andr3y7 Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 buna ziua tuturor!am si eu o nelamurire: de ce atunci cand transform curentul alternativ in continuu folosind o punte redresoare facuta manual din diode, curentul la iesirea din punte e foarte foarte mic ? nu exista diode, sau punte redresoare in capsula, care doar sa imi faca redresarea, fara sa imi consume asa de mult curent?in speta, am incercat sa transform un curent alternatv de 2.5A si 2V in continuu. la iesirea din punte am masurat un curent de... 0.01A si 1.9V. si nu inteleg de ce...multumesc! Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 E cam SF ce scrieti dvs.Puntea redresoare(monolitica sau din 4 diode) nu consuma curent, pe fiecare dioda cad 0,62V si basta!Daca redresati o tensiune de 2Vca, pe punte vor cadea 0,62VX2=1,24V, deci mai raman...0,76V.Normal ca aveti un curent de 0,01A prin acel consumator care necesita 2V, daca il alimentati numai cu 0,76V! Puneti un condensator de filtraj(la 2A consum, minim 4700uF).Si fara suparare, ceva manual de fizica de-a zecea, sau o cartulie de initiere in electronica. Link spre comentariu
andr3y7 Postat Noiembrie 15, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 va multumesc pentru raspuns si pentru sfat!am sa incerc si varianta cu un condensator de filtraj.... cu toate ca nu cred ca va merge!mentionez ca nu am pus un consumator, am masurat efectiv direct din punte;curentul alternativ este produs de o bobina printr-una din metodele alternative (gen eoliana), poate e important si acest detaliu. asta a fost doar un experiment, deoarece vroiam mai intai sa incerc pe un curent mic. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 mentionez ca nu am pus un consumator Si atunci cum ai masurat curentul la iesirea din punte ? Link spre comentariu
andr3y7 Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 siimplu.... am pus aparatul la capetele puntii si mi-a aratat cat curent are. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Norocul tau ... de fapt al aparatului de masura, ca nu aveai tensiune mai mare ! Curentul nu se masoara punind firele de test in paralel (!!!) - el se masoara inseriind aparatul de masura cu sarccina , adica : in cazul alimentarii asimetrice, legi un fir al sarccinii la sursa, iar la cealalta polaritate a sursei legi un fir de la ampermetru, cel de-al doilea ducindu-l la cealalta borna a sarccinii . Link spre comentariu
andr3y7 Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 aparatul e unul bun ! de aceea mi'am permis sa fac pe direct (fara rezistenta aditionala).totusi nu am gasit un raspuns concret!am repetat experimentul folosind mai multi volti, astfel: alternativ 9 V si 8A, iar redresat 5V si 3A. am incercat si varianta cu un condensator (de fapt am folosit doi in paralel: unul de 3300uF si 25 v si celallalt de 1000uF si 10V/) si nu mi'a iesit dupa asteptari: un curent ce e drept de 14 V (destul de bun), dar amperajul cam la fel 3.5A. eu asta nu inteleg;daca puntea nu consuma curent deloc, dupa cum afirma cineva mai sus, de ce totusi in experiment am o asa mare diferenta de amperaj...circa 5 amperi mai putin?? multumesc! Link spre comentariu
djlove Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 De ce? Simplu pentru ca nu masori corect!Fara suparare, invata sa folosesti aparatul ala de masura corect si apoi fa masuratori.Aparatul poate fi si de 5000 de euro, curentul tot nu il masoara direct, decat prin intermediul unei rezistente de sarcina.Si dupa cum s-a mai spus, pe puntea redresoare nu pierzi din intensitatea curentului, sper ca ai inteles asta. Dupa ce inveti cum sa faci masuratori, fa si niste poze cu rezultatele aparatului de masura si felul in care l-ai setat si introdus in circuit.Pana atunci spor la invatat.Si verifica si aparatul de masura daca mai masoara corect.Foloseste formula lui ohm pentru a calcula intensitatea, dupa ce introduci o rezistenta in circuit. Apoi inseriezi si ampermetrul cu rezistenta si vezi ce intensitate iti arata, ar trebui sa ai cam aceasi valoare ca cea rezultata din calcul.De exemplu daca ai o tensiune de 15V, si conectezi o rezistenta de sarcina de 10ohmi ar trebui sa ai I=U/R adica I=15V/10ohmi=1,5A.Tensiunea U o masori in paralel cu rezistenta de sarcina, cu aparatul de masura setat pe curent continuu. Link spre comentariu
andr3y7 Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 ok! multumesc pentru sfat! acum ma duc sa repet masuratoarea dupa cum ai spus si revin cu rezultate! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 un curent ce e drept de 14 V (destul de bun), dar amperajul cam la fel 3.5A.Curentul se m?soar? în amperi, tensiunea în vol?i. No?iunea de amperaj nu exist? în electronic?. Link spre comentariu
andr3y7 Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 bine fratilor! aveti dreptate! am refacut masuratorile si au iesit dupa asteptari : la o tensiune de 9V si o rezistenta de 75ohmi, mi'a iesit un curent de 0,12A teoretic si 0.07la aparat(deci aparatul are o eroare de 5mA) curent alternativ. dupa redresare la o tensiune de 4,7V si aceeasi rezistenta, mi'a iesit un curent de 0.063 teoretic si practic 0.03A. punand condensatorul care l'am mentionat mai sus, la o tensiune de 14V si aceeasi rezistenta mi'a iesit teoretic un curent de 0.18A si practic 0.14A (punand eroare de la aparat, reiese ca e acelasi curent).concluzia: puntea redresoare nu consuma curent!nu stiam sa masor (de fapt stiam dar nu am crezut ca rezistenta aia care se pune in serie e asa de importanta; eu credeam ca are deja aparatul....in fine... ).va multumesc pentru informatii si pentru radbarea cu care m'ati indrumat! Link spre comentariu
djlove Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Ma bucur ca te-ai lamurit acum.Ampermetrul are in el un shunt ( pe intelesul tau: shuntul este cum ar fi un fir; o rezistenta de 0ohmi) care are rezistenta tinzand spre 0; 0 este in cazul ampermetrului ideal, in cazul real exista o rezistenta interna a aparatului, de aia ai si o diferenta de masura, in afara de eroarea aparatului.Practic tu cand legai ampermetrul in paralel cu sursa faceai scurt intre bornele acesteia, acelasi lucru cum ai pune firele in scurt.Voltmetru are ,in cazul ideal o rezistenta care tinde la infint, de aceea nu iti influenteaza circuitul atunci cand il legi in paralel cu ceva. Link spre comentariu
andr3y7 Postat Noiembrie 16, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 multumesc pentru informatii! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum