Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator adaptare impedanta

pelikanu

Postări Recomandate

Am realizat un amplificator stereo cu GU-50 si 6N8S pre (schema clasica).La rezolvarea problemei cu transformatoarele pentru adaptarea impedantei de iesire m-a ajutat Dj_Dog, deci nu am o problema.Problema mea este acum la adaptarea impedantei intre sursa de semnal (calculator) si lampa (G1 de la 6N8S).Placa audio (Soundblaster Live - 24bit) are o impedanta de iesire de 32 ohmi si intrarea audio are o impedanta de aproximativ 100 kohmi.Dupa ce reguli pot construi transformatoarele acelea? formule? :)Am doua transformatoare identice cu suprafata miezului de 1cmp bobinate pentru 220V -> 6-0-6V (pe ele scrie EI 28). Pot folosi direct bobinajul de 220V pentru a cupla G1 si bobinajul 6-0-6V pentru a cupla iesirea din placa audio?Rezistenta in c.c. de la bobinajul de 220V este de 2k9Rezistenta in c.c. de la bobinajul de 6-0-6V este: 13 ohmi (serie)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

16

• pelikanu

13

• THOMAS

8

• blue

7

Top autori în acest subiect

NU ai nene nevoie de nici un traf de adaptare ca nu transferi putere este foarte bine ca sursa de semnal are impedanta mica(Soundblaster Live - 24bit are o impedanta de iesire de 32 ohmi mica) si descarca tensiunea maxima, in cazul tau pe 100k...,ce sa faci cu traful de adaptare ? vrei sa transferi si ceva curent(i) ?.Un traf de adaptare in acest caz ar avea raportul n=55(si ar fi ridicator de la impedanta mica la impedanta mare) , daca placa de sunet sa zicem ca furnizeaza 1Vef ai putea probabil ataca direct grila finalei....Ce sa cauti cu 55Vef(sau cit o fi ?) pe grila 6N8S ?...

Link spre comentariu

Cred ca le confunda cu trafurile alea mici pt adaptare impedanta microfon ->preamp pe tub (in engleza "impedance matching transformer"), asa ceva eu stiam ca se foloseste pt a maximiza transferul de putere intre etaje.Placa de sunet are amplitudinea semnalului destul de multumitoare pt un 6n8s astfel ca nu mai e nevoie de traf cu raport 1:2 sau mai stiu eu ce alte dracii...

Link spre comentariu

Nu le confund, chiar m-am gandit sa pun pe intrare doua transformatoare de acel gen. Din nefericire, am doar un microfon cu transformator (norocul lui) plus ca au alta impedante ..Intrebarea incidenta a fost "cum pot calcula asa ceva" - deoarece nu am mai facut niciodata un asemenea transformator si nu vreau sa merg pe ghicite.

Link spre comentariu

Nu le confund, chiar m-am gandit sa pun pe intrare doua transformatoare de acel gen. Din nefericire, am doar un microfon cu transformator (norocul lui) plus ca au alta impedante ..

Intrebarea incidenta a fost "cum pot calcula asa ceva" - deoarece nu am mai facut niciodata un asemenea transformator si nu vreau sa merg pe ghicite.

Nu iti recomand asa ceva,mai ales cand te astepti si la ceva performante in sunet.Aceste transformatoare nu fac altceva decat sa altereze drastic performantele amplificatorului.D-l Valderama iti da niste sfaturi excelente si cred ca ar trebui sa le iei ca atare.

Cred ca daca ai pune aici schema ar fi mai usor sa vedem ce s-ar putea face.Eu ma gandesc la inca un etaj cu trioda cu iesire pe catod si aventual un FTJ cu frecventa centrala in jurul celei de 16Khz si cu o atenuare de maxim 2-3dB,o schema care s-ar calcula extrem de usor si care cred ca te-ar multumi pe deplin.Si mai cred ca mult mai elegant ar fi folosirea unui operational(in configuratie amplificator cu castig reglabil si FTJ) cu CI mai performant (seria LFxxx,TLxxx......).Cu traful o sa strici tot,crede-ma!

Gasesti aici (http://vacuumtubebrasil.profusehost.net ... adores.htm)un manual si la capitolul transformatoare (

11-Electronic Transformers and Circuits - interstage transformers

Reuben Lee, 1955.) cam tot ce te intereseaza pentru calcul(pdf-ul este in limba engleza)

Link spre comentariu

Ce filtru trece banda cand poate sa-si ia o placa de sunet buna , ca nu sunt o avere ? Nici cele onboard nu prea au un zgomot deranjabil ( cel putin cele ascultate de mine ) . Probabil are placa amplificare exagerata si ( sau ) ceva operationale proaste la iesire , am mai vazut simptomul asta .

Link spre comentariu

Ce filtru trece banda cand poate sa-si ia o placa de sunet buna , ca nu sunt o avere ? Nici cele onboard nu prea au un zgomot deranjabil ( cel putin cele ascultate de mine ) . Probabil are placa amplificare exagerata si ( sau ) ceva operationale proaste la iesire , am mai vazut simptomul asta .

Se poate sa ai dreptate in ceea ce priveste performantele(defectele) placii de sunet,dar:in primul rand constructia unui filtru este un exercitiu practic si nu inutil,in al doilea rand poate fi o avere pentru cineva o placa de sunet performanta(nu stiu?),in al treilea rand,hai sa nu descurajam,daca ar fi dupa d-ta de ce nu ne cumparam amplificatoare profesionale si sa terminam cu constructiile astea amatoricesti ?!?!?! Te rog sa nu iei ca un afront la adresa d-tale,dar cred ca omul dorea un ajutor,eu asa am inteles!?Il rog inca odata daca se poate sa posteze schema.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, atasez schema amplificatorului.Modificarile:- Nu am gasit un zenner de 250V - am facut alimentare separata- In punctele A si B am conectat un comutator - pentru a putea deconecta corectorul de ton (da, se aude mai bine fara corector de ton).- In loc de EM84 am folosit EM80- Etajul de filtrare l-am complicat putin, in principal cu filtre PI si condensatori electrolitici.- Inaintea transformatorului, pe alimentarea 220 mai apare un filtru dublu PI iar dupa acel filtru, intre faza si nul, doi condensatori de 470nF/800V cu punctul median conectat la masa.- Tot in blocul de alimentare mai apare si un voltmetru+comutator (cu alimentare separata - comutatie) cu care pot monitoriza tensiunea de pe filamente, anodica (final) si tensiunea de pe G2.- Nu am facut cablaj, piesele sunt lipite direct pe pinii soclurilor pentru a diminua posibilitatea aparitiei capacitatilor parazite (...)- Lampile sunt ecranate cu un gratar de aluminiu (superior+inferior) , tolele transformatoarelor de iesire sunt puse la masa.Voi cauta sa inlocuiesc placa audio - deocamdata ramane fara transformator pe intrare.L.E. Am puricat deja ambele blocuri (amplificator si alimentator) de bucle la masa, lipituri reci si alte minuni de genul asta.

Link spre comentariu

Elimina C2 (220Mf),amplificarea tubului T1 este mult prea mare,pune in serie cu R1 (1K8) un semireglabil de 5K si alege un punct pe acest semireglabil unde reactia negativa pentru T1 este optima si in concordanta cu semnalul tau de intrare.Dupa ce alegi punctul optim de functionare pentru T1,masori valoare grupului serie R1+semireglabil si pui in locul lor o rezistenta echivalenta cu acea valoare. Cam asta este deocamdata, cu toate ca mai am si ceva dubii in ceea ce priveste amplificarea lui T2,cred ca si acolo este ceva cu C8,R7(!!!)

Link spre comentariu

Intre punctele A si B reteaua de corectie introduce o atenuare destul de mare , cam 20 dB, in plus defazari si scaderea S/N, asa ca mai bine fara... Zenner de 250v este greu de gasit dar se poate inlocui cu 4-6 zennere serie fara probleme, este chiar mai bine din cauza distribuirii de disipare termica !

Link spre comentariu

...

- Inaintea transformatorului, pe alimentarea 220 mai apare un filtru dublu PI iar dupa acel filtru, intre faza si nul, doi condensatori de 470nF/800V cu punctul median conectat la masa...

.

Domnilor ati citit pasajul asta cu atentie ?, sper sa fie o greseala si sa nu fie vorba de 470nF !!!...mai ales ca masa in cauza banuiesc ca nu este conectata la un nul de protectie(cred ca face referire la masa montajului cu lampi)...in acest caz(daca lucrurile stau asa ar fi bune transformatoarele pe intrare in scopul unei izolari galvanice :rade:)
Link spre comentariu

lmi cer scuze ca-l completez pe user-ul LAZAROIU dar propun sa lasati montajul asa cum este in schema ! Probabil ca singura modificare ce ar putea da rezultate eficiente ar putea fi : conectarea grilei primei triode la masa de semnal ( asa numita masa curata , purtatoare doar de plan de referinta zero pentru semnalul de intrare ) si aplicarea semnalului audio de foarte mica impedanta ( sub 150 ohmi ) pe capatul minus al condesatorului C2 ( desfacut de la masa ) si masa de semnal . Va fi o intrare pe catod , mai putin cunoscuta sau folosita ce va da maximul de adaptare la impedanta mica si ca bonus cel mai mic zgomot propriu posibil . Auditie placuta si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări