pavel86 Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 buna seara domnilorimi pute-ti spun va rog care este diferenta intreurmatorii trz folositi exclusiv pt audio.mai exact: avantajele si dezavantajele trz bipolari, mosfeti, cei de tip darlington.acum mai recent am pus niste tranzistori darlington pe o schema de biolari ...prostie sau nu , au mers super, cu distorsiuni mult mai reduse decat bipolarii, doar ca curentul de mers in gol era mult mai mic decat ceea ce le place lor(1.1v iar eu aveam 550mv nu stiu ce consecinte poate avea acest lucru)care sunt mai recomandate pt un amplificator?va multumesc Link spre comentariu
yo9hnf Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Si darlingtonii sunt tot bipolari. Practic un tranzistor darlington are un "prefinal" ca sa-i zic asa, inainte de "final". Montajul celor doi tranzistori in formatul darlington da o amplificare in cunret foarte mare (beta mare). http://en.wikipedia.org/wiki/Darlington_transistor Link spre comentariu
Jimmy Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 acum mai recent am pus niste tranzistori darlington pe o schema de biolari ...prostie sau nu , au mers super, cu distorsiuni mult mai reduse decat bipolarii, doar ca curentul de mers in gol era mult mai mic decat ceea ce le place lor(1.1v iar eu aveam 550mv nu stiu ce consecinte poate avea acest lucru)teoretic, in cazult tau ar fi trebuit sa creasca distorsiunile de cross-over, adica de trece prin zero, cand un tranzistor se blocheaza, si celalalt incepe sa conduca, pentru ca etajul final nu e prepolarizat destul. Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 cam de la cati milivolti incep sa se deschida acest tranzistori : mp1620 mn2488?de astia am folosit in loc de bipolari pe bune chiar au mers excelent. sau acele distorsiiuni de care vorbiti, nu se aud? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Distorsiunile crossover creeaza un sunet metalic oribil... Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 18, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 cat de mult conteaza acea viteza exprimata in mhz?se aud mai bine daca sunt mai rapizi?are acea proprietate vreo relevanta in momentul in care ne orientam sa cumparam tranzistori pt partea fianala? Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 18, 2009 Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 doar de la un anumit nivel in sus conteaza.Spune ce schema vrei sa folosesti si vedem daca merita sau nu. Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 18, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 nu am schema din pacate. am mai postat aceste poze cu ampliful meu poate poate ajuta http://i36.tinypic.com/21objwl.jpg http://i33.tinypic.com/2nsly0m.jpg http://i37.tinypic.com/6o0x0n.jpg oricum nu asta e ideea cand spui nivel,la ce anume te referi? am vazut si scheme cu trz finali de 4 mhz, iar unele cu finali de 60 de mhz. in ce situatie conteaza viteza acestora? Link spre comentariu
Jimmy Postat Noiembrie 18, 2009 Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 in nici o situatie nu conteaza. aia e frecventa maxima la care poate functiona tranzistorul respectiv, si nu cred ca exista in prezent tranzistoare cu frecventa de taiere mai mica de 0.5MHz, ceea ce depaseste cu un ordin de marime frecventele din audio. Link spre comentariu
pavel86 Postat Noiembrie 18, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 mai exact eu ma gandeam sa inlocuiesc finalii 2sc5200 si 2sa1943 cu 2sc3263 respectiv 2sa1294, in speranta ca acestia au frecvente de lucru mai mari si in cele din urma vor imbunatati sunetul, dar se pare ca acest lucru nu e prea relavantiar acum ca sa ne intoarcem la topic, am sa va rog sa imi expuneti avantajele si dezavantajele fiecarui timp de tranzistori folositi ca finali audio(bipolari, mosfeti. etc....)sper ca acest topic sa ajute pe cei care vor sa isi construiasca un amplif si sunt indecisi in legatura cu trz finali pe care sa-i abordeze.multumesc Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 18, 2009 Partajează Postat Noiembrie 18, 2009 Exact trz finali folosi?i sînt ultima mea grij?, întîi studiez schema ?i apoi hot?r?sc ce trz merit?. Mai importan?i sînt trz de putere mic?, din etajele de intrare, pilot ?i prefinale. Trz finali îi aleg numai dup? puterea de care sînt capabili, dac? vreau s? mai simplific cablajul bag trz Darlington. De trz mo?i industriali s? nu aud, iar de mo?i audio nu am bani. Link spre comentariu
ex.escu Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Calitatea tranzistorilor finali este evidentiata de calitatea schemei utilizate precum si de calitatea celorlalte componente ale lantului electroacustic(sursa de semnal,incinte,etc;in o schema mediocrafinalii( de calitate diferita),in anumite limite,se comporta la fel,in timp ce o schema de calitate poate face o delimitare .Din punct de vedere al robustetii si al disponibilitatii ,remarcabile au fost KD503-Tesla,care au avut dezavantajul unui beta de cca.20-30,si ft de cca .3mhzDin punct de vedere al calitatii ,pentru audio ,foarte bune au fost cele in structura "ret" care contineau cca.35 tranzistori pe un cip ex:2sc2525/2sa1075,2sc2522/2sa1072,care se apropiau ca robustete de mos-uri.Aceste tranzistoare prezentau distorsiuni de trecere mai mici decat cele uzuale si au fost larg folosite in aparatura audio de calitate.Pe net, de exemplu, se poate gasi manualul service al amplificatorului au-x1 Sansui unde sunt prezentate calitatile acestor tranzistoare,grafice,etc. sub titulatura de lapt (linear amplifier power tranzistor) ;e si ceva reclama dar asta e. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 Exact trz finali folosi?i sînt ultima mea grij?, întîi studiez schema ?i apoi hot?r?sc ce trz merit?. Mai importan?i sînt trz de putere mic?, din etajele de intrare, pilot ?i prefinale. Trz finali îi aleg numai dup? puterea de care sînt capabili, dac? vreau s? mai simplific cablajul bag trz Darlington. De trz mo?i industriali s? nu aud, iar de mo?i audio nu am bani. La experienta ta in amplificatoare nu cred ca nu ai auzit de cuplul 2SK134 si 2SJ49 care nu sunt exagerat de scumpi si calitatea lor este super din toate punctele de vedere Am avut o pereche, din pacate i-am ars din vina mea cand experimentam un hibrid... Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 La minim 10 E bucata 2SK134 ?i 25 E bucata 2SJ49, nu-mi permit s? fac gre?eli, nici m?car s?-i cump?r. V?d la englezi chiar 41 L pe bucat?. Sau e vorba de replici chineze actuale, c? se poate face comand? de minim 100 buc??i ptr cî?iva lei. O firm? din Shenzen, Guangdong, produce ?i 2SK1526/2SJ200 ''Toshiba''. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 19, 2009 Partajează Postat Noiembrie 19, 2009 ...scump si pe E-bay : 20...22USD+taxe / pereche ...cam prohibitiv pentru buzunarele noastre ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum