Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor step-down (inlocuire mosfet canal P cu canal N)

Postări Recomandate

Salut,Vreau sa realizez un convertor 24/12V care sa suporte un curent de 15-20A pentru al folosi intr-un camion la alimentarea aparatelor care necesita o tensiune de 12V.Deoarece tranzistoarele mosfet canal N au caracterictici mai bune compatativ cu cele canal P as dori niste sfaturi in a realiza un montaj pentru comanda acestora.Am incercat pana acum schema de mai jos dar la un consumator de 2A scade tensiunea cu 600mV si se incinge mosfetul.Partea cu TL-ul e cea din datasheet, mai jos e doar comanda mosfetului.Va multumesc pentru timpul acordat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Salut,Din cele descrise mie mi se pare ca nu este comanda suficienta la mosfet. Solutia ar putea fi marirea capacitatii lui C1, ca sa sustina tensiunea de comanda pe un interval mai lung si utilizarea unei diode D1 de curent mai mare. D1 trebuie sa fie rapida, nu merge seria 1N400x.Metoda sigura de depanare este cu osciloscopul si vizualizarea formelul semnalelor. Asa e doar speculatie.Pe de alta parte, de ce nu folosesti un integrat dedicat configuratiilor buck ajutat cu un tranzistor extern? Cred ca ar fi mai simplu. @lorik,Transformatoarele merg numai in curent alternativ. Nu te mai repezi asa ... Stiu ca ai intentii bune, dar asta nu e intotdeauna suficient :)Cirip

Link spre comentariu

Masoara tensiunea in colectorul lui Q2 si la bornele lui C1. In colectorul lui Q2 ai pulsuri si masuratoarea cu un voltmetru nu o sa-ti spuna prea multe, dar trebuie sa vezi peste 24V. Pe C1 ar trebui sa ai cel putin 10V. Daca nu, atunci nu ai tensiune suficienta de comanda a mosfetului.Daca tensiunea e suf de mare, deja cred ca trebuie pus osciloscopul acolo si vazut cum arata tensiunile pe acolo. E posibil sa disipe si pe fronturile de comutatie, daca sunt prea lenese. In orice caz, cand e in conductie, poarta mosfetului trebuie sa fie cu minim 7-8 volti mai mare decat tensiunea sursei (mosului). Daca nu, e normal sa se incinga. Dar asta o vezi numai cu un osciloscop.Cirip

Link spre comentariu

Tensiunile sunt asa:Colectoru lui Q2=35VTensiunea pe condensator 15V.Eu cred ca nu comand bine montajul deoarece frecventa masurata in grila mosfetului e de 25KHz si cea setata ar trebui sa fie pe la 44KHz.Spun asta deoarece am pus un canal P si la 2A mosfetul e rece (fara radiator) si frecventa din grila e aproximativ 44KHz.Am sa desenez schema si o postez sa va dati cu parerea.

Link spre comentariu

Tensiunile mi se par rezonabile.Cum ai masurat frecventa? Ai osciloscop? Poti sa postezi niste forme de unda? Valoarea bobinei este cea din schema? Schema este exact ce ai facut sau e o schema aproximativa?Eu cred ca problema este in partea finala, adica ceea ce ai postat deja, dar ar trebui vazute niste poze de pe osciloscop.Cirip

Link spre comentariu

Din pacate nu am osciloscop i-ar frecventa am masurat-o cu multimetrul (masoara si frecventa)Schema este exact cea postata nu am modificat nimic...in postul de mai sus ma refeream la partea cu TL-ul.Am uitat sa specific ca tensiunea de alimentare este de 28V.La bobina am facut o greseala...nu am scris valoarea, a ramas cea setata de program.Bobina are 28 spire cu conductor de 1.8mm.Dimensiunile toroidalului sunt:Diametru exterior = 34mmDiametru interior = 19mmInaltime = 11mmAm desfacut un convertor 24/12V 20A si din el am luat dimensiunile toroidalului si tot de acolo si frecventa de ~44Khz.

Link spre comentariu

Masuratoarea frecventei cu multimetrul este supusa unor erori grosolane. Daca forma de unda nu e frumoasa, "frecventmetrul" poate fi usor pacalit sa arate altceva.Inteleg ca nici valoarea bobinei nu este clara.Revin acum asupra tensiunii masurate pe C1. Daca alimentezi la 28V si pe C1 ai numai 15V, adica jumatate, asta e semn ca excursia tensiunii in sursa fetului este mica. Asta poate fi din comanda, dar fara oscilo imi e imposibil sa fac presupuneri.Daca tot am descoperit ca bobina de 120uH nu se stie clar de cat e, ce alte componente mai sunt schimbate fata de ce e scris pe schema? Ce dioda folosesti ptr D4?Desi osciloscopul este f important, as mai incerca ceva. Masoara tensiunile pe bazele si emitoarele lui Q2 si Q3 cu voltmetrul pus pe tensiune alternativa si cu un condensator de 0.1 - 1uF in serie cu sonda, apoi posteaza tensiunile.Cirip

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Avand putin timp liber m-am apucat serios de treaba legat de sursa asta.Am facut niste modificari la partea de comanda a mosfetului si acum mosfetul se incalzeste in limite normale.Am vizualizat si forma de unda cu un osciloscop (am desenat-o in imaginea de mai jos) dar nu pare a fi dreptunghiulara 100%.Am vizualizat unda in colector la Q4 si in grila la mosfet si arata la fel.Cum as putea inbunatati forma de unda?Una peste alta ma apuc si de facut cablajul final si cer si parerea voastra in legatura cu alesul componentelor.Tranzistori de comada ii pot folosi pe astia?MPSA42 NPNMPSA92 PNPI-ar la mosfet m-am gandit la:IRF1407PBFLa dioda chiar nu stiu ce sa pun.Am facut o gramada de teste cu diode din sursa de calculator si toate se incalzeau destul de tare.Orice sugestie e binevenita.In final vreau sa fie capabil sa sustina un curent de 20A la tensiunea de 13.8V.Daca e nevoie concep cablajul cu mai multe mosfeturi si diode in paralel in ideea sa functioneze cat mai rece.

Link spre comentariu

Forma de unda cel mai probabil apare asa pt ca ai folosit sonda x1, care din cauza capacitatii cablului se comporta ca un filtru trece jos. Incearca cu o sonda x10 (vezi ca sunt documente pe net, poti sa'ti construiesti singur sonda, eu asa am facut), si ar trebui sa fie ok. Uite aici: http://www.cromwell-intl.com/radio/probes.html Pentru "corpul" sondei trebuie sa fii un pic creativ, eu am montat'o intr'un marker. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări