Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme LED DIGIT

Vizitator enastase

Postări Recomandate

Vizitator enastase

buna,am facut un ceas cu uC PIC16F628 si cu afisaje LED digit 7 segmente. multiplexare 4 tranzistori BC 557C cu 1 K in baza, 7 rezist. 330R pe segmente, alimentare 5Vinitzial am pus KW1-561ASA (rosu anod comun, 1 led per segment) si totul a fost OK, apoi am inlocuit afisajul cu KW1-1801AOA (rosu, anod comun, 3 led per segment inseriate) si nu se aprind suficient de tare. Ba mai mult, cifra 1 (2 segmente) e mai puternica decat cifra 8 (7 segmente). Am schimbat rezistentzele cu unele de 180R, am micsorat la 330R rezistentza din baza tranzistorului ... la fel!sigur s-a mai lovit careva de asta, poate ma lumineaza si pe mine (si LED-urile cum trebuie! :-)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

8

• Dr.L

6

• Mikrosha

1

• srdjan

1

Top autori în acest subiect

alimentare 5V

P?i pentru inceput observ ca displayul pe care vrei sa-l folose?ti merge la 6V, iar multiplexat ar trebui chiar mai mult de-atat.Daca 1 se aprinde mai tare ca 8 inseamna ca-ti scade si tensiunea pe anod, ai pus cumva rez pe anod?
Link spre comentariu
Vizitator enastase

anodul se deschide prin tranzistori BC557C cu 1K in baza.intre timp am alimentat uC-ul PIC la 5V si tranzistori la 6V si parca e si mai ciudatpot sa atasez schema...merci

Link spre comentariu

pai mie mi se pare simpla logica... ai 3 led-uri pt fiecare segment exceptie cratima de 2 leduri... caderea de tensiune pe led e de 1.8v*3=5.4v deci tind sa cred ca nu ai pus cate o rezistenta pt fiecare led ci pt fiecare serie de 2 respectiv 3 leduri... avand cadere de tensiune inseriata pe ele practic rezistenta ta pt protectia ledurilor e prea mare. ideal ar fi sa faci conexiunile si sa calculezi rezistentele in asa fel incat sa ai 15-20mA pe fiecare ledformula de calcul a rezistentei e Rled=(Ue-(Uled1+Uled2+Uled3))V/0.020mA unde gruparea Uled1+Uled2+Uled3 < Ue. Daca va depasi atunci trebuie sa refaci conexiunile ca sa nu depaseasca. lumina ledurilor e data de curentul ce trece prin ele. deci daca faci ca prin toate ledurile aprinse sa treaca 15mA toate vor lumina la fel si vor avea o viata aproximativ la fel de lunga si frumoasa...

Link spre comentariu

In ultima configuratie e normal sa ai ozn-uri.Asta pentru ca si atunci cand PIC-ul scoate 1 logic, 5V tranzistoarele se deschid pentru ca aplici 1V pe BE+rezistenta de limitare. Tranzistorul se deschide de pe la vreo 0.5-0.6V pe BE. O solutie ar fi sa mai pui o dioda zenner de 2.7-3.6V in serie cu rezistenta aia de 1K(cu catodul inspre tranzistor) si sa maresti tensiunea aia de 6V putin, de exemplu mai poti adauga o dioda(sau doua) in serie cu masa la 7806 si obtii 6.6v care probabil te ajuta mai mult. Ti se aprinde cifra 1 mai puternic decat celelalte pentru ca e formata din mai putine segemente, deci trage un curent mai mic din tranzistor, impliciti tensiunea lui de saturatie e mai mica, deci ramane mai mult pentru led-uri. Cum led-urile sunt elemente neliniare, e necesara o variatie mica de tensiune pentru a produce efecte puternice, de aici iti scade mult intensitatea cand cuplezi mai multe segmente.

Link spre comentariu
Vizitator enastase

in primul rand merci de raspunsuri.am marit tensiunea cu diodele pana aproape de 7Vnu am zenner la indemana... dar as putea rezolva sa se deschida corect tranzistoarele altcumva?merci

Link spre comentariu

hm.... incearca cu cate o rezistenta de 220 ohmi intre baza si emitorul fiecarui tranzistor. Asta ar mentine tensiune mica pe BE cand ai 5v la iesire si ar trebui sa fie suficient sa deschida ok tranzistoarele cand ai 0V pe iesirea de la uC. Daca nu ai 220 ohmi pune ceva mai mare, dar cred ca 330ohmi deja ar fi prea mult. Poate ai 220 sau 270....

Link spre comentariu

pai mie mi se pare simpla logica... ai 3 led-uri pt fiecare segment exceptie cratima de 2 leduri... caderea de tensiune pe led e de 1.8v*3=5.4v deci tind sa cred ca nu ai pus cate o rezistenta pt fiecare led ci pt fiecare serie de 2 respectiv 3 leduri... avand cadere de tensiune inseriata pe ele practic rezistenta ta pt protectia ledurilor e prea mare. ideal ar fi sa faci conexiunile si sa calculezi rezistentele in asa fel incat sa ai 15-20mA pe fiecare ledformula de calcul a rezistentei e Rled=(Ue-(Uled1+Uled2+Uled3))V/0.020mA unde gruparea Uled1+Uled2+Uled3 < Ue. Daca va depasi atunci trebuie sa refaci conexiunile ca sa nu depaseasca. lumina ledurilor e data de curentul ce trece prin ele. deci daca faci ca prin toate ledurile aprinse sa treaca 15mA toate vor lumina la fel si vor avea o viata aproximativ la fel de lunga si frumoasa...

@enastase S-a ars picul?De ce?16F628(in toate versiunile) suporta pe iesiri max.20mA la cei 5V,ori daca-i dai mai mult de 5V...Asa ca pune un tranzistoras pe fiecare iesire si alimenteza afisorul la cat e necesar(5,4V+~2V ca sa mearga bine ledurile)si R de limitare la ~15mA dupa cum bine spune srdjan.
Link spre comentariu

@enastase S-a ars picul?De ce?16F628(in toate versiunile) suporta pe iesiri max.20mA la cei 5V,ori daca-i dai mai mult de 5V...Asa ca pune un tranzistoras pe fiecare iesire si alimenteza afisorul la cat e necesar(5,4V+~2V ca sa mearga bine ledurile)si R de limitare la ~15mA dupa cum bine spune srdjan.Nu ai vazut pe schema ca are 2 alimentari? una de 5V pentru PIC si una de 6V pentru led-uri?Printre altele, a mers solutia cu rezistente BE ?

Link spre comentariu
Vizitator enastase

@dr. l. ||| se pare ca a fost o eroare de scriere. vroiam sa zic ca NU am ars PIC-ul. am ars eu multe altele si am invatzat ceva din asta :-)

ok. lasand asta deoparte, care ar fi o solutzie concreta?

cum multiplexez niste banale afisaje cu 3 LED-uri pe segment?! imi vine greu sa cred ca sunt primul care are problema asta. n-a mai facut nimeni un ceas cu afisaj mai mare?

o idee ar fi: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/Led/Led.html

Link spre comentariu

Pui cate un set de rezistente pt fiecare segment,deci 7x4 rezistenteSi tensiune de alimentare pt leduri mai mare,8-9vIntr-adevar ULN2003(arie de tranzistoare,500mA) e f bun pt scopul tau si e doar 2 lei Deci PICul sa comande ULN-ul si apoi cele 4 sturi de rezistente

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări