Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat de sudura

Vizitator obitzu

Postări Recomandate

Salut,este cineva care lucreaza momentan la un invertor de sudura?

eu m? enervez cu a?a ceva, vreau s? fac o schem? simpl? cu piese u?or de g?sit, dar experimentez la ea sporadic.În primul rând o s? fac o poz? cînd am timp cu o gr?m?joar? de feturi ?i igbturi arse.Schema la care lucrez nu-s sigur c? o s? func?ioneze, dar pe parcurs dac? o s? se comporte ok am s? o ata?ez undeva pe aici.Urgent trebuie s? mai fac rost de FETURI, rezerva s-a cam golit.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

9

• em2006

8

• c_anicai

8

• suiram

4

Top autori în acest subiect

eu m? enervez cu a?a ceva, vreau s? fac o schem? simpl? cu piese u?or de g?sit, dar experimentez la ea sporadic.În primul rând o s? fac o poz? cînd am timp cu o gr?m?joar? de feturi ?i igbturi arse.Schema la care lucrez nu-s sigur c? o s? func?ioneze, dar pe parcurs dac? o s? se comporte ok am s? o ata?ez undeva pe aici.Urgent trebuie s? mai fac rost de FETURI, rezerva s-a cam golit.

Banuiesc ca ai o schema proprie nu ca cea de aici http://danyk.wz.cz/svar.html
Link spre comentariu

banuiesc ca ai o schema proprie nu ca cea de aici http://danyk.wz.cz/svar.html

schema aia pare bun?, dar trebe traf de ie?ire cu intrefiersunt cu tot felul de fire în?irate pe mas?.Traful de e?ire vreau s? îl fac pe tor care il am diametru 5,5cm ?i in?l?imea 3cm, l-am g?sit cu primarul gata bobinat 30 spire sarma de 2mm, practic m? joc un halfbridge cu feturi alimentat la 600 vol?i excitat cu un invertor halogen?i cum feturile la 900 vol?i sunt greu de g?sit am sa fac totu?i halfbridge la 300 vol?i cu mai multe feturi in paralel s? suporte amperajul, am ni?te feturi IXTQ88N30P dar m? gândesc c? 300 vol?i tensiunea e cam mic?.
Link spre comentariu

nu ?tiu dac? e bine cum procedez, am la ie?ire o component? de vre-o 50 - 100 khz modulat? cu 100 her?i. sunt la faza cu debitarea unei puteri cât mai mari pe o sarcin? artificial?, numai c? nu am reu?it înc? peste 1000wa?i.dup? aceea v?d care e treaba cu feedbackulam g?sit moca mai multe invertoare halogen tip su-60w destul de interesante dar tot având la baz? schema clasic?, are ni?te chestii ca softstart ?i overtemperature protection.ce mi s-a p?rut interesant la ele, este c? la ie?ire se modific? regimul în func?ie de sarcin?, ?i vreau s? fac un feedback tocmai bazat pe acest lucru cu o sarcin? artificial? invers comandat? în curentul de ie?iream scos din invertorul halogen dou? înf??ur?ri de 10 ...12 vol?i pentru comanda în antifaz? a feturilor

Link spre comentariu

Aici e un exemplu concret.Dau o bere cui confectioneaza unul

Pina prin 1950, acest model era unul din aparatele de sudura cele mai utilizate ! Era folosit, in special, acolo unde existau retele de distributie cu tensiune continua (in centralele electrice se utilizau dinamuri uriase, actionate in general de motoare diesel). Reglajul curentului la un astfel de aparat de sudura, se facea inseriind cu firul clestelui de sudura, o rezistenta - uneori se folosea reglajul in trepte. Odata cu trecerea la distribuirea de tensiune alternativa (110, 127, 220V / 50Hz), s-a renuntat la acest sistem deoarece avea un randament deosebit de mic - majoritatea puterii consumate se disipa sub forma de caldura, de catre rezistenta de reglaj. In santiere navale se utiliza un transformator separator de retea ( in cazul alimentarii la reteaua cu tensiune alternativa), de foarte mare putere, de unde erau alimentate in paralel mai multe astfel de aparate de sudura.
Link spre comentariu

am invertor de sudur?, ?i nici nu m? ocup cu meseria asta, st? ?i rugine?te într-o debara a?teptând poate o dat? pe an s? fie folosit 10 min, dar vreau s? încerc s? fac o astfel de juc?rie deoarece pân? acum nu am mai f?cut ceva similar.Oricum un invertor bun are radiatori imen?i pentru r?cirea igbt-urilor ?i diodelor, eu vreau s? fac ceva mic poate max 3 kg, ?i s? v?d c? sudeaz? cu electrod de 2,5.

Link spre comentariu

nu ?tiu dac? e bine cum procedez, am la ie?ire o component? de vre-o 50 - 100 khz modulat? cu 100 her?i. sunt la faza cu debitarea unei puteri cât mai mari pe o sarcin? artificial?, numai c? nu am reu?it înc? peste 1000wa?i.dup? aceea v?d care e treaba cu feedbackulam g?sit moca mai multe invertoare halogen tip su-60w destul de interesante dar tot având la baz? schema clasic?, are ni?te chestii ca softstart ?i overtemperature protection.ce mi s-a p?rut interesant la ele, este c? la ie?ire se modific? regimul în func?ie de sarcin?, ?i vreau s? fac un feedback tocmai bazat pe acest lucru cu o sarcin? artificial? invers comandat? în curentul de ie?iream scos din invertorul halogen dou? înf??ur?ri de 10 ...12 vol?i pentru comanda în antifaz? a feturilor

Daca vrei sa faci un aparat de sudura te cam complici, insa probabil ca vrei sa faci o sursa de curent constant.Pentru aparat de sudura cam trebuie traf cu ferita E si intrefier din cauza de frecventa, cei de la Lincoln merg cu 80KHz si folosesc de asemenea IGBT-uri pentru frecventa mare asta nu inseamna ca nu ar merge si cu Mos-uri cea ce vrei tu sa faci, chiar incerc sa-mi amintesc daca am vazut vreun invertor pentru sudura cu traf pe tor.L.E. Am postat simultan, oricum vad ca sti tu bine despre ce vorba.
Link spre comentariu

am ?i un miez e+e E55 cred, cu aprox 4cm p?tra?i sec?iune, deoarece nu l-am putut dezlipi am t?iat bobinajul de pe el salvând carcasa, de aceea nu ?tiu exact sec?iunea ?i dac? are sau nu intrefier.are ?i ceva pierderi, verificat cu ohmetrul are între 50 si 100k la distan?a 1cm între taste, dar ?i feritele recuperate tip E din surse PC am v?zut c? conduc curentul ?i m-am gândit ca este ok.nu e grab? cu experiment?rile, când m? plictisesc pun totu într-o cutie de carton ?i revin iar când am chef ?i piese de ars.din câte ?tiu eu la folosirea schemelor de tip forward trebuie obligatoriu miez cu intrefier, iar la fullbridge ?i halfbridge nu trebuie

Link spre comentariu

...din câte ?tiu eu la folosirea schemelor de tip forward trebuie obligatoriu miez cu intrefier...

La topologia forward cu doua tranzistoare, cum sunt invertoarele la care s-au postat schemele in acest topic, intrefierul nu e obligatoriu, depinde cum se proiecteaza.

Aceasta.

Link spre comentariu

La topologia forward cu doua tranzistoare, cum sunt invertoarele la care s-au postat schemele in acest topic, intrefierul nu e obligatoriu, depinde cum se proiecteaza.

Posted Image

schema lui E Matei, e o reprezentare func?ional?. Bazele nicidecum nu se leag? împreun?, arat? doar faptul c? sunt excitate în faz?.

Cât despre intrefier la topologia forward nu-s sut?% sigur poate gre?esc ?i e valabil numai la forward cu un tranzistor.

Link spre comentariu

nu ?tiu de ce dar e55-ul ?i torul care le am fac urât la conectare forward, ?i pleac? tranzistorii, cu acela?i înf??ur?ri ca s? fie echivalent la tensiune am facut acu vre-o luna in urm? halfbridge alimentat la 600 vol?i cu 4 buc k1342 nu aveau probleme.Am dedus de aici c? la topologia forward trebuie întrefierambele cazuri excita?ia a fost generator de und? dreptunghiular? la 100khz cu amplificator în contratimp din cauza nivelului insuficient.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări