Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator adaptare impedanta

pelikanu

Postări Recomandate

Prin eliminarea din montaj a condensatorului electrolitic C8(conform schemei prezentate) etajul cu 1/2 6sn7 isi va micsora gain_ul(cistigul) ceva(0,5-0,6 din gainul initial) dar distorsiunile armonice ale acestui etaj vor scadea de aproximativ 5-6 ori(1/5-1/6) .Acesti condensatori care decuplau in CA catodul erau folositi in scopul de a maximiza gain_ul(cistigul) etajului pt situatii pur comerciale,folosirea lor astazi cind avem (emitem) pretentii sa zicem de Hi-Fi este o mare greseala(prostie fara margini) mai ales ca sursele din care furnizam semnal atig lejer 0,5-1Vef in 0dB(NU avem nevoie de un cistig mare!,cistigul suplimentar conferit de acest C_eu devenind inutil !si generind mari dezavantaje din pct de vedere al distorsiunilor).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

16

• pelikanu

13

• THOMAS

8

• blue

7

Top autori în acest subiect

Mai usor cu "prostie fara margini" , lampile nu-s tranzistoare sa trebuiasca 10 reactii negative ... In plus fara condensator rezistenta de iesire a etajului e mai mare - asta e prostie , tu vrei sa faci driverul mai prost decat e .Oricine are doua urechi bune aude ca in general un amplificator cu lampi suna mai bine cu cat reactia negativa e mai mica ... daca nu puteti face trafuri destul de liniare si va trebuie multa reactie negativa , problema voastra . Altfel distorsiunile sunt infime la un etaj simplu de amplificare cu trioda , nu trebuie nici o reactie negativa .Nu distorsiunile cu 0,000... % sunt importante , ca atunci ar fi net superioare amplificatoarele cu tranzistoare .

Link spre comentariu

Prin eliminarea din montaj a condensatorului electrolitic C8(conform schemei prezentate) etajul cu 1/2 6sn7 isi va micsora gain_ul(cistigul) ceva(0,5-0,6 din gainul initial) dar distorsiunile armonice ale acestui etaj vor scadea de aproximativ 5-6 ori(1/5-1/6) .Acesti condensatori care decuplau in CA catodul erau folositi in scopul de a maximiza gain_ul(cistigul) etajului pt situatii pur comerciale,folosirea lor astazi cind avem (emitem) pretentii sa zicem de Hi-Fi este o mare greseala(prostie fara margini) mai ales ca sursele din care furnizam semnal atig lejer 0,5-1Vef in 0dB(NU avem nevoie de un cistig mare!,cistigul suplimentar conferit de acest C_eu devenind inutil !si generind mari dezavantaje din pct de vedere al distorsiunilor).

Cam asta am spus si eu la aceasta data: ,pe acest subiect,dar cu alte cuvinte.In principiu si are mare dreptate in ceea ce priveste reactia negativa la montajele cu tuburi,tocmai aici este "dulceata" lampilor,sunetul "procesat" daca se poate fara reactii negative.Cred ca ati observat ca schemele japoneze au foarte putine reactii negative si acolo unde le au sunt puse mai mult pentru stabilitate si/sau la amplificatoarele dedicate strict. Scuzele de rigoare pentru interventie! :jytuiyu
Link spre comentariu

Cititi va rog pagina 1 si 2 din acest pdf. inainte sa va pronuntati !,in special pagina 2 din pdf. si vedeti daca se confirma ce am spus ?(referitor la condensatorul de decuplare din catod-pt. stabilirea adevarului) .Dupa care mai stam de vorba, daca va mai fi cazul(sau vom avea cu cine...).Ma_m saturat de atacuri infecte a la Depanatoru' ! fara justificare practica sau teoretica...,cine nu poate sa spuna nimic constructiv!,ar fi mai bine sa se retina !.

Ca si postulat:

Acest condensator maximizeaza cistigul in detrimentul distorsiunilor !!! sau invers lipsa lui minimalizeaza distorsiunile in detrimentul cistigului.

PS.In lipsa condensatorului cistigul nu scade impresionant !

Link spre comentariu

Mda , fara justificare practica si teoretica ... :rade: , numai ca toata lumea face asa ... toate schemele sunt asa ...Tu ai un fix cu distorsiunile , dar lumea nu gandeste in general asa , multi colegi de pe forum au facut amplificatoare fara reactie negativa si sunt foarte multumiti ...

Link spre comentariu

... , numai ca toata lumea face asa ... toate schemele sunt asa ...Tu ai un fix cu distorsiunile , dar lumea nu gandeste in general asa , multi colegi de pe forum au facut amplificatoare fara reactie negativa si sunt foarte multumiti ...

Sa inteleg ? ca distorsiunile nu conteaza pt "unii" !,petru mine distorsiunile conteaza poate si pentru "altii" !Probabil ca in viitor vor mai fi si din cei care vor trece la altceva(vor mai renunta la schemele pur comerciale din ani 1950)...,vad ca "unii" doresc sa o faca !, s_au au facuto deja !!!.
Link spre comentariu

Hai mai lasa-ne cu distorsiunile tale , ti-am zis ca amplificatoarele cu tranzistoare au distorsiuni mai mici dar suna mai prost ,sau nu esti de acord ? Multe amplificatoare din alea "pur comerciale" cum le zici tu , au intrat in legenda ca sa zic asa , bine ca te-ai trezit tu sa le critici ...

Link spre comentariu
NU ma intereseaza cum suna amplificatoarele cu tranzistori in aceasta sectiune forum !!!!!!!,pe tine te las cu distorsiunile mele !(nu i_mi bat capul cu tine !ar fi inutil) dar NU cred ca esti singur pe acest forum ! sau i_ti apartine !(ca sa poti vorbi si in numele altora "mai lasa-ne ", pe cine mai reprezinti in afara persoanei tale in aceasta situatie ?), sint si oameni probabil care vor sa auda si alta opinie-solutie-parere("unii" o cer expres-explicit, mai tot timpul constat !,ca atare sint liber sa ma exprim si nu trebuie sa ma opresc la cererea ta !,cred ca ar fi o greseala ! sa ma opresc atunci cind i_mi ceri tu Depanatoru' !)...
Link spre comentariu

Foarte bine ca-ti expui opiniile , dar expresii ca "prostie mare " nu-si au rostul intr-o discutie civilizata , ca sa nu mai zic de "atac infect" dupa ce ne-ai facut prosti ( eu asa m-am simtit ) . Mi se pare ca tu esti obisnuit ca toata lumea sa te aplaude cand spui ceva , esti ( ai fost ) ceva mare director sau ai avut functii in partid ? :rade:

Link spre comentariu

Am expus o situatie CLARA asupra condensatorului de decuplare din catod si efectele lui(prezenta-lipsa ,avantaje-dezavantaje) care este rastalmacita in fel si chip de tine...,n_am fost director("off the record"),n_am fost nici macar membru in vre_un partid("off the record"),, nici in cel comunist !("off the record"),!!.(ironiile tale sint de doi bani !) , politica mea este stiinta si adevarul si mentin intru totul ce am spus in contextul dat !Si te rog sa termini cu OFFTOPIC_ul !!!, dialogul pe care cauti sa il mentii este de mult OFFTOPIC !!!!.NU o sa mai dialoghez cu tine OFFTOPIC !.( nu mai raspund la intrebari offtopic !!!!).

Link spre comentariu
:rade: In contextul dat , consider ca e o mare prostie sa chelesti o schema functionala si calculata de condensatorii de pe rezistentele de catozi si sa zici "Uaau ! Acum am distorsiuni mai mici , suna mai bine amplificatorul " . Asa la orice schema cu tranzistoare sau lampi se poate mari tot mai mult si mai mult reactia negativa , distorsiunile teoretic vor fi tot mai mici , intrebarea e , are vreun rost ? Se aude mai bine ?Offtopicul l-ai inceput tu , ce treaba avea topicul cu ce crezi despre reactia negativa si distorsiuni ?
Link spre comentariu

:Offtopicul l-ai inceput tu , ce treaba avea topicul cu ce crezi despre reactia negativa si distorsiuni ?

Condensatorul ALA C8 facea parte din topicul dat si efectele lui la fel ?Schema AIA e ontopic(apartine autorului topicului) la fel si piesele ce o compun !!!!!!!!!!!(pasive-active si efectele lor)........Acuzatia pe care o aduci ca ar fi fost o chestiune offtopic este falsa si neadevarata !.Am expus efectele lui(C8... in conformitate cu schema prezentata) si nimic mai mult !.NU cred ! STIU !(referitor la reactia negativa locala).Tu nu intelegi nici macar cind cineva este offtopic sau ontopic ?.
Link spre comentariu

Reactia negativa locala este extrem de importanta in cazul primului tub, prin nedecuplarea catodului distorsiunile se reduc drastic exact asa cum spune si Valderama,iar cei care poseda un distorsionometru, pot sa verifice acest lucru,sau cine are ureche buna sa compare sunetul unui cinel in cele doua situatii !!Este adevarat ca pt a avea excursia de tensiune pe tubul final, este nevoie de inca un etaj de amplificare cu o inrautatire a S/N , dar amplificatorul a cistigat stabilitate pe linga un nivel redus de THD . In schimb reactia negativa globala este o chestiune discutabila, depinde de preferinta fiecaruia, eu cred ca este mai potrivita montajelor PP de putere mare unde stabilitatea este foarte importanta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări