Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme LED DIGIT

Vizitator enastase

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

8

• Dr.L

6

• Mikrosha

1

• srdjan

1

Top autori în acest subiect

De unde stii ca nu se deschid complet? Mareste tensiunea pana la 8-9v,recalculeaza rezistentle de 180 ohmi si testeaza din nouDar vezi cum arzi PICulTranzistorii nu trebuie inlocuiti,eu ziceam sa pui ULNul intre pic si rezistentele de 180

Link spre comentariu

asta inseamna ca se deschid putin PNP-urile alea. Incearca cu diode zenner cum am zis mai inainte, ar trebui sa mearga asa.Daca ar fi sa faci toata treaba ca la carte, atunci ar trebui sa pui pe partea de jos, NPN-uri, eventual cu ULN cum ti s-a spus mai devreme, iar pe partea de sus(la anod) sa faci un etaj cu cate 2 tranzistoare, un NPN care comanda un PNP. Asa poti face treaba relativ universala si sa mearga chiar pentru tensiuni destul de mari de alimentare pentru led-uri.

Link spre comentariu

Daca mai ai 4 tranzistori npn prin zona, fa un etaj cu 2 tranzistori pentru comanda anozilor. Respectiv, la ce ai tu acum, din pinii de la microcontroller te duci cu o rezistenta in baza unui tranzistor NPN, emitorul tranz la masa, iar colectorul prin rezistenta aia de 1K il legi la tranz PNP pe care ii ai deja. Si desigur trebuie sa inversezi logica, adica 1 logic iti va selecta digitul respectiv.

Link spre comentariu

Dr.L,Are 7V pe alimentarea de la led-uri, si 5V pentru pic, deci la capatul rezistentei aleai de 1K s-ar vedea fie 0 fie 5V, adica fata de emitor fie -2V fie -7V. Deci ambele tensiuni pot deschide tranzistoarele pentru ca ai curent prin BE. Eu ziceam sa puna inca o rezistenta intre B si E pentru a face un divizor in asa fel incat pe BE sa ai sub 0.5V cand de la iesirea picului ai 1 logic. Problema e ca si in cazul asta se deschid putin tranzistoarele, trece un curent mai mic prin emitor, dar trece. De asta se vad aprinse putin segmentele. Cea mai simpla solutie era asta cu rezistentele dar se pare ca nu suficient de buna. Ar putea si cu zennere dar mai bine sa nu se mai complice pentru ca e totusi o improvizatie. Corect s-ar face adaugand inca un tranzsitor NPN care sa comande PNP-ul.

Link spre comentariu

Am inteles,asa e!Totusi divizorul rezistiv ar trebui sa mearga,daca e calculat(trebuie sa se stie curentul de baza al trz,care e cel de colector/amplificare). Si in schema tensiunea aia nu e de 6V? Oricum tensiunea trebuie marita!

Link spre comentariu

Sau mai poti conecta cate o rezistenta de 1k intre baza si emitorul fiecarui tranzistor pnp.

Am vorbit despre asta deja, dar e prea putin 1K. Dr. L, Tensiunea s-a mai marit spre 7V prin adaugarea de diode in masa stabilizatorului. Totusi, tranzistorul ala se deschide putin si are un curent prin colector si cand pui 100mV pe baza, pentru simplu motiv ca va trece curent prin BE care o sa fie amplificat. Cat de mare este curentul ala determina cat o sa se aprinda LED-urile. De asta zic ca mai bine sa renunte la idea cu divizorul si sa mearga pe folosit cate o pereche NPN - PNP pentru fiecare anod.
Link spre comentariu
Vizitator enastase

am obosit de atatea teste! oricum multe multzumiri. sincer!pana la urma dupa ce am documentat problema am ajuns la concluzia ca cel mai "safe" este sa fac dupa schema din attach (intr-adevar este ceea ce atzi zis si voi ;-)o sa refac cablajul si o sa revin. aaa. trabuie sa modific si softul din PIC pt. ca se inverseaza totul...

Link spre comentariu
Vizitator enastase

pana una alta a trebuit sa fac un afisaj de pretz. tot cu 16f628. cifrele se schimba di 2 butoane (up si next)partea buna e ca schema atasata (cu ULN si cate 2 tranzist.) a mers perfect din prima! singura modificare a fost 1K in baza la NPN plus rezistentze de 330R dupa ULN pt. 12Vatasez si poze. cand o sa mai am ceva timp o sa finalizez si ceasul :-)MULTZUMESC la totzi pt. suport!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări