Cilibiu Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Am un display care imi controleaza turatia la un ventilator, imi indica turatia si am buton de reglare turatie, defapt sunt 2 butoane push, un mai tare altul mai incet, problema este ca scrie in cartea lui sa nu se foloseasca mai mult de un ventilator la acest ansablu, eu vreau sal folosesc la 7 ventilatoare, problema este ca tranzistorul intern este SMD si nu as vrea sami bag nasul pe acolo sa il inlocuiesc, ma gandeam daca este cuma o aplicatie cu un tranzistor NPN care sa comande cele 7 ventilatoare, ma refeream ca pe baza tranzistorului sa intre U care iese din acel display iar ventilatoarele sa fie conectate la tranzistor! Nu stiu daca mam explicat bine dar sper sa intelegeti la ce ma refer!Va multumesc inca o data pentru ajutorul dat!P.S am uitat sa zic ca dysplayul vine alimentat la +12V si +5V, iar coolerele sunt de 12V! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Bag? schema controlerului. F?r? ea e greu s?-?i dea cineva cu p?rerea ?i s? rezulte ceva func?ional din prima. Link spre comentariu
boboBOBO Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 uite aici o schema schema , poti sa controlezi mai mult de 7 ventilatoare , suporta 3A , daca ai consum mai mare de 3A foloseste IRFZ34N ! Succes ai aici link : http://www.solorb.com/elect/solarcirc/pwm1/ PS : daca faci schema mai bine te rog da-mi si mie un pm ! Link spre comentariu
one Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Trebuie sa mai pui un tranzistor extern, probabil controllerul are la iesire un semnal PWM.Coolerul are 3 sau 4 terminale? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 17, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Coolerul are 3 fire iar schema lui nu am cum sa o pun deoarece nu o am si daca as aveao vati uita ca la felu 10, adik ma refer ca e tare complicat sistemul, daca vreti va pun o poza cu ansablul si atunci poate va dati seama cat de complicat este, mersi pentru poza dar nu este cea ce am eu si ce imi trebuie! Sincer nu stiu daca e controlat cu PWM pentru ca coolerul are al 3 fir ca monitorizare turatie si imi si arata pe ecran la ce turatie este! poate este posibil dar nu cred ca un ansablu asa mic sa faca asa ceva!Mai jos pun poza de la ce era ecranul, adik de la o unitate de PC, poza este mai jos, daca vreti poze detaliate maine cand am timp le pun! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 18, 2009 Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 si daca as aveao vati uita ca la felu 10, adik ma refer ca e tare complicat sistemulDac? tu nu e?ti în stare s? cite?ti ?i s? în?elegi o schem?, nu înseamn? c? nici noi nu sîntem. Bag? poza aici. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 18, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 Uite si o poza a ansablului si cum ajm zis nu am schema acestuia am zis"daca as aveao"! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 18, 2009 Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 Vezi c? lîng? mufe ai numele fiec?rui semnal, n-ar trebui s? fie prea greu s? le conectezi.EDIT: ar trebui s? scrie ?i în manualul de utilzare care pe unde vine. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 19, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Am toate mufele de conectare si stiu sa le conectez , dar mai inteles gresit, tranzistorul din acest ansablu duce max 1 ventilator mai puternic, max 0,5A, eu vreau sa pun 7 ventilatoare care in total consuma 2A la turatie maxima, iar tranzistorul SMD nu as vrea sal scot si sami bag nasul pe acolo, doar daca nam alta optiune, dar pana atunci vreau sa integrez un tranzistor de 3A in ansablu si coolerele sa fie controlate de acel tranzsitor care la randul lui este controlat de acest ansablu din poza!Sper ca am fost explicit! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Aha. Am în?eles eu gre?it la început, credeam c? nu ?tii cum s? legi controlerul. P?i e foarte simplu în cazul ?sta. În loc de ventilator ac?ionezi un releu care o s? închid? circuitul ventilatoarelor. În felul ?sta po?i pune ventilatoare cît suport? contactele releului ?i nici nu umbli în controler. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 19, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Mam gandit si eu la asta dar nu este cea ce vreau eu, acest ansamblu controleaza turatia coolerelor , adik de la 600RPM pana la 3000RPM, eu vreau ca acest control sa ramana. Este variabil ! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Atunci nu-?i r?mîne decît s? schimbi tranzistorul de comand? cu unul mai zdrav?n. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Sau sa comanzi din placa nemodificata un alt tranzistorIntai trebuie ori sa aflii ce trazistor e ala,ori pe care ramura lucreaza(pe + sau pe -) Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 19, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Multumesc mult de sfaturi si o sa ma apuc sa caut seria lui si sa il schimb cu unul de minim 3-4A! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Martie 18, 2010 Autor Partajează Postat Martie 18, 2010 Am rezolvat treaba, am luat un tranzistor mj13007 , iesirea din "controler" am puse pe B-aza tranzistorului, C-olectorul la +12V iar intre E-miter si GND am pus ventilatorul, fara nici o alta rezistenta sau altceva, merge perfect, control de la 0-100%, am o cadere de 0,7V pe tranzistor la 3 ventilatoare, tranzistorul e pus fara radiator, controlul de tensiune ce venea din "controler" era pe V+!Multumesc de sfat, dar cu aceasta improvizare am scapat de inlocuit tranzistorul SMD! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum