Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aprindere electronica primitiva, insa....complicata

Vizitator kta-lynn

Postări Recomandate

Vizitator kta-lynn

Schema atasata corespunde unei aprinderi (Wartburg) care lucreaza la cilindrul 3 doar cand doreste (intre 5 minute si 2 ore).Am remarcat accidental ca daca ating conexiunea 7c (conform schemei) la "masa" aceasta isi reia functionarea normala pentru o perioada oarecare.Va rog sa ma sfatuiti ce piesa ar trebui sa inlocuiesc si sa tineti cont de faptul ca sunt agricultor, nu electronist...asadar fiti indulgenti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

3

• Mikrosha

2

• MoshuLeo

1

Vizitator kta-lynn

sincer, tot la un condensator ma duceam cu gandul, intrucat pe vremea cand aveam aprindere cu platine, uda bujia cand ma lasa condensatorul. Diferenta intre cele doua situatii este ca atunci, cand condensatorul "cadea", nu-si mai revenea...Daca ar fi sa cer la magazin, e ceva mai special, suporta si valori apropiate? Ce inseamna "n"?Multumesc pentru sprijin?P.S. Daca nu e el?Ma bate gandul sa-l inversez in montaj, sa vad comportamentul pe un alt cilindru...Am uitat un amanunt important.Cand bujia 3 nu functioneaza, scanteia lipseste cu desavarsire, iar cand functioneaza e cat se poate de albastra si frumoasa? Ce poate determina atitudinea asta haotica?

Link spre comentariu

Bunaseara.Sunt impresionat de schema si de ce-au facut nemtii!Daca am inteles bine, partea din dreapta cu optocuploare se foloseste pentru a sincroniza scanteia, nu? Similar cu delcou' de la Dacie, dar facut opto in loc de mecanic? Foarte tare!Atunci cand fanta dintre optocuplor si fototranzistor este obturata, T16 nu mai conduce si-l blocheaza pe T19. Pe firul 7 - 7c ajung +12V de la R12, iar T10 intra in conductie, ridicand curentul de baza al lui T11. Acesta scoate din conductie perechea Darlington T12-T13 care opreste curentul prin bobina. Prin autoinductie, aceasta declaseaza o scanteie. Dioda D4 previne ca tensiunea autoindusa in primar sa defecteze tranzistorul T13. Condensatorul C4 cred ca este tot de protectie, pentru a face o crestere mai putin brusca a spike-ului in primar. Nu cred ca daca si-ar prierde C4 capacitatea s-ar manifesta asa.In schimb banuiesc ca C7 a capatat un curent de fuga cam mare. Sau daca nu-i asta, as banui R22 sau R12, desi mai improbabil.Nu bag mana-n foc ca am dreptate, mai asteptati sa vedem ce pareri mai apar.

Link spre comentariu

In schimb banuiesc ca C7 a capatat un curent de fuga cam mare

Tot asa cred si eu,C7 al cilindrului respectiv,dar daca tot il schimbati,avand in vedere ca toti au aceasi varsta si conditii de lucru identice,o recomanadare ar fi sa-i schimbati pe toti 3,valoarea lor fiind 100nF=100 nanofarazi.O informatie utila arfi sa masurati tensiunea pe conexiunea 7c,cand functioneaza si cand nu functioneaza.
Link spre comentariu
Vizitator kta-lynn

As fi masurat orice tensiune din lume, insa nu am aparat de masura si locuiesc la 40km de Bucuresti.Ma roade insa, cum de un condensator devalorizat, isi poate reveni de la sine cand si cand, sau isi revine pentru un timp daca fac scurt la masa cu conexiunea 7c?

Link spre comentariu

As fi masurat orice tensiune din lume, insa nu am aparat de masura si locuiesc la 40km de Bucuresti.

Puteti cumpara unulhttp://buy.mikado.ro/product_info.php?cPath=270_274&products_id=3729 si online,depanarea nu se poate face fara masuratori

cum de un condensator devalorizat, isi poate reveni

Eu am intels ca doar o perioada functioneaza dupa care,fenomenul se reinstaleaza.Puteti verifica/reface si conexiunea montajului la masa,daca nu cumva,s-a oxidat,murdarit,ruginit suprafata de contact.
Link spre comentariu
Vizitator kta-lynn

Si pe mine m-a dus gandul la vreun contact imperfect.Istoria acestei aprinderi imi infirma insa teoria.Acum apropae doi ani cand am achizitionat aceasta aprindere, senzorul optic (nici nu mai stiu cum sa-i spun dispozitivului montat pe platou) de la cilindrul 3 nu functiona. Am cumparat un platou cu trei senzori, am inlocuit senzorul pagubas si am mers fara probleme mii de km. La problema actuala, am recurs in prima faza tot la schimbarea senzorului cu pricina (tot cilindrul 3??!!), a mers cateva ore, dupa care a inceput sa intrerupa.Acum am scos din calcul posibilitatea ca aprinderea in sine sa fie defecta, intrucat am schimbat legaturile intre ele, am pus senzorul trei pe un alt circuit si are aceleasi simptome.....deci EL e cel defect. Mai am unul, dar mi-e ca-l schimb si ma lasa-n drum. Toate contactele sunt perfecte, fara urme de rugina;praf;etc...Lipiturile sunt okay, intrucat cele doua parti componente ale senzorului sunt impregnate intr-un fel de silicon.Presupunand ca e un condensator,rezistenta, bla,bla....de ce cedeaza doar senzorul de la cilindrul trei?Sa fie doar un efect al unei cauze din aprinderea care este montata pe contra-aripa?Va multumesc pentru atentia acordata!P.S. C7 = 100nF/????

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator Motorre

Este posibil sa fie o lipitura rece in subansamblul senzorilor, avind in vadere ca ati conectat "platina" 3, la alt canal de amplificare, chiar daca pisele sunt protejate in compund.Referitor la C de 100 nF/400 V sau 630V. Curentul de inalta tensiune (care produce scinteia) furnizat de secundarul bobinei de inductie, se inchide prin circuitul : borna (-) a bobinei de ind., + C -, masa, electrozi bujie, fisa bujie, borna centrala bobina ind.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări