Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super-Multi-Tester

yo6pir

Postări Recomandate

Va salut,

Intentionez sa fac si eu acest tester insa m-am pierdut in multimea de schemele gasite atat pe forum cat si pe siteul nemtilor.

Daca se poate sa-mi confirmati (sau nu) si mie daca schema de mai jos este valabila. O sa folosesc mega 328.

Eventual sa ma indrumati la schema in discurtie pe acest topic, va rog. Vreau sa am posibilitatea sa apdatez softul direct pe placa (o sa incerc versiunea SMD).

I-mi place ideea colegului yo6pir de a combina doua testere, probabil o sa ajung si la combinatia respectiva.

Va multumes anticipat,

Edward

Posted Image

Link spre comentariu

@bentan

ma refer la planul de masa in general nu la folosirea lui in cazul montarii mufelor BNC in momentul de fata pcb este cu plan de masa si nu mi se pare ca ar deranja,acuma daca panul de masa inseamna sa inconjori tot circuitul cu un traseu inchis legat la minusul alimentari, nu prea am proprietatea termenilor in astfel de cazuri, si rog si astept si alte pareri

@edwardo

da,aceasta este schema dar ar fi bine sa folositi lcd cu backlight si legati rezistentaR14 100Ω direct intre anodul backlight si vcc si scapati de jumperul acela(la mine R14 este de15Ω)

atentie la folosirea capsulei SMD pentru µC, numerotarea pinilor nu mai corespunde cu capsula DIL-28 si trebuie sa reproiectati schema de mai sus tinind cont de funciile pinilor nu de numerotarea lor

Editat de ghita57
Link spre comentariu

@edwardo Eu am facut , cred prin 2014, testerul 3in1 dar vad ca s-au sters atasamentele dar l-am facut pe 3 placi separate iar cand a aparut varianta pt. zenere am mai inghesuit un convertor dc/dc. Cititi postul #1935 la pag.129 si luati legatura cu colegul @geomar ca el a proiectat montajul 3in1 pe o singura placa si mie mi se pare mai simplu decat montajul lui @yo6pir.

Link spre comentariu

Am testat si eu ultima varianata, se pare ca s-a rezolvat cu cristalele, mi-a indicat pina la 13 Mhz, singura exceptie a fost un cristal de 2.000 care pe aparatul dedicat indica OK iar aici il vede total aiurea, la fiecare masuratoare indica altceva.

Sint curios cit va mai trece pina cind marii producatori vor scoate pe piata aparate asemanatoare la preturi pe masura!

Link spre comentariu

@Gica57

O sa renunt la jumper. Am nevoie de backlight tot timpul ptr. ca am LCD pe albastru si fara backlight nu vad nimic.

Mai am si cateva LCD-uri normale2X16  dar nu sunt standard HD44780 (1602A/1602B-FL-YBH/1602D/DEW16217SYH) si nu cred ca o sa ma descurc sa le folosesc, trebuie sa fac sapaturi.

O sa refac schema cu capsula smd. Am 3-4 bucati atmega328P-AU, merge la softul (ultima vesiune) care circula pe topic?

Dupa ultimele discutii, sa folosesc direct cristal de 16 ?

Multumesc mult ptr. timpul acordat.

Cu stima.

Edward

@ bentanioan

Stiu cand ai inceput testerul acesta pe forumul vechi (sunt fostul user 25L91N11) si de atunci ma gandeam sa ma apuc de el. Cu munca pe care o am nu am stat niciodata mai mult de 2 luni acasa si l-am lasat pe altadata. Am pana la sfarsitul lui Februarie sa  fac testerul acesta… 

Am facut LCM3 cu PIC pe forumul vechi (Acela pe care la facut Marele Savant), buna scula dar ma gandesc sa-l fac si pe cel cu mega 8 pe aceiasi placa cu testerul de aici.

O sa le pun pe amandoua pe aceiasi placa, daca am timp si piesele la indemana, daca nu las placa libera ptr. LCM pe alta data, macar sa-l fac pe asta din topic ca ma ajuta mult, castig timp.

Multumesc mult ptr. timpul acordat.

Cu stima.

Edward

Link spre comentariu

Pardon!! Ghita57 atentie ca va creati obligatii si se apropie Pastele si...asa mai departe!!!!

"Am 3-4 bucati atmega328P-AU" pai daca aveti 3 sint bune si daca aveti 4 sint bune si 4 si sper sa aveti un pic si simtul umorului!!!!

acuma despre cristal nu stiu cumsa va indrum,daca stiti sa compilati atunci este simplu modificati "OP_MHZ = 8" in "OP_MHZ = 16 in "Makefile"si gata,dar daca nu stiti atunci ii cam albastru pt. ca,sa presupunem luati hex-ul si eep-ul depe site-ul german sau de aiurea acela va fi pentru 8Mhz or d-voastra avind 16Mhz.....

parerea mea este sa puneti de 8Mhz, softul pentru masurarea cristalelor impune 16Mhz dar acesta nu este finalizat si va mai dura finalizarea lui

personal renunt la el deocamdata sa vedem ce o fi mai departe, nepricepindu -ma la crearea programelor n-am altceva de facut

Link spre comentariu

Scuzele de riogoare Ghita57, fara intentie. Multumesc frumos ptr. intelegere.

Aveti dreptate, cred ca o sa merg pe cristal de 8 si cand o fii il schimb cu 16, nu este problema sa schimb din 8 in 16 daca am codul sursa.

Nici eu nu sunt priceput la crearea unui program de la A la Z, nici nu stiu daca se va intampla  curand. Deja am ajuns la 43, si cu toate ca am inceput sa cochetez cu electronica acum 30 de ani, lucrez in alt domeniu.

Numai bine va doresc.

Cu stima

Edward

Link spre comentariu

Scuzele de riogoare Ghita57, fara intentie. Multumesc frumos ptr. intelegere.

Aveti dreptate, cred ca o sa merg pe cristal de 8 si cand o fii il schimb cu 16, nu este problema sa schimb din 8 in 16 daca am codul sursa.

Nici eu nu sunt priceput la crearea unui program de la A la Z, nici nu stiu daca se va intampla  curand. Deja am ajuns la 43, si cu toate ca am inceput sa cochetez cu electronica acum 30 de ani, lucrez in alt domeniu.

Numai bine va doresc.

Cu stima

Edward

ai aici tot ce trebuie 

http://www.elforum.info/topic/29508-super-multi-tester/page-154

Link spre comentariu

am incercat aceasta ultima varianta postata de d-voastra,dl-e Bentan,si nu am observat imbunatatiri fata de variantele precedente, bineintelesca prin asta nu vreau sa spun ca d-voastra ati avea vreo vina,dimpotriva,personal multumesc pentru postare.

am incercat sa compilez cu WINAVR dar imi iese tot 102.xx%,asa ca nu am mai programat.m-am uitat pe VRT SI acolo un anume user"INDMAN'',cred ca un Bentan rusesc!!!!!!!,a postat un .hex si  un.eep(Rev641En_9vSt._SE16MHzCrystal_.zip)pag.311,#671307 compilat din cite imi dau seama cu utilizarea eeprom-ului,arata si varianta de soft si re641 si mai nu stiu ce,pizbrizuri dupa parerea mea ,dar ma rog...,din cit am inteles a schimbat si fusebiti si anume Low=F7,HIGH=D9 si EXT=FD.

am incercat numai softul,chestia cu fusebit am vazut-o dupa ce am programat si l-am lasat asa nu l-am mai programat inca odata

ce vreau sa spun este ca merge oarecum,adica 8Mhz imi arata doar valoarea fara "cm"si ce mai are acolo,rezonatoarele de aceasta valoare nu le vede si merge satisfacator pe valori mai mici rezonatoare si cristale,dar nu trece nicicum peste 8Mhz

numai bine

Editat de ghita57
Link spre comentariu

Asa arata rezultatele cu AtmelStudio 6.2 fara sa folosesc eeprom-ul . Nu stiu de ce nu folosesc si rusi acest soft pt. compilare , poate nu le-a venit ideea , eu nu vreau sa postez pe forumul lor ca nu inteleg limba si poate ma complic . Cred ca este ceva update si pt. WinAVR dar m-am obisnuit cu Atmel.

16 MHz operation configured.
AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega328
Program:   29036 bytes (88.6% Full)
(.text + .data + .bootloader)
Data:        203 bytes (9.9% Full)
(.data + .bss + .noinit)
EEPROM:       45 bytes (4.4% Full)
(.eeprom)

La mine merge la cristale pana pe la 14Mhz (a masurat corect cristale de 14,3 Mhz) iar la rezonatoare a masurat corect pana la 6 Mhz (n-am avut la frecvente mai mari). Fuse sunt H=D9 , L=F7 , E=FC.
 Asa arata fuse de la rusi cu engbedded_fuse_calculator si nu vad nici o diferenta fata de cei folisiti de mine.

Engbedded AVR Fuse Calculator.pdf

Link spre comentariu

Nu inteleg in ruptul capului de ce nu merge la mine,nici cu variantele rusesti nici cu cele ale d-voastra d-le Bentan.Am programat cu compilari in Linux,cu sau fara utilizarea eeprom-ului,nu vrea nici asa.µC este Atmega 328P-PU,am montat pe pinul 21 AREF un condensator de 1nF,nu inteleg si pace.NIci eu nu ma descurc cu limba rusa,traduc cu google si mai mult ghicesc ce se intimpla acolo,pe site-ul german se vorbeste extrem de putin despre masurarea cristalelor,asa ca...,stau si astept 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări