zal Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Poate nu ptr to?i. Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2009 din pacate sunt invatacel inca de aceea acumulez cat multe informatii pot de peste totce sa fac? e o pasiune :rade:intradevar, ca sunt cam scumpi, dar si daca as reusi sa-i cumpar, nu cred ca as putea sa adaptez mosfetii pe circuit de bipolari, darlington am pus (al naibii ca au mers bine de tot)acum pun si eu o intrebare prosteasca poate: ce se intampla daca pun mosfeti pe o schem ade bipolari? ce riscuri imi asum?pana acum din topicul am inteles ca mosfet-ii sunt inaintea tuturor Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 20, 2009 Partajează Postat Noiembrie 20, 2009 Evident ca nu poti sa pui direct mosfeti in loc de bipolari, polarizarile difera mult, trebuie unele modificari in schema si nu are rost. Mai bine adopti o schema tipica pe mosfeti daca vrei sau un hibrid.In ce priveste 2SK134/2SJ 49, eu i-am cumparat cu 200 RON noi-nouti de la un amic, (bineinteles nu erau chinezarii) si i-am "topit" in 10 minute, :cry: deoarece am marit curentul de repaos nepermis de mult (vroiam clasa A).Nici pe mine nu ma dau banii afara din casa, dar consider ca pt un amp facut "pentru mine" merita investitia (parerea mea). Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 ce se intampla daca pun mosfeti pe o schema de bipolari?Daca inlocuiesti tranzistorii bipoari din etajul final cu tranzistori mos-fet, singura problema e modificarea domeniului de reglare a tensiunii de polarizare a etajului final din etajul superdioda (acolo de unde reglezi curentul de mers in gol si va trebui o tensiune de deschidere mai mare). Ma refer acolo unde vrei sa inlocuiesti o pereche de bipolari PNP/NPN cu o pereche de mos-fet N/P channel. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 P?i aproape toate schemele cu mo?i sînt adaptate dup? scheme cu trz bipolari. Chiar familia AV200-400-800, de unde crede?i c? se trag? P.S. Clasa A are diferen?e iluzorii fa?? de AB, urechistic vorbind, c? pe hîrtie ajunge la lun?. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 P.S. Clasa A are diferen?e iluzorii fa?? de AB, urechistic vorbind, c? pe hîrtie ajunge la lun?.Priveste partea pozitiva: iarna nu mai dai drumu la incalzire! Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Da, dar te omoar? factura la energie. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Nu vreau sa ma contrazic cu nimeni, dar de ce sa ia o schema calculata pt bipolari si sa recalculeze polarizarile pt mosfeti -incepator fiind- cand poate adopta o schema calculata direct pt mosfeti? Tensiunile poarta-poarta ale unui cuplu de mosfeti sunt mult mai mari... ma rog daca vrei sa modifici neaparat un amp existent nu am spus ca nu se poate.In ce priveste clasa A si AB, oare diferentele "la ureche" sunt doar iluzorii? Literatura de specialitate si destui audiofili/electronisti nu cred ca ar fi de acord...ar spune ca si intre diverse amplifuri AB sunt unele diferente, functie de "cati W de clasa A" are fiecare, ca sa ma exprim mai plastic. Dar intre A si AB? Link spre comentariu
ex.escu Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Clasa "A",folosirea mos-fetilor,nu sunt un panaceu universal;esentiala este folosirea solutiei tehnice optime functie de caracteristicile lantului electroacustic.Astfel cel mai bun amplificator va suna mediocru daca are in fata un preamplificator cu operationale mediocre sau daca lucreaza pe incinte necorespunzatoare.Implementarea mos-fetilor,de orice fel ar fi, daca e facuta cu superficialitate duce la deziluzii (arderea tranzistorilor,a difuzoarelor de inalte datorita oscilatiilor,etc);pe site-ul D-lui Erno Borbelyse poate vedea o cum se poate face o implementare reusita-rod al unei experiente de zeci de ani.Diferentele intre clasele de functionare, la amplificatoarele de putere,sunt sesizabile la nivele mici,de max 10-15w in mod normal(acesta e si pragul la care unele amplificatoare de calitate trec din clasa A in AB),si doar in implementari de calitate.Exista si unele solutii simple de a imbunatati performantele aparaturii electroacustice.De exemplu,la un preamplificator ,trecerea unui operational din clasa AB in A se traduce prin reducerea distorsiunilor cu un ordin de marime;astfel un modest 741 in clasa A poate functiona nesperat de bine,un tl o71 sau lf351 trecute in clasa A apropie de un opa604 ,etc.Conteaza mult implementarea adica sa scoti "totul",(mai putin fum ) din componentele utilizate.Cine are posibilitatea,poate folosi componente scumpe, dar de cele mai multe ori sunt cheltuieli inutile. Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 interesante lucruri mai aflu de la voi oricum nu ma gandeam sa fac o schema de la coada la cap, pt ca sincer va spun nu am pregatirea necesara inca. eu raman la bipolarii mei , bineinteles pana in momentul in care am sa deslusesc suficiente taine ala electronicii, in materie de audio. nu imi prea place sa ma avant cu capul inainte.sunt de acord cu faptul ca in aparatura audio, fiecare componente a unui amplificator conteaza,nu numai amplificarea in sine, ea de exemplu poate amplifica foarte corect un semnal de calitate mai redusa din preamplificator , iar rezultatul: ceva nu suna bine!!! totul conteaza: incepand de la schema pana la difuzoare care ar trebui sa fie tensiunea la trz mosfeti in parte a de finali intre b-e ale acestora? (bipolari 550mv, darlington 1.1v etc...) Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 O mic? corec?ie: la trz bipolari se poate folosi o polarizare ?i de 650mVb-e (sau 650+650mV ptr trz Darlington)dar scot fl?c?ri, e o func?ionare la limita distrugerii, un prag decent de separare între situa?ia asta (clasa A) ?i o func?ionare mai rece (clasa AB), ar fi 600mV, de unde încep s? se încing? trz. Prea pu?in, 300-400mVb-e duce la distorsiuni.Înc? o chestie pe care o repet: nu e nevoie s? proiect?m scheme ciudate ptr mo?i, orice schem? normal? se poate transforma u?or ptr mo?i ?i e suficient s? privim mai multe ca s? ne l?murim. În fond, diferen?e calitative între bipolari ?i mo?i sînt disputate înc? de la apari?ia lor. Adic? mo?ii laterali, ptr audio. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 23, 2009 Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 In primul rand oscilatiile parazite se omoara diferit la mosi fata de bipolari.Apoi pragul de deschidere e altul si mai frumosi sunt cei 1-2nF din grila. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 23, 2009 Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 Ca orice chestie, intre bipolari si mosfeti exista avantaje si dezavantaje. Totusi, daca e sa punem in balanta strict, mosfetii(in special cei laterali) par a avea mai multe avantaje decat dezavantaje. In primul rand mosfetii sunt mai rapizi[de aici si problema cu oscilatiile locale care pot fi omorate usor: rezistor in grila de ordinul sute ohmi pana la 1k, condensator g-d de ordinul 10-33 pf sau daca se prefera solutii optimale, un rezistor mai mic in grila + ferita imediat in vecinatatea grilei+layout corespunzator(eventual folosirea de cablu coaxial daca trz sunt to3 si nu sunt pusi pe cablaj). Se mai pot folosi retele R-C intre grila si sursa(si intre grila si drena) dar aici trebuie mult experimentat]. La ce ajuta ca sunt mai rapizi? Ajuta foarte mult atunci cand amplificatorul are o bucla de reactie globala, deoarece ei introduc un pol mult mai sus in frecventa ceea ce duce la o margine de stabilitate mai mare a buclei. Al doilea mare avantaj este ca au impedanta de intrare f mare si nu cer curent pe grila decat pt incarcarea capac parazite. Si asta ajuta f mult pt ca se poate elimina driverul(sau sa se foloseasca un driver cu trz destul de mici si rapizi daca avem multe perechi - comparati asta cu un triplet de trz bipolari!) si asa se castiga si mai mult la viteza. Nu sufera de problemele introduse de purtatorii minoritari(adica stocari de sarcini care trebuie evacutate etc care ajuta in zona de cross-over). Legat de cross-over, din cauza caracteristicilor de transfer(in special ale lateralilor) distrosiunile de cross-over nu sunt asa de pregnante ca la bipolari si nu au un punct optim de bias. Nu sufera de second-breakdown deci pt aceeasi capsula se obtine un SOA mai mare ca la bipolari. Astea sunt avantaje generale ale mosfetilor. Lateralii mai au un avantaj covarsitor dupa parerea mea: se autostabilizeaza termic, adica nu se amabaleaza ca bipolarii. Dezavantajul principal fata de bipolari este ca au transconductanta mai mica(in special lateralii) deci impedatna de iesire nu este la fel de mica. Totusi in cazul schemelor cu reactie globala acest aspect nici nu se simte. Un alt dezavantaj(mai pregnant la verticali) este tensunea mult mai mare de deschidere ceea ce duce la o reducere a excursiei de tensiune daca se foloseste o sursa unica de alimentare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum