Vizitator Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 salut,imi raman de pe la proiectele proprii tot felul de furnire si mdf-uri si cum m-am saturat eu asa de strachinile de prin magazinele noastre, m-am gandit sa-mi fac eu o pereche de incinte mai pe gusturile mele minimaliste...o sa postez pe parcursul unei perioade destul de scurte(sper eu), toate etapele de la proiectarea la executia acestor boxe... in speranta ca poate cineva va dori sa execute in paralel cu mine aceste boxe(ceea ce ar fi f. frumos), incep cu a prezenta detalii si planurile incintelor.este vorba de o pereche de boxe tip standfloor, cu difuzoarele: bass Beyma 8WFR-P si tweeter Beyma T2012dupa calculatie, la o frecventa de acordaj de 38.5 hz, am decis ca volumul interior net sa fie de 55 litri(ca compromis intrecea mai lina curba posibila si un volum relativ convenabil), volumul brut este de 60 litri.s-au scazut din volumul brut aproximativ 5000 cmc: difuzoarele, intariturile, fonoizolatia, cabluri, filtru...inca nu am cumparat fizic un port reflex(sa-i stiu diametrul) in baza caruia sa pot determina lungimea... deci aceste valori nu le am...inainte sa dau la taiat de saptamana viitoare, astept eventuale pareri...finisajul va fi furnir zebrano lacuit.multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 un proiect perfect, n-are nimeni nimic de comentat... fantastic! Link spre comentariu
papyreloaded Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 Ce mai astepti? Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 Daca ai loc in casa sa tii incintele la macar 10cm de perete pune portul in spate.Cu ranforsarile ai putea sa insisti si pe suprafata de sus si de jos a boxei.Ranforsarile deja existente mi se par puse la distante egale. Nu e un lucru bun. Favorizezi unde stationare de o anumita frecventa. Nu ar strica sa ranforsezi si spatele. Niste sipci ar face minuni.In penultima sectiune de sus in jos cum vei baga/modifica materialul fonoabsorbant? Va fi munca de ginecolog. Incearca sa faci gaurile mai mari si mai putine, sa poti modifica usor.Ce material vei folosi?Despre difuri n-am nici o idee, nu le-am auzit.Posteaza catalogul pentru cele doua difuzoare. Sa nu cumva sa observam o greseala fundamentala in alegerea lor. Sper sa nu fie cazul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 Ce mai astepti?Sa termin celalalt catralion de proiecte, la care am termene pana de Craciun... unii dintre noi chiar muncesc, nu gluma...In alta ordine de idei, ma gandesc sa bag si o medie, cu inchidere tip bass-reflex dedicata si sa mai bag un woofer, sa le fac de 4 ohm. Le voi folosi pe un Onkyo care poate 4 ohm... va trimit cat pot de repede si varianta asta...difurile ar fi:BEYMA TWEETER T2010 sau T2030 MIDRANGE 5MP60/N WOOFER 8WOOFER/Pmaterialul este MDF 18 mm, cu panoul difuzoarelor MDF 36 mm...bobine, condensatoare, borne, spike-uri, etc., le voi lua de pe un site specializat, impreuna cu difuzoarele... multumesc! Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 21, 2009 Partajează Postat Decembrie 21, 2009 sper ca esti constient ca filtrul se complica foarte mult atat din punct de vedere al costurilor cat si al dificultatii de implementare corecte.Doua difuzoare? Pentru ce? Difurile astea cer volum mare, mai pui si doua bucati si te alegi cu ditamai turnul. Medie cu bass reflex? Cat de jos vrei sa o tai? Probabil o sa o tai peste 100-150Hz, asadar BR-ul nu se mai justifica.Tare ma tem ca vrei sa faci boxele dupa ureche, si nu stiintific. :ghjfgj Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 vreau sa tai media jos la 85hz si sus la 3k-5k...va rog frumos, accept orice pareri, sfaturi, opinii, dar argumentati-le... vreau sa stiu si eu de ce da, de ce nu...sper sa apuc sa fac desenul ala in zilele astea de relax...multumesc! Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 Si ce avantaje speri sa obtii cu asta?La 85Hz s-ar descurca destul de bine si cei doi basi.Filtrarea cum vrei sa o faci? Daca vrei sa filtrezi pasiv in jur a 85-100Hz iti va iesi o bobina imensa, 10mH, daca nu mai mult. Daca spui ca o cumperi de pe un site "specializat" nu m-ar mira sa coste mai mult decat un difuzor, daca au asa ceva pe stoc.Totodata va trebui sa filtrezi basii mai jos de 85Hz, deci alte bobine, alta distractie. Evident, daca mergi activ aceste probleme nu apar, iar in cazul de fata varianta aceasta e mai putin costisitoare, chiar daca necesita un amplif in plus si un filtru activ.Daca le lasi pe toate gramada sa cante in zona joaselor vei obtine un talmes balmes, difuzoarele fiind greu de aliniat, mai ales daca spui ca vei face media reflex. S-ar putea sa apara niste anulari de toata frumusetea.Mai bine muta punctul de taiere mai sus, la 200Hz si foloseste o incinta inchisa pt medie. Ar fi mai usor de integrat dupa parerea mea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 am vrut sa pun in carca "basilor" toata informatia sonora de joase, strict in gama aia unde ea e foarte importanta, in ideea in care "basii" sa-si faca treaba doar acolo si cat se poate de corect... mai apoi, cred ca m-am lasat influentat de niste incinte(de comert) pe care le-am vazut la un moment dat, care aveau cam aceiasi configuratie, chestie care mi s-a parut interesanta... acum nu stiu, cred ca ai dreptate cu media... uneori mai fac chestii si din snobism, nu neaparat argumentate stiintific... culmea...bun, configuratia e: 2 woofere, o medie inchisa, o inalta... la o privire scurta peste caracteristicile difuzoarelor, spuneti ca taierea la 200hz si undeva la 3...5k e in regula?multumesc! Link spre comentariu
Vizitator drakosss Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 Uite un proiect realizat cu dif. beyma : http://www.hi-fi.ro/fhifi/viewtopic.php ... ight=beyma Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 Dintr-o scurta privire pare ok, dar asta nu garanteaza un rezultat final bun. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 bun, niste informatii in plus, multumesc! Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Tweterul T2010 este un tw bun - am facut si eu o pereche de incinte cu el - dar atentie la filtru.Woferul 8Wofer-P nu il cunosc dar parametrii producatorului arata destul de bine. Oricum eu as face o cutie mai mica, undeva la 40 litri cu tunig la 40-45hz. Deasemenea bass-reflexul l-as pune in spate sau in talpa.Nu stiu cum vrei sa faci filtru, dar atentie mare, dupa ureche va fi aproape imposibil... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 foarte simplu, decid frecventele de taiere fct. de ce scrie prin caracteristicile difuzoarelor, caut un calculator de filtre, iau valorile, le comand pe un site si gata... de ce? mai trebuie facut ceva? Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 reteta de mai sus este un drum sigur catre esec...Exista 2 metode de a face niste filtre:Metoda 1 - Urechiometrica: Este o metoda destul de dificila, e nevoie de ceva experienta, cunostinte tehnice, etc. precum si cunoastertea difuzoarelor folosite. In functie de difuzoare alese se alege un anume tip de filtru iar valorile componentelor se pun prin incercari succesive.Avantaje: - nu ai nevoie de aparate de masura si echipamente speciale, costuri reduse.Dezavantaje: - Rezultat incert, multa bataie de cap.Metoda 2 - Cu ajutorul masuratorilor de Impedanta si Raspuns in Frecventa:Trecem peste partea cu proiectatul incintei. Avem incinta gata facuta, difuzoarele montate. Se masoara raspunsul in frecventa si impedanta difuzoarelor in cutie. Apoi datele astfel obtinute se introduc intr-un program de simulare proiectare filtre pasive - se obtine schema filtrului. Se executa filtru si se refac masuratorile pentru verificare. In functie de rezultatele obtinute precum si in functie de sunet se fac eventuale ajustari ale filtrului.Avantaje: - rezultate foarte bune si precise, economie de timpDezavantaje: - E nevoie de aparte de masura, softuri si cunostinte relativ avansate.ps: asta e asa pe scurt, daca vrei detalii am sa revin. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum