Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema regulator ventilator procesor?

Postări Recomandate

salutare! M-ar interesa si pe mine o schema pentru reglarea tensiunii(turatiei) la un ventilator de procesor la un laptop mai vechi. Ventilatorul se alimenteaza la 5V si as vrea in functie de temperatura(cu un senzor) sa se poata regla automat pentru ca, asa cum l-am legat direct la 5V acesta se roteste mereu la o turatie destul de mare si face chiar si galagie. Daca i-as da 3V sau 4V cred ca nu ar mai face asa galagie si ar functiona ok. Iesirea de pe placa de baza spre cooler este stricata. Integratul sau senzorul de pe procesor nu mai functionaza si deasta m-am gandit sa fac un montaj separat. Iar in acest moment merge cu alimentarea de 5V din Usb. Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius2006

3

• gabitzu8

3

• one

1

cred ca merge cu un LM317 (voltage regulator) si un termistor pentru citirea temperaturii procesoruluicauta pe google LM317.pdf si gasesti in pdf schema- faci calculele in functie de termistor :freaza:

Link spre comentariu

multimetrele masoara temperatura cu ajutorul unui termocuplu - parametrul care variaza este tensiunea (de ordinul milivoltilor)un termistor este mai potrivit pentru ce vrei tu - ii variaza rezistenta in functie de temperaturapentru a-l folosi (pe termistor) trebuie sa-i stii rezistenta la 20*C (de exemplu 10k) si la temperatura la care vrei sa tureze ventilatorul procesorului (de ex. 50*C).Masori rezistenta termistorului cu multimetrul la 20*C si la 50*C si in functie de valori iti faci calculele...... pana acum il faceam, si se si invartea in laptop... despre termistor - nu mai cauta prin aparate, du-te la un magazin si cumpara un termistor de 10k (cred ca iti permiti 2 lei sa ai liniste in laptop)

Link spre comentariu

pentru ce sa pun in serie doua diode si in paralel cu acesta un intrerupator (full-half) ???

pe cele doua diode (in functie de diode) ai o cadere de tensiune (0.6...0.8V/dioda) => ca pe ventilator ai tensiunea 5 - 2 X 0.7 = 3.6V ----> turatie "mica" (half)intrerupatorul scurtcircuiteaza diodele si ai pe ventilator 5V ----> turatie "mare" (full)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări