Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Casti

ShadowDaniel

Postări Recomandate

Salut, as dori si eu un amplificator pentru castile de la PC. Am placa audio integrata si se aude cam incet . As dori o schema mai simpla de amplificator deoarece sunt incepator.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ShadowDaniel

11

• remus68

7

• ratza

5

• lorik199

5

Top autori în acest subiect

Ai putea incerca cu doua TDA2003, http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/1449.pdf unde sa limitezi amplificarea modificand R1 si R2 in schema. Valorile initiale ale acestor rezistente fac ca amplificatorul sa aiba o putere de circa 5W. Pentru casti ar fi suficient vreo 2W. Incearca sa citesti mai in detaliu datasheetu de mai sus, poate asa te lamuresti mai bine ce trebuie facut. Schema de aplicatie recomandata de producator e la pagina 6.

Link spre comentariu

daca vrei ceva de calitate, iti recomand sa faci cu lampitreaba e foarte simpla:cumperi o dubla trioda - 6N6P e perfecta, si un socluai nevoie de un traf, de alimentare ,eu am folosit unul de 12 V si vreo 3-4 sute mA, si in sarcina la consumul de 750mA a ajuns la 6,4V, perfect pt lampaiti mai trebuie de asemenea un traf de 12 V, la care legi secundarul la secundarul de 6V(acesti 6 V in sarcina)in primarul lui vei avea cam 100 V, pe care-i redresezi si-i filtreze cu 2 condensatori de sursa atxmai ai nevoie de 2 trafuri identice de 2x12 V si 200mAschema este foarte simpla, in afara de ce am scris mai sus iti mai trebuie 4 rezistentetoata afacerea (tub + soclu) =20 lei, trafuri iesire=10-15 lei trafuri alimentare cred ca ai niste alimentatoare de astea mici pe acasaiti spun ca se aude bestial in casti.....si pt domnul ce a postat mai sus, 2 W in casti e enorm de mult, nu vei mai auzi nimic, DEFINITIVcastile toate au puterea admisa de 0,5 W

Link spre comentariu

TDA2003 e de calitate prea slaba si putere prea mare ca sa il folosesti. Tuburi nu se mierita pentru o placa onboard si fiind incepator nu recomand tensiuni mari de lucru.

Nu stiu exact ce placa ai, dar stiu ca multe placi au chiar un mic amplificator de putere inclus pe ele, dar trebuie sa selectezi de prin control panel de la sunete de undeva pe casti. Daca si asa se aude incet, iti recomand amplificaotrul de mai jos:

http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... on_prj.htm

Eu l-am construit si l-am folosit mult timp pe HD555 de la Sennheiser. Are putere destula cam pentru orice fel de casti. Piesele nu sunt deloc critice, pentru tranzistori finali poti folosi usor BD139 si BD140 care se gasesc. Mai cunosc inca 2 persoane care l-au construit cu rezultate foarte bune.

Tot pe acelas site mai gasesti si alte proiecte, AICI

De exemplu ai putea face unul simplu cu un banal operational: http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... y2_prj.htm

Dar nefiind limitat de baterie recomand sa il alimentezi la ceva de genul +/- 9V din doua stabilizatoare, vezi alimentarea de la primul proiect.

Mult succes!

Link spre comentariu

subscriu cele spuse despre tda2003eu zic ca se merita folosit un amp cu tub, avantajul este ca daca are grija doar de tensiunea de filament sa n-o depaseasca, tubul e indestructibil - doar la ciocam nu rezista :nebunrau: si nu este vorba de tensiuni prea mari aici, tubul merge si la 30 V, eu personal l-am incercat la 90V (maximul admis fiind 120 V la acest tub)si nu cred ca 50-60 V e cine stie ce tensiune, ideal ar fi 100Vse merita si pt o placa onboard, eu pe asa ceva il folosescdoar ca este nevoie sa se acorde o atentie deosebita filtrajului tensiunii anodice, adica eu folosesc 2x560uF urmati de 100uf drosel si iar 100uf,condensatori nepolarizati in paralel la puntea redresoare,in paralel la condensatorii de filtraj, masa comuna, fire torsadate si NU AM BRUM,

Link spre comentariu

Hm... ce casti vrei sa amplifici? Impedanta mare sau mica? ... ca sa stii ce ai nevoie sa "amplifici", tensiunea sau curentul.Castile sunt Hi-end sau se poate si mai bine? ... ca sa stii ce "finete" de amplificator ai nevoie.Hm... un OPA2134 intr-un CMOY e suficient pentru ceva suficient de HiFi. Eventual cu o alimentare simetrica 12V. (Hm... Cmoy-ul poti zice ca e derivat din amplificatoarele de casti Grado RA1... )Pentru ceva mai putin pretentios... LM386 in HeadBanger iti da un plus de juice pentru a duce castile unde nu au mai ajuns...Hm... sau poti face investitia intr-o pereche de casti mai sensibila... care sa se multumeasca cu ce-i ofera placa de sunet si sa eviti o alta componenta(amplificator) pe calea de sunet.

Link spre comentariu

Pai arata-i si schema cu 6N6P. :da

bineinteles ca i-o voi arata[attachment=0]amplif casti 6H6?.JPG[/attachment]

Hm... sau poti face investitia intr-o pereche de casti mai sensibila... care sa se multumeasca cu ce-i ofera placa de sunet si sa eviti o alta componenta(amplificator) pe calea de sunet.

nu mi se pare rentabil sa schimb castile ca am o placa de sunet putoasa d.p.d.v al semnalului de iesiredar fiecare cum crede
Link spre comentariu

Salut, o sa incerc pentru inceput o schema cu 741 deoarece am aceasta piesa, daca nu sunt multumit o sa incerc si alte variante.. poate chiar cea cu tub daca zici ca se aude asa bine. Oricum multumesc de scheme si sfaturi.

Link spre comentariu

Salut.. am facut varianta cu 741 dar nu sunt deloc multumit, se aude tare dar foarte prost, se aude ca un vajait puternic. Ma gandesc sa incerc schema de mai jos, astept pareri.

@lorik199: nu sunt interesat sa lucrez cu tuburi si lampi momentan

@boboBOBO: Mi sa spus ca TDA2003 nu are calitate foarte buna...

@hugo: Mai usor cu acele denumiri, sunt incepator. Nu prea stiu ce reprezinta Hi-end sau Hifi .. eu vreau sa amplific niste casti simple de 20ron de la supermarket :rade:

@bogdan: Multumesc de schema, daca nu voi fi multumit de aceasta o voi incerca pe aceea de la tine, mi-a mai fost recomandata de cineva.

@remus68: Nu prea am stat sa caut pe forum, eram sigur ca nu le voi gasi la cate chestii sunt. Multumesc de linkuri.

Ma scuzati ca nu am raspuns .. dar nu prea am avut timp.

http://www.elforum.info/download/file.php?id=15581&mode=view

Link spre comentariu

741 nu e deloc grozav si nu prea se impaca bine cu sarcina mica, gen 32 ohmi cat ai la casti(ai putea incerca sa mai pui o rezistenta de genul 100 ohmi in serie cu castile sa vezi ce iese). Totusi nu ar trebui sa fie asa de zgomotos incat sa auzi ceva in el, poate ai lasat intrarea in aer cand nu ai conectat semnalul si prindeai brum etc.Amplificatorul din schema de mai sus pare ok, nu stiu sa iti zic cat de performat este in schimb. Spune ce model de casti ai....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări