Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare lanterna cu leduri de la 220v

Vizitator pil

Postări Recomandate

Salut ,

Mi-a dat cineva o lanterna chinezeasca facuta bucati si nu pot sa imi dau seama cum trebuie sa fac legaturile pentru alimentare . Din cate am observat acumulatorul se incarca direct de la 220V printr-o rezistenta si apoi tensiunea este redresata cu ajutorul celor 2 diode , dar nu sunt sigur si mi-e frica sa fac incercari direct la 220v

:speriat

Poate ma ajuta cineva si deseneaza o schema in paint .

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

3

• addysoftware

2

• dragostalpau

1

• cristian_draghiescu

1

foloseste sch de pe electroniq,e valabila;condensatorul electrolitic nu-l mai pui -e destul accu, si aca ai nelamuriri intra pe forumul d'acolo si intreaba-l pe admin(ca doar el a postat sch)

Link spre comentariu

Mersi pentru scheme . Acum ma mai lovesc de inca o problema ... Nu stiu ce voltaj sa aleg pentru dioda zenner. Ledurile sunt legate in paralel (7 leduri pe o faza a intrerupatorului si 3 pe cealalta) si se leaga de + acumulatorului printr-o rezistenta de 6 OHM. O dioda zenner de 5V este buna ?

Link spre comentariu

si inca un detaliu .. acumulatorul cand este terminat aproape de tot (ledurile lumineaza ff slab) are 3.7 v (cu ledurile stinse) . Am incarcat acumulatorul pentru cateva secunde de la o sursa reglabila si consuma un curent de aprox 75 mA la 5V.Si intrebarea ramane la fel : pot sa folosesc dioda zenner de 5v ?

Link spre comentariu

pai asta e problema ca lanterna nu are nici o dioda zenner. Are 2 diode 1n4007 , si din cauza asta nu stiu ce dioda sa folosesc. Si pe internet nu am gasit nicio schema fara dioda zenner.

Link spre comentariu

Am scos schema la o lanterna veche (de pe vremea cand aveau becuri,acum vre-o 6 ani).Acumulatorul e cu plumb cu 2 celule (gasesti capacele de cauciuc sub plasticul din centrul acumulatorului pe unde poti sa mai adaugi apa distilata -cateva picaturi- daca nu mai tine),intre placi avand fibra de sticla ca separator.Stie cineva cati mAh are un acumulator ca acesta,sau orice alta informatie despre el?A doua poza e despre cum cred eu ca trebuie sa legi ce ai tu presupunand ca firul din dreapta al led-ului e legat la minusul bateriei.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Nu trebuie nici un zener, schemele acelea erau pentru un alimentator de sine-statator, fara acumulator, si in lipsa sarcinii tensiunea ar fi urcat spre 300Vcc fiind limitata doar de condensatorul de filtraj, care in ceva timp ar fi facut poc. Acumulatorul limiteaza tensiunea la cat are el.

Link spre comentariu

Dap, dar mai citesc si altii topicul cand googalesc dupa informatii si e bine cand gasesti info chiar daca topicul e vechi de 5 ani (sa zicem).

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator uly

Eu cred ca trebuie sa punem o dioda zenner....nu de alta, dar copii mei si eu am ars nu stiu cate lanterne introducandu-le in priza cu ledurile aprinse sau jucandu-se la intrerupator in timp ce erau in priza....intrerupatoarele erau tip push cu mai multe pozitii, si nu stii cand sunt aprinse si cand nu :jytuiyu Deci, o dioda zenner cu valoarea cu 1-2 volti mai mare decat tensiunea acumulatorilor e arhisuficient....

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Eu cred ca trebuie sa punem o dioda zenner....nu de alta, dar copii mei si eu am ars nu stiu cate lanterne introducandu-le in priza cu ledurile aprinse sau jucandu-se la intrerupator in timp ce erau in priza....intrerupatoarele erau tip push cu mai multe pozitii, si nu stii cand sunt aprinse si cand nu :jytuiyu Deci, o dioda zenner cu valoarea cu 1-2 volti mai mare decat tensiunea acumulatorilor e arhisuficient....

Pai tocmai de asta nu se pune zener-o arzi si cumperi alta.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări