THOMAS Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 lmi cer scuze ca-l completez pe user-ul LAZAROIU dar propun sa lasati montajul asa cum este in schema ! Probabil ca singura modificare ce ar putea da rezultate eficiente ar putea fi : conectarea grilei primei triode la masa de semnal ( asa numita masa curata , purtatoare doar de plan de referinta zero pentru semnalul de intrare ) si aplicarea semnalului audio de foarte mica impedanta ( sub 150 ohmi ) pe capatul minus al condesatorului C2 ( desfacut de la masa ) si masa de semnal . Va fi o intrare pe catod , mai putin cunoscuta sau folosita ce va da maximul de adaptare la impedanta mica si ca bonus cel mai mic zgomot propriu posibil . Auditie placuta si succes in constructii de calitate !Corect!Un montaj cu grila la masa si intrarea pe katod,excelent si ca o completare,reglajul de volum se poate face inlocuind R1 (1K8) cu un potentiometru de 1K5-2K2 pe al carui cursor intram dupa cum a spus"hpavictor". Modificarea pe care am propus-o eu in postarea anterioara,nu modifica prea mult schema proiectata de autor (si pana la urma ....oriunde este loc de mai bine,nu?)P.S grila se poate lega direct la masa,sau printr-o rezistenta de 100K si decuplata dinamic cu un condensator electrolitic de 100Mf,in acest fel de montaj se va preintampina aparitia "zgomotului de alice" caracteristic montajelor cu grila la masa.Acest fel de montaj se folosea pe vremuri si la adaptarea microfoanelor de joasa impedanta si mult mai la inceputul electronicii audio,la adaptarea micofoanelor cu carbune. Scuze pentru mica iesire din topic !!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Domnilor iesirea aia de sunet din CREATIV_UL ala nu a fost conceputa domnilor sa debiteze pe nu_s citi kiloohmi_ohmi_etc(in sensul restrictiv),cred ca va invirtiti intr_un cerc vicios ! NU are nici o treaba sarcina minima pe care poate debita semnal cu impedanta de intrare a amplificatorului suta aia de kiloohmi sau cit o fi ,ciar fi sa ne adaptam toate intrarile la iesirea din generator,etc, nu transferam domnilor putere ca nu avem pe iesirea din placa de sunet casti sau mai stiu eu ce sarcini directe(TRANSFER PUTERE),nu sintem in situatia sa fie necesara o adaptare de impedanta ,... sursa nu are 100k si intrarea 32_ohmi...,cu cit sursa de semnal are impedanta mai mica cu atit mai bine pt transferul de tensiune(lucreaza mai putin in sarcina,cu cit lucreaza mai putin in sarcina cu atit mai bine),sau nu transferam tensiune ? transferam putere ?,domnilor aveti ocazia continuind in acest fel sa derutati asistenta ! ONOR ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 ... - Inaintea transformatorului, pe alimentarea 220 mai apare un filtru dublu PI iar dupa acel filtru, intre faza si nul, doi condensatori de 470nF/800V cu punctul median conectat la masa... . Domnilor ati citit pasajul asta cu atentie ?, sper sa fie o greseala si sa nu fie vorba de 470nF !!!...mai ales ca masa in cauza banuiesc ca nu este conectata la un nul de protectie(cred ca face referire la masa montajului cu lampi)...in acest caz(daca lucrurile stau asa ar fi bune transformatoarele pe intrare in scopul unei izolari galvanice )Aveti dreptate,cred ca este vb de 47nF (!!!!) Pun jos schema unui filtru. Personal stiu asta d-le "valderama".Este ideal ca sursa de semnal sa aiba impedanta mica si intrarea sa aiba impedanta mare,chiar foarte mare,dar daca omul are impresia unei inadaptari este liber sa incerce si cu o intrare de mica impedanta.Cred ca oricat veti dori sa lamuriti o problema de acest gen,nu veti reusi.Ati vazut ca la inceput eu am dat un sfat cat de cat practic si va asigur ca si functional,dar din start am fost lovit de ....""lasa schema asa ca e perfecta....."",dar ca o parere sincera,asta este o schema toretica,absolut teoretica credeti-ma,sunt acolo valori prea "matematice".........,uite ca iar intram in discutii fara sfarsit!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Nici nu ma indoiesc vre_o secunda ca stiti !,dar un sir de abordari(explicatii,sfaturi,etc)asa cum vad pot genera confuzie...asta spun.Schema_i schema ofera ce poate in configuratia data. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Era doar o parere.... Functionala totusi , iar din punct de vedere al raportului semnal/zgomot probabil cea mai performanta posibil ( cu modificarile privind grila conform user-ului LAZAROIU ) , am propus-o pentru ca nu solicita modificari constructive in montaj , si este o intrare de joasa impedanta folosita cu succes in mixerele de inalta calitate cu tuburi de producatorii de succes in vremurile de aur.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Domnule amplificatorul ala o fi numai dedicat !? de alta sursa de semnal nu mai are parte ?. Ce timpenie ? ,amplificator cu 1-2-3k sau cit vreti ! impedanta de intrare ?!...hai ca ... reglajul de volum se poate face inlocuind R1 (1K8) cu un potentiometru de 1K5-2K2 pe al carui cursor intram dupa cum a spus"hpavictor".Mai analizati va rog o data aceasta solutie si spuneti_mi daca_i buna ?! ...cursorul ala mai ajunge si el pe la masa...CE SE INTIMPLA CU IESIREA DIN PLACA DE SUNET ?!(sau orice alta iesire sau sursa de semnal) in aceasta situatie. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Aveti mare dreptate , e o solutie foarte dedicata ( specifica impedantelor mici ) iar in cazul cand amplificatorul ar trebui conectat la o sursa de semnal normala ( CD , tuner ,DVD) garantat efectul dorit ar fi contrar...Calitatea redarii in acest caz ar putea fi afectata in mod negativ , si cu siguranta nu acesta ar fi fost scopul urmarit . Pe viitor promit sa nu se mai intample , se pare ca m-am grabit , si nu am fost suficient de atent . Va rog sa ma scuzati ca v-am facut sa va irositi timpul cu ideea mea . Va urez auditie placuta si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
pelikanu Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.Chiar daca unele raspunsuri sunt in contradictie cu altele, definesc un spectru foarte util de pareri pro-contra.Eu vreau sa incerc fiecare posibilitate pentru a imbunatati acest amplificator.Deocamdata am deconectat C2 - si conform indicatiilor d-lui LAZAROIU, am scapat de tiuitul acela suparator.Conform teoriei, sunt de acord cu dl. VALDERAMA - sunt convins ca acel tiuit inca exista - fiind doar diminuat de scaderea amplificarii - ce-i drept, intr-un domeniu imperceptibil.Vreau sa incerc si varianta d-lui HPAVICTOR, totdeauna ma entuziasmeaza o idee noua (pentru mine noua) - pentru acest lucru, am editat schema ce am postat-o initial conform unei sinteze a discutiei si vreau sa o supun analizei d-voastra. Problema "reglajul de volum se poate face inlocuind R1 (1K8) cu un potentiometru de 1K5-2K2 pe al carui cursor intram dupa cum a spus"hpavictor"." tind sa cred ca o pot rezolva prin rezistenta de 39 ohmii.Condensatorul de 220uF mie imi pare a fi gigantic - sigur in schema nu s-ar potrivi mai bine un condensator de 1uF? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 ...sigur in schema nu s-ar potrivi mai bine un condensator de 1uF? In fine !...,Ce sa transferi domnule cu 1uF pe 2k(filtru trece sus=medii superioare si inalte) atit !,mai pui mata un sub in acest presupus ultim caz !.Dumneata ar fi bine sa vezi cam ce inseamna Xc pt cazul de fata.1uF este oarecum adecvat sa transfere pe 100k...,asadar pt 2k este oarecum adecvat 50uF. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Este valoare standard pentru ca daca-l micsorezi cu siguranta vei transforma etajul intr-un filtru subsonic ! Dar De gustibus non discutat , asa ca puteti incerca mai multe valori disponibile conform urechilor fiecaruia ! Pentru a preintampina problema evidentiata de user-ul VALDERAMA daca totusi doriti sa testati ceea ce v-am propus ar trebui adaugata o rezistenta de 680 ohmi intre sursa de semnal si cursorul potentiometrului de 2K2 ( sau o valoare apropiata ) ce va inlocui rezistenta de 1K8 din catodul primei triode astfel capatul cald spre catod capatul rece spre masa iar cursorul duce la sursa de semnal printr-un grup serie format din rezistenta de 680 ohmi si electroliticul de 220 micro dar cu plusul spre cursor si nu uita grila conectata la masa printro rezistenta de 100K ohmi in paralel cu un condesator de 47 nanofarazi . Numai asa ar putea functiona perfect....Auditie placuta ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Domnilor cind ma gindesc ce capacitate de transfer tesiune pt tub pe intrare..., si electrolitic pe deasupra... (sa zicem 50uF ca sa asiguram oarecum banda audio si la capatul inferior-frecvente joase)...MINU NAT! Din punctul meu de vedere o premiera...pe aceasta sectiune forum , pt un circuit de intrare...cu tub la un amplificator audio. Link spre comentariu
pelikanu Postat Noiembrie 17, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Multumesc pentru corectii, atasez o schema finala - pentru cei care vor sa incerce si aceasta varianta. In legatura cu condensatorul ce cupleaza intrarea de semnal de la rezistenta de 680 ohmi la potentiometrul 2k2, eu stiam ca se calculeaza cu formula: Insa mai multe detalii matematice pot fi gasite la urmatorul link: http://web.engr.orst.edu/~brownth/CouplingCap.pdf Am trecut pe schema valorile recomandate de dumneavoastra pentru ca am incredere mai mult in experienta decat in matematica. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Placuta de sunet ca orice sursa audio are distorsiuni si zgomot mai mic cand debiteaza pe o sarcina mare , chiar daca rezista la 32ohm ( se pot baga casti ) . Daca lantul de triode amplifica prea mult si de asta apare zgomot , se poate transforma un etaj in repetor catodic , de preferat ultimul care duce GU50 , dar totusi 6sn7 nu amplifica prea mult ... Link spre comentariu
pelikanu Postat Noiembrie 17, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Am terminat de modificat partea de intrare semnal dupa ultima schema postata.Efecte:?iuitul despre care vorbeam la inceputul topicului a disparut in totalitate.Raportul semnal-zgomot a scazut per ansamblu cu 20% (dupa ureche)S-a imbunatatit redarea frecventelor joase - tot dupa urecheModificari suplimentare:Rezistenta din catod este fixa (nu am gasit un potentiometru logaritmic 2k2) , in schema apare un potentiometru 20k log (desi nu folosesc volumul amplificatorului, uneori este util), conectat dupa rezistenta de 680 - in rest, schema a ramas aceeasi ca in ultima mea postare.Mul?umesc tuturor pentru sfaturi si pacien??. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 17, 2009 Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 Puteti regla volumul din soft dupa dorinta , dar ca amplificatorul sa fie mai versatil , printr-o comutare adecvata ( comutator direct pe calea de semnal sau cu un mic releu ) la diverse surse de semnal normal CD DVD tuner , dar si surse de semnal de impedanta mica cum ar fi placa de sunet mp3 player etc . Auditie placuta dar dupa ce va formati o impresie si definitivati schema finala eventual si ceva foto , va rugam sa le postati in continuare ca sa poata fi folsite de model de alti constructori . Va urez succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum