Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super-Multi-Tester

yo6pir

Postări Recomandate

Felicitari la toti care s-au apucat de proiectul asta. Merita cu siguranta sa aveti un ajutor in atelierul vostru ca sa identificati componente necunoscute. Mai ales asa de simplu cum e acest tester. Precizia lui? Am mai spus si ma repet: L-am comparat cu LCmeterul cu PIC care are o reputatie buna ca fiind precis. Exista cam 2% diferenta intre ce masoara unul si ce masoare celalalt, pe capacitoare. Puneti si voi condensatoare 1% toleranta ca sa va dati seama de acest lucru. Acuma, stiti si voi, un tester dedicat numai pentru condensatoare, masoara cu precizie de sub 1% iar asta fiind UNIVERSAL, aici se considera o precizie de pana la maxim 5% ca fiind acceptabila. Nu uitati un lucru: Acest tester a fost conceput ca TRANZISTORTESTER !Apoi s-au adaugat si functiile suplimentare de masurare a rezistentei si respectiv a capacitatii, Aceste functii au fost implementate deoarece se dorea citirea unor parametrii caracteristici ai componentelor masurate cum ar fi capacitatea D-S la MOSFET-uri si rezistenta G-K la Tiristoare si Triace. Astfel s-a ajuns la niste functii suplimentare care pot fi folosite si la masurari independente de astfel de componente discrete. Dar, cum am mai spus, o toleranta de 5% este acceptata, pentru scopul propus. Eu zic ca totusi e ceva, nu !? Spor la construit si puneti si ceva poze pe aici sa vedem cum a iesit si la voi. Toate bune, Ovidiu.

Link spre comentariu

Azi am facut niste masuratori pe condensatoare si am fost surprins ca, folosind condensatoare de precizie, aparatul s-a comportat excelent de precis. Vedeti si voi, si trageti concluzia.

Link spre comentariu

am citit topicul si mi se pare un aparat destul de folositor si interesant. partea proasta in ceeea ce ma priveste este ca nu am lucrat niciodatat cu atmel-uri , din ceeea ce vad nu e asa greu se pare ca in acest proiect e usor de programat , nu are cine stie ce siretlicuri, a doua parte prosta este ca locuiesc intr-un oras unde daca ma duc sa intreb la magazin de un atmel paraca le dau cu bata in cap , habar nu au de asa ceva

Link spre comentariu

"Partea proasta" ca sa-l citez pe Adicontakt, este ca nu am un alt capacimetru pentru valori mari peste 1 uF, ia "partea buna" este ca si asa cu eroare ceva mai mare tot e foarte util sa stii macar ce valoare are condensatorul de 220uF, sa zicem, si daca este bun si nu este in scurt-circuit sau intrerupt. Pentru mine este foarte folositor aparatul asta, caci pana acuma nu masuram condensatoarele electrolitice decat cu D.M. si vedeam doar daca se incarca/descarca dar nu vedeam valoarea lui. Acuma vad si o valoare destul de precisa, nu zic surprinzator de precisa, dar tot e ceva mai mult decat ce aveam pana acuma. Si ca sa-i bag si eu ceva de vina, nu identifica triace, asa cum se lauda in prospect, la astfel de componente imi afiseaza [Resistor 1-2, R=52 ohmi], iar la tranzistoare Darlington [pnp, 1=B, 2=C, 3=E, hFE=0, ] ceea ce inseamna ca nu masoara factor de amplificare mai mare decat 999, deci nu poate afisa sa zicem [hFE=3280], dar per total îi dau nota 9, asa ca merita. Toate bune, Ovidiu.

Link spre comentariu

Multumiri @Simnakovi pentru "share"-uirea acestui proiect !!! Tocmai am primit coletul cu Atmega, l-am comandat special pentru acest proiect. Am o rugaminte : spune-ne ce programator ai folosit si care au fost setarile pentru bytes & fuses. Nu vreau sa trec prin experienta "deblocarii"... Multumesc anticipat ! Numai bine !

Link spre comentariu

Cu riscul sa ma repet, dar interesul pentru acest proiect este evident, iata raspunsurile:

@fratello

NU SCHIMBA NICI UN FUSE-BIT ! Daca ai cumparat MCU nou atunci vine din fabrica cu ei setati corect pentru osc intern 1 MHz. Programeaza-l numai pe partea de program si date EEPROM.

Programatorul folosit: http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/avr-programator/

Upload software: http://www.lancos.com/prog.html

Fusebiti check: http://www.engbedded.com/fusecalc/

@bogdan546

vezi aici in antetul forumului magazinul TME online. Au preturi bune! poate gasesti un dealer local.

@sho_gun

Bravos domnule! Felicitari, astept poze. Si primele impresii !

P.S. A masurat cineva diode de 5,1V sa vada ce-i arata in acest caz? La mine arata [Condensator 0,37nF] ! Cred ca are un BUG programul, sau la Zenner de 5V1 face comparatie fata de tensiunea de alimentare interna si se balbaie putin.

Link spre comentariu

de meritat sigur merita constructia :da este un instrument foarte ieftin si practic (singura componenta mai scumpa este displayul)la un condensator nou 470uF pe capacimetru (8Hz) imi arata 449uF iar pe testerul diy 439.30uF - sincer sa fiu pentru un super_multi_tester diy e acceptabil.mos-negii ii masoara destul de bine si bipolarii (ma ajuta si la led-uri :rade: )am pus un TIC225 si il vede ca triac si un tiristor BT152-600R si il vede ca NPN hFe=0un triac T405-600B SMD il vede tot ca triac, iar un tiristor TYN610RG il vede ca rezistor de 89ohmisi acum o remarca la display-ul meu: al naiba afiseaza semnaul de dioda dar un amarat de ? sau ? nu stie (la micro afiseaza un fel de zeta iar la ohm un omega )p.s: nu gasesc o stabilizatoare 5V1

Link spre comentariu

P.S. A masurat cineva diode de 5,1V sa vada ce-i arata in acest caz? La mine arata [Condensator 0,37nF] ! Cred ca are un BUG programul, sau la Zenner de 5V1 face comparatie fata de tensiunea de alimentare interna si se balbaie putin.

Eu am ca rezultat la un zenner de 4.7V -> 2 diode antiparalel :ras: Iar pe langa triac da rateu si la tiristor, oare ne scapa ceva ?
Link spre comentariu

Salutare, am un multitester Fluke 289 dar nu am sonda de temperatura la el. Am pus in loc de sonda un senzor de temp. exterioara de la un Opel. Problema e ca nu imi arata corect temp, nici in Celsius nici in Fahrenheit. Cum as putea sa-l calibrez sa arate cat de cat temperatura reala?

Posted Image

Link spre comentariu
Scuze pentru off topic insa am o intrebare in cea ce priveste "fusecalc" si un attyni2313 cu cristal de 20MHZ.In datasheet spune urmatoarele:[attachment=1]set.doc[/attachment]Tot in datasheet zice ca 1 inseamna neprogramat iar 0 programat.E bine in "fusecalc" cum sint facute setarile?Ma incurc cu bifat si debifat...[attachment=0]set.jpg[/attachment]
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări