Vizitator cristi-3 Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Salut!am venit si eu sa va stresez cu intrebarile mele. Am un tref de 220/24V si 16A. Vreau sa fac sursele: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html in doua exemplare(pentru cazul in care vreau o tens mai mare sau un curent mai mare). si pe aceasta intr-un singur exemplar: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html. Acum sa va spun si nelamuririle mele.Pot alimenta cu un singur traf toate sursele?avand in vedere ca curentul debitat este destul de mare?Ma mai gandeam sa fac un redresor calibrat pentru cele 3 surse la care sa le conectez(adica scot partea de redresare si filtrare din fiecare sursa). Mai am un traf de 13V si 3A pe care as putea sa il inseriez cu cel de 24,dar nu cred ca va tine in caz de consum mare pe toate sursele,fiind mai mic.Zic eu.daca am gresit,va rog sa ma corectati. astept parerile,sugestiile si sfaturile voastre. P.S cum se calculeaza valoare unui condensator de filtraj pentru redresor sau a unei baterii de filtrare? Link spre comentariu
Laci Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 "Pot alimenta cu un singur traf toate sursele?" Da poti numai ca o sa ai masa comuna."Ma mai gandeam sa fac un redresor calibrat pentru cele 3 surse la care sa le conectez" Cam tot acolo iese treaba."Mai am un traf de 13V si 3A pe care as putea sa il inseriez cu cel de 24" Nu faci decat sa cresti puterea disipata pe tranzistorii finali, ca sursa lucreaza linear nu in comutatie."cum se calculeaza valoare unui condensator de filtraj pentru redresor sau a unei baterii de filtrare?" Sunt formule dedicate, eu deobicei il simulez, mult mai simplu si mai precis. Link spre comentariu
Vizitator cristi-3 Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 multumesc pentru raspuns.nu vad de ce ar avea masa comuna,fiecare sursa va fi pe placa ei.cu al doilea traf ma gandeam ca ar fi bine sa il inseriez ca sa il ajute pe cel de 24,adica sa ii mai ridice tensiunea un pic. Link spre comentariu
Laci Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Da, poti sa legi in serie ca sa ridici tensiunea.Problema cu masa comuna il intelegi daca desenezi pe o hartie, nu-i mare bai numai ca nu poti sa legi sursele in serie. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Nu pune transformatoarele in serie, iese o mare prostie. Nu inteleg de ce nu faci 3 surse identice ca prima. Cea ed a doua schema cu limitarea la 2.5V si e fixa. Apoi este o problema la schema aia: rezistenta de masurare a curentului e pusa pe masa, ceea ce inseamna ca va iesi un mare haos daca vei vrea sa alimentezi cu 2 tensiuni diferite acelas circuit si vei lega si masele de la iesire impreuna. Practic o sa fai peste cap limitarea de curent.Iti recomand sa faci sursa ata: viewtopic.php?f=41&t=4116&st=0&sk=t&sd=a&start=60 pentru ca are masa direct la iesire.Daca vrei sa faci mai multe surse independente va terbui sa ai cate un secundar total separat pentru fiecare. Link spre comentariu
Vizitator cristi-3 Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 multumesc mult pentru raspunsuri.aveti dreptate!nu se pot inseria.acum am alte intrebari.daca fac o singura sursa ca cea din prima schema ce trebuie sa ii fac ca sa debiteze un curent mai mare?sau cum credeti ca ar fi mai bine:-sa fac doua surse identice(prima schema) pentru a putea debita curenti mai mari si pentru o tens mai mare mai fac o sursa 0-12(15)V si 2-3A pe care sa o inseriez cu una din cele doua.asta cu un al doilea traf separat.sau sa modific prima schema pentru un curent mai mare?eu inclin spre prima varianta.daca gresesc corectati-ma.daca cele doua surse identice au masa comuna inseamna ca pot alimenta si montaje cu tensiuni duble?adica tensiune diferentiala + si -? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Citeste regulamentul!Si apoi gandeste-te la un titlu regulamentar,ca altfel sterg topicul! Link spre comentariu
Vizitator cristi-3 Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 imi cer scuze daca am suparat pe cineva!nu asta este intentia mea.nu stiu cum sa modific titlul.imi cer scuze Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 da,trebuie sa citest regulamentuldupa aia,nu o sa mai superi pe nimeniscrii aici un titlu potrivit si-l modific eu Link spre comentariu
GeoMar Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Referitor la prima schema pe care vrei sa o construiesti,citeste intai topicul "dedicat" [daca pot spune asa] acestei surse viewtopic.php?f=14&t=22142Acolo vei afla si unele raspunsuri la intrebarile tale [printre care si cresterea amperajului la iesire].Apoi ramane sa te hotarasti daca o construiesti sau nu. Oricum succes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum