Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super-Multi-Tester

yo6pir

Postări Recomandate

Daca doreste cineva o varianta simpla (fara oprire automata) postez schema si fisierele in Proteus si in format PDF.Montajul a fost realizat recent si functioneaza.Am inclus in schema si masurarea zenere-lor. Cine vrea sa masoare si cristale , pune cuart de 16MHz .La soft se lucreaza inca dar daca vrea cineva ultima varianta sa scrie. Semireglabilul pt. contrast este prevazut vertical dar are loc sa fie ,,culcat'' spre exterior ca sa se poata regla (eu l-am consolidat cu silicon).

SIMPLU.rar

Link spre comentariu

Inspirat din site-ul german am construit un adaptor pt. optocupoare cu 4 si 6 pini.Functioneaza bine , depisteaza ca ar fi tranzistor si arata amplificarea (poate fi si sub 1 deoarece curentul prin led este mic) , Ube este de fapt led-ul , etc...Conectorul J1 ete montat pe partea placata si este important ca pin1 sa mearga la TP1 ,2 la TP2....

ADAPTOR_OPTO.rar

Editat de bentanioan
Link spre comentariu

Domnule @bentanioan, vad ca dumneavoastra va descurcati sa compilati softul cu Atmel Studio 6.2. Pana acum eu am compilat doar cu WinAVR si la un moment dat m-am lovit de problema celor 107,35%, adica nu mai incapea hex-ul in memoria flash a lui 328P. Am descarcat si eu A S 6.2 si l-am instalat, am deschis cu el fisierul makefile si nu stiu cum sa fac sa compilez... este sigur mult diferit de WinAVR cu care eram obisnuit. Nu mai spun ca probabil sunt "blond" complet la faza asta... :(

Ati putea sa faceti un cat de mic tutorial? sau macar sa spuneti ce fisier(e) trebuiesc deschise si cam ce operatiuni sunt necesare pentru obtinerea hex-ului in acest mod?

Va multumesc anticipat!

Cu respect, Felix

Link spre comentariu

Faceti un proiect nou,copiati pe C: directorul ,,trunk'' , stergeti tot din subdirectorul ,,default'' si copiati in acest loc makefile care va intereseaza (ex. m328_2x16) , modificati dupa preferinte acest fisier , salvati , dupa care mergeti pe ,,build'' -> build solution si gata.

post-176680-0-36114100-1456516972_thumb.jpg

post-176680-0-28175500-1456517682_thumb.jpg

post-176680-0-77879900-1456517690_thumb.jpg

post-176680-0-74238900-1456517698_thumb.jpg

post-176680-0-49172600-1456517727_thumb.jpg

Editat de bentanioan
Link spre comentariu

Multumesc frumos! Este scurt si la obiect. :) Deja se vede/simte diferenta... cu acelasi makefile:

In WinAVR:

Program: 33542 bytes (102.4% Full)

In Atmel Studio 6.2:

Program: 28808 bytes (87.9% Full)

Mai ramane sa descopar cum sa il fac sa si programeze direct cipul... sau oare este nevoie sa iau hex si eep rezultate de aici si sa le incarc cu alt program in microcontroller?

Mai sapam...

Link spre comentariu

Salutari. 

Exista pe undeva vreo schema si soft de tester ce merge cu display grafic 128x64 caractere?

Am cateva smt-uri cu display 16x2, as vrea sa fac unul cu display grafic (gen cum sunt cele chinezesti de ebay). 

Link spre comentariu

@bentanioan

multumirilor lui @Felix Ratescu le pun alaturi si pe ale mele cu sublinierea ca spuneti mult in cuvinte putine.

Mai concret,din tutorialul "fulger" postat de d-voastra am invatat sa compilez si cu Atmel Studio,dupa mai multe bijbieli si impiedicari.datorate si faptului ca A.S.merge foarte incet pe calculatorul meu si nu stiu din ce cauza.Cronometrat ptr.o compilare mi-au trebuit 9 minute si asta cu "materialul" pregatit,adica modificari in "Make" si etc...

Incepind cu rev/646 testerul functioneaza si vede cristale de la 12Mhz in jos,citeodata le mai vede si pe cele de 14Mhz dar peste 5 minute acelasi cristal ori nu il vede ori arata aiurea,cu 8Mhz are probleme arata doar valoarea nu si cm,ser si par,rezonatoare ceramice numai de la 6Mhz in jos.Cu ultima varianta de soft rev/656 cel putin la mine merge aiurea in special la rezonatoare.

@matzah

Salutari. 

Exista pe undeva vreo schema si soft de tester ce merge cu display grafic 128x64 caractere?

vedeti pe la #2320,daca nu ma insel,in acest topic

cu scuze,128x64 pixeli.nu caractere

cu bine!

Link spre comentariu

Va salut baieti si nu vreau sa fiu cârcotas dar dupa cum vad ca functioneaza acest SMT cu testarea cristalelor de Quartz nu merita efortul de a-l modifica numai pentru ca stie sa faca si asta. De ce? Iata:

- Ca sa testezi cristale de Quartz ai nevoie de un oscilator clasic nu de o "simulare " de oscilator ca sa stii exact care este frecventa fundamentala de oscilatie a acelui cristal si asta cu precizie de Hert. Faci asta, ca sa selectezi cristale cu diferente intre ele de câtiva Hertzi pentru a le folosi in diverse aplicatii radio ( filtre de banda, BFO, etc). Ceea ce face acest SMT cu cristalele e o joaca ce spune, pâna la urma, daca e bun sau nu acel cristal. Si nici asta nu o face "ca lumea", dupa cum vad aici, din ce spun unii colegi care l-au testat. Nu este o aplicatie tocmai de luat in seama, zic eu acest test de cristale. De aceea nu merita efortul. 

Sa-l lasam sa faca ce stie mai bine si sa ne focusam pe functiile lui care sunt intr-adevar de utilitate maxima: tester de tranzistoare, rezistente, condensatoare, oscilator, frecventmetru, etc.

Scuze daca am fost putin cârcotas.

Link spre comentariu

Va salut baieti si nu vreau sa fiu cârcotas dar dupa cum vad ca functioneaza acest SMT cu testarea cristalelor de Quartz nu merita efortul de a-l modifica numai pentru ca stie sa faca si asta. De ce? Iata:

- Ca sa testezi cristale de Quartz ai nevoie de un oscilator clasic nu de o "simulare " de oscilator ca sa stii exact care este frecventa fundamentala de oscilatie a acelui cristal si asta cu precizie de Hert. Faci asta, ca sa selectezi cristale cu diferente intre ele de câtiva Hertzi pentru a le folosi in diverse aplicatii radio ( filtre de banda, BFO, etc). Ceea ce face acest SMT cu cristalele e o joaca ce spune, pâna la urma, daca e bun sau nu acel cristal. Si nici asta nu o face "ca lumea", dupa cum vad aici, din ce spun unii colegi care l-au testat. Nu este o aplicatie tocmai de luat in seama, zic eu acest test de cristale. De aceea nu merita efortul. 

Sa-l lasam sa faca ce stie mai bine si sa ne focusam pe functiile lui care sunt intr-adevar de utilitate maxima: tester de tranzistoare, rezistente, condensatoare, oscilator, frecventmetru, etc.

Scuze daca am fost putin cârcotas.

E corect ce spuneti, dar ca sa faci un filtru in scara bine proiectat ai nevoie de frecventa serie si paralel a cuartului. Nu stiu ce face scula asta, dar, numai cu un oscilator nu poti afla cele doua frecvente.

Link spre comentariu

@yo6pir

N-as numi circoteala afirmatia d-voastra,i-as spune observatie si cu atit mai pertinenta cu cit vine din partea unui radioamator care stie foarte bine si ca nimeni altul ce inseamna uneori citiva Herti plus sau minus la un oscilator,asta este parerea mea despre radioamatori in general.

Subsemnatul in domeniul radio sint urmas al marelui savant Bitov,adica bita, si nici in restul domeniilor din electronica nu stralucesc.

Acum sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si multitesterului la fel ce-i al lui.Stiti bine cam ce stia sa faca la inceput acest SMT,ca doar d-voastra l-ati semnalat si expus aici,si stiti si ce face in prezent.

Aceasta functionalitate de masurare a cristalelor a fost dezvoltata si implementata foarte recent,nu cred ca are o luna,si nu de catre Karl-Heinz Kubbeler care,din cit am reusit sa inteleg,nu prea are incredere in ea motivind capacitate redusa a µC.Aceasta noua functionalitate a fost dezvoltata ,culmea, tot de catre un radioamator si anume,Pieter Tjerk de Boer, indicativ:PA3FWm.Poate am spus lucruri cunoscute dar noua functie se imbunatateste din ce in ce.

Tot cu scuze nici eu n-am vrut sa circotesc.

.

Cu multa stima!!

Editat de ghita57
Link spre comentariu

@matzah

vedeti pe la #2320,daca nu ma insel,in acest topic

cu scuze,128x64 pixeli.nu caractere

cu bine!

Am gasit acea schema, implementarea ecranului n-ar fi grea insa firmware-ul inca nu l-am gasit.

Asa este 128x64 pixeli... m-am grabit cand scriam..

Link spre comentariu

@yo6pir

N-as numi circoteala afirmatia d-voastra,i-as spune observatie si cu atit mai pertinenta cu cit vine din partea unui radioamator care stie foarte bine si ca nimeni altul ce inseamna uneori citiva Herti plus sau minus la un oscilator,asta este parerea mea despre radioamatori in general.

...

Ca veni vorba de scula de fata, chiar nu am citit mai nimic pana aici.

Totusi, de cateva zile tot caut ceva pus la punct pe internet de masurare a inductantelor mici si am gasit ceva similar cu dispozitivul in discutie. Asa ca m-a surprins aceasta calitate de a masura frecventele serie si paralel ale cuarturilor, cand mi-am adus aminte ca si eu am incercat sa fac asta, folosind o metoda, tot asa, mai putin precisa. Aceasta imprecizie cauzeaza constructia filtrului scara intr-un mod aproximativ cu consecinte neplacute. Eu cred ca cea mai buna metoda in acest caz e folosirea vobularii.

E frumos ce arata unele din aceste sisteme de masura, dar nu stiu cata precizie este in aceste informatii. Neavand unul, nu ma pot pronunta!

Revin la chestiunea masuratoarelor de inductante. Asa cum stiu ca, YO6PIR este un promotor al acestor montaje, revin si-l intreb daca este satisfacatoare masuratoarea inductantelor mici (sa zicem, intre 10nH..1uH). Chiar acum ma straduiesc sa gasesc o metoda rapida de a masura acest gen de inductante sa pot face niste filtre de banda mai mare, ordinul 3 sau mai mare.

Nu ma intereseaza ce fel de microcontroller e, PIC sau AVR (eu prefer ceva urmas de-al lui 8051 :-)), ci numai sa faca o masuratoare, sa zicem, decenta. Mi-ar place si un masurator mai automat de Q. Din pacate n-am prea vazut, in afara de metodele clasice, sa-l preocupe pe cineva  de pe internet.

Numai bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări