mișa Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 @CtepeoNu cu laser! esti culmea, cu MASER. @Reel2ReelMaster: Pe Draku mult mai fine! Nu-i adevarat ce spui! Santurile nu erau mai fine. Erau mult mai brutale, mai mari si mult mai distorsionate. Sunt ablolut convins ca nu le-ai ascultat pe amindoua, nu ai facut nici o masuratoare si nici macar nu sti ca alea vechi erau mono. (ce sa mai vorbim de o comparatie la microscop)Afirmatii de genu' "inregistrarile vechi erau mai bune" sunt absolut aberante! Ia mai testeaza, mai asculta, mai uita-te la scule vechi! Noi le apreciem din punct de vedere istoric. Calitatile audio nu pot fi comparate. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Noi le apreciem din punct de vedere istoric. Calitatile audio nu pot fi comparate.Corect,as putea adauga si din punct de vedere tehnic,pe mine ma fascineaza ingeniozitatea si meticulozitatea in executie a reperelor,ca sa nu mai vorbim de aspect,care in multe cazuri era adus la nivel artistic(am savurat pozele postate,cu parere de rau ca nu se organizeaza si in alte locatii manifestari de acest gen).Placile le am doar pt a pune in evidenta functionalitatea sculei si mai putin calitatea auditiei(care trebuie sa recunosc,nu se ridica la cel mai inalt nivel,da poate tocmai asta e tot farmecul),dar asa cum noua ne place sa le vedem mergand(din nou)trebuie sa respectam si pasiunea altora care apreciaza mai mult partea muzicala.Cat despre laser...cum ziceam,sa (re)devenim seriosi Link spre comentariu
nicolae57 Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Misa are dreptate,nu confundati discurile de patefon sau gramofon cu cele destinate auditiei pe un pick-up cu doza ceramica sau piezo.Singura asemanare este turatia de 78 rpm.Gravarea pozitivului in cazul discurilor de patefon se facea cu acelasi "grosolan"ac din otel cu care se si ascultau.Pickup-ul Audio-Technica echipat cu ShureM78 este destinat auditiei discurilor cu turatie 78 produse dupa anul 1940 cand vinylul incepe sa inlocuiasca celuloidul sau ebonita,safirul inlocuieste otelul si motorul electric, mecanismele cu arc.Eu nu zic ca pe acel pick-up nu pot fi redate si discuri de patefon ci doar ca mi-e mila de doza :cry: @CTEPEO,doua vorbe te rog despre tehnologia redarii discurilor de patefon cu fascicol laser(maser),ca am ramas in urma la acest capitol.Multumesc Link spre comentariu
Vizitator Reel2ReelMaster Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Vad ca a inceput disputa . NU AM spus de discurile de patefon si gramofon ca au santul mai fin decat discurile de vinil! Aici vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca am avut in mana si ascultat un asemenea disc. Este vorba de discuri Edison!!!, nu de discurile normale de ebonita. Aceste discuri Edison au grasimea de 6mm! Pe aceste discuri la viteza de 78 putea intra pana la 40 de minute!, pe cand la un disc normal de patefon intra o singura melodie de 3 minute pe fiecare parte. Aceste discuri Edison s-au fabricat pana prin 1928, si se foloseau pe masini speciale Edison, care nu mergeau cu ac de otel, ci cu ac de diamant! Cred a povestit batranelul in filmulet destul de bine, dar banuiesc ca nu l-ati urmarit pana la capat. Pun inca odata link-ul: http://www.youtube.com/watch?v=PWOfr4unQu0 . Trebuie doar dat un clik pe link si va duce catre filmulet. Rog sa urmariti filmuletul, apoi sa cautati pe internet cu goagle ce e cu aceste discuri Edison de 6 mm grosime. Multumesc pentru intelegere. Cat despre discurile de patefon si gramofon, aveti perfecta dreptate, sunt facute pentru ace de otel. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Edison_Disc_Record Principiul e diferit , acul se misca pe verticala , informatia e continuta in adancimea pistei , nu in marginile ondulate ca la un disc normal . Din cauza asta se poate inregistra mai mult , la pistele ondulate se pierde mult spatiu . Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Culmea! Mea culpa. Nici prin gind nu mi-a trecut ca vreunul care posteaza aici nu stie asta.... scuze, am crezut ca e vorba de o exagerare cum sunt multe alte exemple.Totusi nu a inceput disputa ... Link spre comentariu
bansaraba Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Nici eu nu stiam de existenta discurilor de ebonita de 40 de minute (20 pe fiecare parte) dar intre timp m-am documentat si am vazut ca Edison si altii au produs asa ceva. Ele nu s-au impus prea mult pe piata datorita capului special de citire si datorita lipsei repertoriului adecvat pentru aceste lungimi (oamenii nu se gandeau inca sa puna mai multe piese pe aceeasi fata). Mai multe aici, in limba engleza. Citirea cu fascicul laser, ca si citirea optica sunt metode noi, noninvazive, de redare a discurilor vechi. Daca se urmareste recuperarea informatiei si totodata conservarea discului, se aleg aceste tehnologii. Daca discul nu reprezinta o problema, ci important este gramofonul si atmosfera anilor 10-20-30, atunci se pot folosi acele traditionale de otel. Ambele variante sunt serioase, depinde ce urmareste fiecare. PS: Daca gramofonul din filmuletul de mai sus a fost fabricat in jurul lui 1910 nu are cum sa fie primul aparat care reda discuri in loc de cilindri. Poate doar primul fabricat de Edison. Inventatorul gramofonului a fost taica Berliner; el a inceput sa-l produca in masa inca din 1892. Link spre comentariu
Vizitator Reel2ReelMaster Postat Noiembrie 16, 2009 Partajează Postat Noiembrie 16, 2009 Cred ca a vrut sa se refere ca technologie ca e primul tip de aparat care face trecerea de la cilindru la disc. Oricum, nici eu nu cunosteam prea multe cand am facut filmuletul la dansul. Sper ca v-a placut filmuletul si pozele la gramofoane! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum