Sharky Postat Decembrie 17, 2009 Partajează Postat Decembrie 17, 2009 Eu cunosc multi de schimba "tunuri" de bas si stiu cat ii duce capul. N-are sens sa vorbesti cu ei de calcule ca ii pierzi de la primele cuvinte. In schimb ei iti eplica cum boxa pusa la unghi ascutit da cativa dB in plus fata de una cu muchiile paralele/perpendiculare cu podeaua. Criteriile dupa care se uita e sa aiba cursa lunga, putere cat mai mare, conul din ceva material exotic, exclus hartie, ca e naspa. Ei gandesc ca bmw-ul e naspa ca masina, fiind prea antifonat si totul suna "as it is". Evident cand e vorba de upgrade al sistemului audio incep prin a pune un subwoofer in portbagaj. DAca mai sunt bani mai intra acolo si niste difuzoare.Boxele le schimba de plictiseala. Nu au ei o metrica anume dupa care evalueaza cum suna, eventual cat de tare zbarnaie tabla, sau cat de lung si huruit "coboara" basul si infunda urechile.Atentie, vorbesc despre cei pe care ii cunosc eu, dar am impresia ca acestia sunt si beneficiarii serviciilor lui Claudiu in mare proportie.Luati asa ca mod de gandire sunt clientii ideali, nu stiu prea multe deci usor de dus de nas.Si mie imi place basul, atata timp cat isi pastreaza proportiile, huruielile facute de o masina care sta la stop cu basul la maxim ma obosesc si automat dau volumul incet. E bun asa de distractie, ca si cand pusti petarzi, dar de la un timp te saturi, vrei ceva care sa si cante, nu doar sa vibreze separat de muzica. Link spre comentariu
Toader Postat Decembrie 17, 2009 Partajează Postat Decembrie 17, 2009 Puteti explica logica concursurilor de SPL la car audio careva?Adica, stiu despre ce e vorba, dar care e faza cu asa ceva? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 Puteti explica logica concursurilor de SPL la car audio careva?Adica, stiu despre ce e vorba, dar care e faza cu asa ceva?Poti explica logica masinilor de curse? La fel e si cu concursurile de SPL. Pentru distractie, si pentru publicitatea pe care o primesc sponsorii. Link spre comentariu
Toader Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 Deci doar atat se cauta cu concursurile - SPL si iar SPL?Trist.Poate ma insel, caci am cunoscuti care chiar cauta fidelitatea in masina, inaintea SPL-ului. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 sunt si concursuri in care accentul se pune pe calitate. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 sunt si concursuri in care accentul se pune pe calitate.Sunt mai multe clase. Exista concursuri si de SPL si de SQ, si cam de tot ce vrei. Daca Toader s'a referit strict la cele de SPL, acolo numai de galagie pe o singura nota e vorba. La cele de SQ este vorba de o redare echilibrata. Link spre comentariu
Toader Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 Inseamna ca mai e o sansa ptr sunetul bun si in masina.Multumesc de raspuns.Stiam ca niste romani au castigat ceva premiu pe Europa parca in anii trecuti cu un sistem Focal pe un Citroen si nu la SPL. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 Din Focal nici nu poti scoate SPL, au sensibilitate mica, si Xmax tot mic. Sunt difuzoare de ascultat nu de facut petrecere. Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 O sa vin eu cu o intrebare. Ma intereseaza cum se poate masura "cabin gain" (amplificarea frecventelor joase inauntrul masinii, datorita dimensiunilor interioare), si de la ce frecventa incepe. Trebuie SPL-metru sau se poate estima?hai ca iti raspund eu: Nu se poate masura. Masurarea corecta sub 200hz se face doar in camera anecoica. Chiar daca exista un astfel de gain nu cred ca se afla in zona frecventelor redate de un sub-woofer. Poate intr-o dubita. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 hai ca iti raspund eu: Nu se poate masura. Masurarea corecta sub 200hz se face doar in camera anecoica. Chiar daca exista un astfel de gain nu cred ca se afla in zona frecventelor redate de un sub-woofer. Poate intr-o dubita.Poate ne explici cum ai ajuns la aceste concluzii. Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 DA. Raspunsul este foarte simplu. Lungimea de unda este data de viteza sunetului impartita la frecventa. In cazul nostru viteza de propagare a sunetului este de aprox 343m/s. La 40Hz asta inseamna 343/40=8.575m. La 80hz lungimea de unda a sunetului este de 4.28m. Are rost sa mai continui explicatiile? Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Aaaa, si sa nu uitam ca pierderile in peretii unei masini (adica tabla de 0.3mm si sticla) sunt foarte mari in comparatiie cu pierderile dintr-un mediu domestic unde avem beton, caramida, etc. in grosimi de min.15cm. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Are rost sa mai continui explicatiile?Da.Insista te rog pe tema: "Lungimile de unda mai mici decat distantele dintre pereti nu sunt amplificate", indiferent daca e vorba de masina sau de casa. Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Stai asa ca nu vorbim despre acelasi lucru. Eu nu am spus nicaieri ca nu pot fi amplificate. Eu ma refeream la gainul natural dat de incaperea in care se face auditia. Orice incapere aduce un plus de pana la 12-18dB la frecvente joase in anumite conditii. Eu despre asta vorbeam mai precis de faptul ca nu se pot masura obiectiv aceste frecvente decat in mediu anecoic. Motivele pentru care nu se pot masura sunt rezonantele nedorite precum si microfoanele care sub o anumita frecventa pierd foarte mult in precizie datorita faptului ca lungimile de unda sunt foarte mari.Sper ca m-am facut inteles.... Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Chiar daca exista un astfel de gain nu cred ca se afla in zona frecventelor redate de un sub-woofer. Poate intr-o dubita.La asta ma refeream. Castig exista in unele conditii si sub cea mai joasa unda stationara.Obiectiv 100% evident ca nu poti fi decat in mediu anecoic, de acord, dar se poate face un compromis, sa zicem ca scoti subwooferul intr-un camp foarte larg, departe de orice reflexie, mai putin cea data de sol. Daca e sa il pui in masina gain-ul va fi scos clar in evidenta.Iar daca masori se presupune ca ai scule adecvate, altfel n-are sens sa te apuci in primul rand. Ca si cand te-ai apuca de electronica fara voltmetru. M-am speriat ca incerci sa ne explici cum in spatii mici nu se poate obtine bas. Chiar daca pare ridicol am vazut pe multi ce traiesc cu impresia asta, dar nu cred ca are rost sa polemizam in continuare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum