Vizitator obitzu Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 stie cineva cum as putea sami fac un aparat de sudura(cat de cat sigur)? Link spre comentariu
oachy Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 stie cineva cum as putea sami fac un aparat de sudura(cat de cat sigur)?RASPUNS:nu te chinui cumpara unul gata facut Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Cumparatul e solutia indicata daca nu ai nevoie de unul mic(portabil).Pt unul mic asta-i sch(atas). Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 tyc, arata exceptional si incredibil de mic. Foarte bun materialul Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Intr-adevar foarte interesant. Care e scopul acestei conexiuni a IGBT-urilor? In sensul ca ele sunt actionate simultan (in faza) si sunt amindoua in serie cu primarul. Oare de ce? Apare la blocare o asemenea supratensiune? Link spre comentariu
bolek Postat Noiembrie 20, 2009 Partajează Postat Noiembrie 20, 2009 tyc, arata exceptional si incredibil de mic. Foarte bun materialul Era pe undeva si un morman de piese pocnite in procesul de r&d al rusului ala... Parerea mea e ca nu e pentru incepatori, nici pt cei cu experienta medie... Dar daca ai de unde sa "faci rost" de multe igbt si diode pt teste, merita... Daca vrei sa le cumperi, NU merita. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 20, 2009 Partajează Postat Noiembrie 20, 2009 ... Care e scopul acestei conexiuni a IGBT-urilor? ...Daca ar fi un singur tranzistor (forward clasic), acesta ar lua in brate (UCE) dublul tensiunii de alimentare:[attachment=0]forward1.rar[/attachment]In schema forward cu limitarea tensiunii colector-emitor, apar 2 tranz, solicitarea in tensiune fiind redusa. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Pai da! Asta am observat si eu. Nu am zis ca nu e corect. Nu am mai vazut in practica solutia asta. IGBT-urile alea sunt de 600V mi se pare. Daca nu e destul, punem de tensiune mai mare ca doar exista! Daca pui 2 in serie dublezi disiparea termica. Asta era nelamurirea mea. (ca intotdeauna, ma intreb "de ce")Oricum, schema mi se pare OK, perfect realizabila cu costuri rezonabile. Sursa aia de 14V as construi-o clasic cu un mic transformator de retea ca e vorba de doar citeva zeci de mA. Link spre comentariu
boboBOBO Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 super proiect..insa destul de complicat ! Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 ... Nu am mai vazut in practica solutia asta...Aceasta solutie are o foarte larga raspandire in aparatele industriale.Practic, eu nu cunosc vreo firma din cele consacrate in domeniu (Lincoln, Miller, Esab, Kemppi, etc.) care sa nu fi avut de-a lungul timpului in programul de fabricatie invertoare bazate pe aceasta topologie. ...punem de tensiune mai mare ca doar exista! Daca pui 2 in serie dublezi disiparea termica. Asta era nelamurirea mea. (ca intotdeauna, ma intreb "de ce")...Punem daca ne mai convine raportul performanta/pret.Daca ne raportam la aparatul in discutie, presupunand ca vrem sa folosim configuratia forward cu un singur tranzistor, pastrand performantele, pentru a mentine pretul tot pe acolo vom fi nevoiti sa folosim tot acelasi tip de capsula pentru tranzistor, si, din considerente de disipatie (cum bine ai remarcat), vom ajunge la concluzia ca ne trebe 2 tranzistoare (pe care le vom pune in paralel), asa ca tot acolo ajungem. Ba mai rau, pentru ca vom renunta si la celelalte avantaje majore ale acestei topologii. Avantaje care nu sunt deloc de ignorat: -Tensiunea nominala din foaia de catalog pt tranzistoarele utilizate este jumatate fata de cea care ar fi necesara in cazul variantei similare cu un singur tranzistor (600V fata de 1200V, sau daca vrei la limita, 400V fata de 800V); apoi e necesar doar un sfert din aria cipului de siliciu pentru acelasi curent nominal din foaia de catalog, si viteza de comutatie va fi dubla. -Pentru a absorbi energia stocata in reactanta de pierderi a trafului de iesire, aproape ca nu mai trebe reteaua snubber, pentru ca cele 2 diode care apar in schema cu 2 tranzistoare conserva in cea mai mare parte aceasta energie cedand-o sursei de alimentare, asa ca randamentul creste. -Fiabilitatea creste datorita pierderilor in comutatie mai reduse, si fiecare tranzistor disipa numai jumatate din aceste pierderi reduse. -Constructia practica a transformatorului se simplifica, dispare o infasurare. E vorba de infasurarea nr.3 din materialul pe care l-am postat mai sus, cea care impreuna cu dioda D1 permite demagnetizarea transformatorului in intervalul de timp cand tranzistorul e blocat, prin cedarea energiei inmagazinate sursei de alimentare. ...Sursa aia de 14V as construi-o clasic...Si eu.Sau daca nu (doar de dragul de fi totul smps), as avea grija sa ma feresc de interferente intre respectiva sursa si invertor. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Ma bucur sa aud ca topologia asta e folosita. Cum eu nu am lucrat/depanat invertoare industriale nu o stiam.Ma bate gindul sa testez acest invertor. Traful final, cred eu, ar avea nevoie de ceva intrefier. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Pentru tine nu va fi o problema.Traful are un mic intrefier. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Citeva chestii utile referitoare la aceasta topologie: http://www.eetindia.co.in/STATIC/PDF/20 ... S=DOWNLOAD Ar trebui citite inainte de a incepe constructia acestui inveror. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Sursa aia de 14V as construi-o clasic cu un mic transformator de retea ca e vorba de doar citeva zeci de mA.Chestia asta-i facuta si practic si daca rusu a pus un TOP acolo...stie el de ce,ca de la ultimele osciloscope rusesti reparate am renuntat sa mai dezbat logica dupa care se ghideaza rusi cand fac ceva.Intradevar,sursa aia merita facuta clasic si numai dupa punerea in functiune a aparatului trecut pe TOP,ca poate se obtine randament mai bun. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Nu asa trebuie privita problema. Daca faci un unicat, adica pentru tine, nu conteaza ca acel transformator de retea costa cu 5 euro mai mult si nu ai probleme de interferenta. Daca faci 100000 de exemplare conteaza diferenta de pret si merita sa studiezi sursa in comutatie cu TOP. Chestia e ca merge orice nenorocit de transformator de orice AC-adaptor de 12V care il cumperi cu 10 lei si-i pui un stabilizator (nu e critica tensiunea de 14V, poate fi 12, sau 10 sau 15..)Mor de nervi cind aud explicatii de genul "stie el de ce a facut asa" sau "stie rusul cum a calculat". Pai daca stie, de ce nu ne spune si noua!Nu zic ca el a gresit, pentru ca el NU a gesit. Cel ce ne prezinta schemele nu e chiar in tema, si recurge la " stie el de ce a facut asa"Acum nu te supara pe mine, comentariul asta e "in general". Oricum iti multumesc ca ne-ai atras atentia asupra acestui invertor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum