP pentru a putea programa microcontrolerul direc pe cablaj.

Am văzut că mulți au avut probleme (și eu) la măsurarea condensatoarelor, din cauza oscilatorului intern care se pare că în unele cazuri nu este deloc precis; cred că ar fi bine să se folosească un oscilator extern pentru o acuratețe maximă - un cuarț și eventual două condensatoare în plus nu cred că implică probleme deosebite.

Alta problemă ar fi legată de circuitul de stand by, la care nu-i vad deloc rostul! Cel mai bine ar fi să-l eliminăm, simplificând tot odată și proiectarea cablajului - un microîntrerupător pus între baterie și montaj cred că e mult mai eficient decăt acel briz-briz.

Sugerez schema alăturată.

Posted Image

Link spre comentariu

Poate că unii sunt sceptici, dar va asigur că e mult mai placut, comod și ieftin de lucrat cu SMD-uri decât cu THT-uri

...de acord, dar asta pina la o anumita varsta ! Cand nu te mai ajuta vederea :( ...
Link spre comentariu

Am intrebat dar nu am primit un raspuns concret.Inainte sa realizez cablajul, este bine asa:[attachment=0]Pin 26, ADC3 conectat la masa.jpg[/attachment]Adica pinul 26 [ADC3] l-am conectat la masa, fapt ce imi usureaza "munca" la desenarea cablajului, pentru ca aduc masa [GND-ul] sub cip si la pinii GND ai cip-ului.
Link spre comentariu

Am intrebat dar nu am primit un raspuns concret.Inainte sa realizez cablajul, este bine asa:[attachment=0]Pin 26, ADC3 conectat la masa.jpg[/attachment]Adica pinul 26 [ADC3] l-am conectat la masa, fapt ce imi usureaza "munca" la desenarea cablajului, pentru ca aduc masa [GND-ul] sub cip si la pinii GND ai cip-ului.
Lasa neconectati pini.si sa intercalezi pini de programare
Link spre comentariu

Păi poți trece cu masa pe acolo si pinul respectiv, care oricm nu se utilizeaza, il indoi/tai. Si eu am facut de multe ori asa.Sau pui vias sub ATMEGA si folosesti un mic strap sa tragi masa de undeva. Eu zica ca nu incurca cu nimic la lipirea IC-ului, doar folosesti o liţa, nu cine stie ce sarma.Edit: M-am uitat umpic pe datasheet si din ce scrie la pin descriptions eu inteleg ca nu ar fi problema daca se conecteaza pinul respectiv la masa, atata timp cat nu este "activat" software.

Link spre comentariu

Oricum acum am modificat cablajul [nu era realizat fizic] si am "tras" masa prin alta parte si am lasat pinii nefolositi liberi.Am realizat fizic si cablajul, urmeaza partea mai grea, lipirea lui Atmega8 smd.Nu am lucrat cu smd-uri pana acum, dar incerc. :da

Link spre comentariu

Daca am lipit atmega8 smd pe cablaj [greu cu smd-urile astea], pinii pentru programare si LCD-ul, pot scrie softul in atmega? Trebuie sa-mi arate ceva pe LCD dupa scriere? Fara alimentare externa, se alimenteaza din usb, din programator USBasp.

Link spre comentariu

Daca am lipit atmega8 smd pe cablaj [greu cu smd-urile astea], pinii pentru programare si LCD-ul, pot scrie softul in atmega? Trebuie sa-mi arate ceva pe LCD dupa scriere? Fara alimentare externa, se alimenteaza din usb, din programator USBasp.

incerca sa incarci programl asa cum ti am zis cu celalalt atmega
Link spre comentariu

incerca sa incarci programl asa cum ti am zis cu celalalt atmega

Am rezolvat problema, am scris softul in atmega si l-am testat apoi alimentat, merge. :da Urmeaza sa pun toate componentele si sa vad cat de precis masoara.Am sa postez rezultatele dupa finalizare.
Link spre comentariu

Uraaaaa ! Azi am primit cablajul smt-ului facut de GeoMar ! Si nevasta-mea a ramas impresionata !(Fata de cablajele mele amatoricesti, o cred). Inca o data mii de multumiri profesionistului GeoMar! Azi ma apuc de montat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări