BodoRF Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 Apelez la forum dupa 2 zile de masuratori si timp pierdut... Am instalat pe o masina o antena lambda/4 + statie mobila Yaesu.Coaxialul utilizat este un RG 58. Pentru acordul antenei am folosit un reflectometru cu "linii".Am adjustat lungimea elementului radiant pt SWR minim.Problema este ca reflectata imi variza puternic daca schimb lungimea coaxialului intercalat intre statie si instrument.Am banuit ca feederul radiaza si ca face parte din circuitul rezonant al antenei.Am incercat sa improvizez diverse socuri Rf la baza antenai dar problemele nu au disparut. Analizorul MFJ(homemade) imi arata aceiasi problema. Folosind reflectometrul http://yo4hfu.dmon.com/index/0-29 lungimea feederului pare sa nu mai influenteze valoarea reflectatei, acordul antenei este apropiat de realitate. Aceiasi problema persista la o antena omnidirectionala folosita candva de CFR(swr-ul citit variaza daca modific lungimea cablului) Trei instrumente, trei valori... Care este problema, de ce nu pot avea incredere in reflectometru cu "linii" sau in analizorul de antena? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 Cauta in Radiocumunicatii si radioamatorism un articol excelent al domnului Blujdescucare explica de ce SWR este dependent de lungimea liniei de alimentare in cazulmasuratoarelor ieftine cu un cuplor directional pe cablaj imprimat. Link spre comentariu
BodoRF Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Va multumesc.Sper sa gasesc articolul respectiv.Nu am toata colectia revistei, sper sa am noroc... Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Nu cunosc raspunsul dar baniuesc ca ar putea sa fie o mica diferenta de impedanta intre iesirea cablului coaxial si antena. Desi daca lucrezi cu asa ceva nu cred sa gresesti asta.Adica cablul sa fie pe 75ohmi si intrarea spre anteana pe 50ohmi.Poate ca impedanta antenei depinde si de forma ei, daca o mai indoi, curbezi.Sau poate depinde si de obiectele metalice din jurul ei. Incearca sa ii schimbi locul.Cred ca depinde si de ce frecventa folosesti. Cat de mare este lambda. Este comparabil cu diferenta de lungime a coaxialului ?Nu am experimentat dar banuiesc ca nu apar in 30m adica 27MHz, ci daca lambda sub 1m pe la 446MHz ar putea sa apara. Link spre comentariu
SirRoger Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Incearca sa faci linia de alimentare de lungime egala cu numere impare de sferturi de lungimi de unda. In cazul asta adaptarea va fi intr-adevar de 50 ohmi si toata puterea livrata de catre statie se va regasi in antena ( bineinteles , cu atenuarea corespunzatoare). Eu cred ca tu citesti pe acel aparat puterea reflectata si nu SWR-ul; in felul acesta este normal ca indicatia sa difere odata cu modificarea lungimii liniei de alimentare deoarece te gasesti in puncte de impedanta diferite..... Link spre comentariu
BodoRF Postat Decembrie 3, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Am rezolvat problema cu ajutorul unei punti Wheatstone .Am reglat un Ground Plane, Slim Jim, cateva antena auto ?/4 cu rezultate foarte bune.Lungimea cablului nu mai influenteaza masuratorile.Ca sursa de semnal am folosit un handy 136-174Mhz/0,5W. http://www.users.on.net/~endsodds/vhfuhfan.htm Vechiul analizor este construit tot in jurul unei punti dar nu functioneaza corect. Reflectometrul cu linii confirma acum rezultatul, totusi reglajul cu ajutorul lui a fost imposibil pt ca era puternic influentat de lungimea cablului. In toate cazurile am folosit cablu de 50 ohmi de calitate cu mufe corespunzatoare. Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Va salut,V-as ruga sa postati link la articolul d-lui Blujdescu, daca l-ati gasit. Sunt si eu interesat.Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Articolul lui YO3AL este publicat in RAdiocomunicatii si radioamatorism, numarul 11/2008.Imi permit sa citez un fragment: [...]Pe acest principiu se bazeaza testul cel mai simplu si mai eficient alpreciziei de masura a oricarui "analizor". Se masoara SWR la intrarea unei bucatide cativa metri de cablu coaxial de calitate, a carui sarcina este realizata prinpunerea in paralel a doua-trei rezistoare neinductive care sa asigure un SWR de2...4. Apoi se scurteaza treptat cablul urmarind daca SWR se mentine constant. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Iata si articolul complet: Link spre comentariu
BodoRF Postat Decembrie 4, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Un articol excelent.Va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum